Poveste de iarnă la Viena

MANIFESTĂRI DE CRĂCIUN // Festivalul Internaţional de Colinde de la Viena

Nu e o poveste vieneză de iubire, trăită de două inimi îndrăgostite, sau o poveste vieneză pe muzica lui Johann Strauss. E o poveste pe care am trăit-o acum, la vremea colindelor, în cadrul celei de-a XXV-a ediţii a Festivalului Internaţional de Colinde, organizat de primăria oraşului Viena începând din 1985. La festival a fost invitat şi un cor din Republica Moldova, corul „Orantis” din Soroca, condus de talentata dirijoare Veronica Chiţan.

Viena ne-a copleşit de la prima vedere

Cu binecuvântarea Domnului, în dimineaţa zilei de 2 decembrie, am pornit din Soroca cu un autocar confortabil spre Viena. Fiecare din cei 41 de membri ai echipei îşi imaginau într-un fel sau altul cum arată această metropolă fermecătoare, trecând prin minte acordurile unei muzici perfecte ce s-a plăsmuit aici de marele talente Strauss, Mozart, Beethoven şi alte celebrităţi.

După ce am străbătut 1300 km cu tot felul de revelaţii descoperite prin fereastra autocarului, pe 3 decembrie, la ora prânzului, în faţa noastră a apărut Viena, oraşul care ne-a copleşit de la prima vedere. Aici totul – străzile, clădirile, magazinele, podurile peste bătrâna Dunăre etc. – are o frumuseţe de nedescris. Ochiul se miră, sufletul se bucură.

Am fost întâmpinaţi de Lucreţia Petcovici şi Sifora Sava, două românce de suflet stabilite de mulţi ani la Viena, precum şi de  Ion Vlasi şi Gabriela Geaulea de la Asociaţia „Pro Basarabia şi Bucovina” din Timişoara care au venit să susţină corul „Orantis” şi să-i facă o invitaţie la Timişoara.

Apropo, povestea de viaţă a Lucreţiei a fost publicată anul trecut în Jurnal. Datorită ei, în primul rând, şi al Siforei, corul de la Soroca a ajuns la Viena.

Despre Festival

Festivalul Internaţional de Colinde, organizat de primăria oraşului Viena, a debutat în 1985. De atunci, anual, de la 26 noiembrie până la 24 decembrie, vin la Viena circa 100 de  coruri din diferite ţări, diferite regiuni ale globului. Toţi colindă câte 30 de minute pe scena unei impresionante săli de concert a primăriei. Şi, în plus, susţin concerte la diferite catedrale, săli din oraş. În fiecare zi, sunt programate evoluţiile a şapte coruri. Iar în ultima zi, scena aparţine, timp de o oră, unui singur cor din Viena.

La ediţia din acest an (a XXV-a) participă 85 de coruri de pe toate meridianele: SUA, China, Germania, Norvegia, Portugalia, Polonia, Austria, din România – Corala Academică „Divina Armonie” din Bucureşti şi Corul „Vocile Dunării” din Drobeta Turnu Severin ş.a.

Pentru prima dată, la acest festival a participat şi un cor din Republica Moldova – corul „Orantis” din Soroca. E un festival la care se înmânează doar diplome de participare, însoţite de simbolice premii băneşti, corul de la Soroca a primit un plic cu 200 de euro.

Primăria, Crăciun, Colinde

„Orantis” a fost inclus în programul celei de-a patra zi a festivalului, sâmbătă, 4 decembrie, ora 16.30, alături de coruri din Germania, Ungaria, Cipru, Suedia şi ţara gazdă. Profitând de timpul liber pe care l-am avut până la concert, am admirat Viena îmbrăcată în straie de sărbătoare care ne-a oferit din plin magia Crăciunului. Prânzul l-am luat în cantina Universităţii din Viena, un simbol al capitalei, unde coriştii noştri au interpretat un colind pentru Eminescu şi un „Mulţi ani trăiască” pentru gazdele primitoare. Apoi, pe unde cu tramvaiul, pe unde pe jos, ne-am îndreptat spre primărie şi aceasta, o adevărată bijuterie a Vienei. Este cea mai impresionantă clădire din capitala Austriei pe timp de noapte. Am venit mai devreme ca să putem asculta şi alte coruri.

Sala de concerte ne-a fascinat. Colindul a vorbit într-o limbă înţeleasă de toţi şi s-a contopit cu acest oraş al muzicii. Cuvintele Crăciun, Iisus, Fecioara Maria, rostite fie de catolici, fie de ortodocşi, au exprimat acolo aceeaşi iubire a lui Dumnezeu pentru oameni.

„Orantisa cules cele mai multe aplauze

Apariţia corului „Orantis”, îmbrăcaţi în costume populare, însoţiţi de Ştefan cel Mare, rol jucat de părintele Nicolae Robu, a făcut linişte în sală. Artiştii noştri au evocat aceleaşi motive de Crăciun, dar au plăcut mai mult publicului, fiind răsplătiţi cu aplauze şi strigăte „Bravo!” după fiecare colindă.

Jocul „Caprei” a fost o adevărată revelaţie pentru spectatori.

La înmânarea Diplomei de Participare, Franz Schuler, şef adjunct al departamentului Cultură al Primăriei Viena, a declarat: „Foarte frumos! Splendid! Ne-aţi cucerit prin sinceritate, prin frumoasa interpretare a colindelor.

Festivalul de colinde există de 25 de ani şi este îmbucurător că la această aniversare un prim cor din RM a cântat pe scena primăriei. Este o onoare deosebită. Mulţumim dnei dirijor pentru înalta calificare, pentru faptul că nu doar a dirijat, dar a şi interpretat împreună cu coriştii toate colindele. Aveţi o voce bună, doamnă! Cunosc situaţia din ţara dumneavoastră şi ştiu că nu este atât de simplu să ajungi la Viena. Iată de ce ţin să mulţumesc primarului de Soroca, reprezentantului Direcţiei Cultură, sponsorilor şi, nu în ultimul rând, dlor Lucreţia Petrovici şi Sifora Sava, care facilitează participarea la acest festival a corurilor românilor de pretutindeni.

Vă aşteptăm şi la alte ediţii. Vom fi la fel de bucuroşi să ascultăm vocile dumneavoastră blânde, calde şi pline de speranţă”.

Piaţa de Crăciun, o adevărată feerie

După concert, am ieşit în Piaţa de Crăciun din faţa Primăriei, o adevărată feerie. La bradul din piaţă, sorocenii au interpretat câteva colinde şi jocul „Capra”, spre bucuria tuturor trecătorilor. Fericiţi că am avut prilejul să participăm la un festival grandios, de mare calitate, ne-am întors la hotel.

Răsfăţul vienez însă nu s-a încheiat aici. Am avut alte vizite, concerte, care ne-au oferit o sărbătoare de iarnă ca niciodată. Viena însăşi este o sărbătoare în orice zi a fiecărui anotimp. Dar despre toate acestea, într-un alt articol.

The following two tabs change content below.
Nina Neculce

Nina Neculce

Nina Neculce

Ultimele articole de Nina Neculce (vezi toate)