Povestea de succes – 2

Val-Butnaru

Observ că foarte multă lume s-a impacientat și a sărit în apărarea primarului de Taraclia, dl Filipov. Edilul de la sud a tăiat niște copaci, cu acordul consiliului local și cu informarea instanțelor respective de la Chișinău. Pentru această ispravă Curtea de Apel Cahul a decis să-l amendeze pe Filipov și să-i interzică să mai fie primar în următorii doi ani. Mi se pare o decizie echilibrată, înțeleaptă și în rândurile de mai jos am să încerc să explic de ce cred astfel.

Nu, nu e vorba, bineînțeles, de copaci. Filipov a refuzat să colaboreze, adică să se subordoneze Partidului Democrat, iată cauza adevărată. Să vă spun cum s-au întâmplat lucrurile? Ambasadorul lui Plahotniuc în teritoriile ocupate, Costia Borsetca, vine la Taraclia și îi spune primarului independent că el, personal, o va duce foarte bine dacă va ceda PD-ului controlul asupra orașului. Ce face acest Filipov? Îl trimite pe Excelența Sa, pe Costia Borsetca, adică, direct în maternitatea în care i-au fost perfectate actele de identitate. Da… Manifestând atâta lipsă de respect, la ce altceva se aștepta reprezentantul minorității bulgare? Ce a vrut, cum se zice, asta a avut.

Dar și mai mult m-a surprins reacția oficialilor europeni. Șeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, dl Tapiola, bunăoară, a spus că decizia Curții de Apel Cahul este una politică. După care și Ambasadorul SUA la Chișinău, dl Petit, a spus cam același lucru. Stați puțin, domnilor, dar cine ne-a vorbit până acum de faptul că R. Moldova are nevoie de stabilitate? Că trebuie să-l lăsăm pe Plahotniuc să mențină această stabilitate? Nu tot domniile voastre? Dar cum s-o menții, bat-o s-o bată de stabilitate, dacă nu printr-un control total al Partidului Democrat asupra teritoriilor ocupate? Ei, și uite așa, unde cu o borsetcă, unde cu o decizie a Curții de Apel (de Cahul sau de Chișinău, nu contează, că nu suntem la lecția de geografie), unde cu o lege Big Brother, adică cu cititul corespondenței personale și ascultatul telefoanelor. Dacă nu merge nici aşa, la rampă este scos Ion Druţă, preşedintele Asociaţiei Judecătorilor, care să-l ţistuiască pe Ambasadorul Tapiola. Să-l avertizeze să nu-şi bage nasul unde nu-i fierbe Curtea de Apel. Ciocu mic, mă Tapiola, i-a spus acest judecător incoruptibil. Da’ cum altfel?

Dar cine a lansat deja mesaje subtile cum că guvernul-marionetă trebuie sprijinit cu saci de bani, ca să aibă de unde fura? Cine ne spune în aceste zile că Guvernul Filip Morris începe să realizeze condițiile formulate de comunitatea internațională? Păi, Ambasadorul SUA, dl Petit, și Ambasadorul României, dl Lazurca – iată cine ne spune. Vă imaginaţi așa ceva? Reformele se întâmplă doar în capul acestui Guvern Nocturn, iar Occidentul s-a și lăsat sedus de noile minciuni ale păpușilor lui Plahotniuc. Domnilor, din nou vin tancurile ruseşti? Ca să le opriţi, în 2005 ați sprijinit venirea la putere a autocratului rusofil Voronin. Iar acum, tancurile de la televizoarele trustului odios pot fi oprite doar susţinându-l pe interlopul Plahotniuc, un alt rusofil deghizat conjunctural în proeuropean?

Dar când vor compărea în instanţa de judecată cei care au furat miliardul? Nu numai Filat, dar și Plahotniuc, Șor, Drăguțanu, Chetraru, Gurin și ceilalți din gașcă? Când vom afla în mâinile cui se află Aeroportul Internațional Chișinău? Când vor fi traşi la răspundere capii din PD pentru trimiterea peste hotare a anabolicelor prin intermediul Poștei Moldovei? Vă dați seama ce se întâmplă, de fapt? O instituţie de stat organizează o rețea de trafic cu stupefiante! Dar când se va termina propaganda de la trustul odios? Dar când va înceta jecmănirea acestei populaţii care nu prea seamănă cu islandezii?

Înțeleg, asemenea întrebări nu se mai cade să le punem. Fiindcă domniile voastre întrevăd pe ici, pe colo niște realizări imaginare. E ca și cum cineva ar dori să relanseze snoava de Paște „Republica Moldova, o poveste de succes – 2”.

Și dacă există succese, fie și imaginare, de ce vă revoltă cazul primarului Filipov, domnilor Ambasadori?

Val BUTNARU

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)