Potop la Prut

Digurile de cinci metri nu au putut face faţă creşterii de circa şapte metri a nivelului apei. În satul Măcăreşti, raionul Ungheni, au fost inundate 30 de case, 15 dintre care s-au surpat. „Apele râului au acoperit 250 de hectare de culturi agricole, 80 de hectare de păşuni, doi kilometri de drum, opt kilometri de diguri”, a declarat pentru JURNAL Tatiana Mihăilă, şefa Serviciului Situaţii Excepţionale din raionul Ungheni.

În oraşul Ungheni apele au inundat două case. „Azi (joi – n.a.), a fost înregistrată o anumită stabilizare a creşterii nivelului apei, dacă în zilele trecute, nivelul râului Prut se ridica cu 10 – 15 centimetri, noaptea trecută au fost înregistraţi 2 – 3 cm de creştere”, ne spunea ieri Alexandru Ambros, primarul oraşului Ungheni.

Este critică situaţia şi în satul Barboieni, raionul Nisporeni. „A cedat digul de bază şi apa pătrunde prin breşa care s-a format”, a declarat pentru JURNAL primarul satului, Valeriu Protopop. Acesta a menţionat că digul a mai cedat şi miercuri. „Am reuşit să-l întărim cu ajutorul oamenilor de la noi din sat, dar în această noapte (din 7 spre 8 iulie – n.a.) o nouă breşa s-a format şi nu s-a mai putut opri avansarea apelor, care au inundat trei case”, spune primarul. „Digul din localitate este foarte slab. A fost construit în 1978, consolidat puţin în 2008, dar apoi nimic nu s-a făcut”, se plânge primarul. Potrivit lui Valeriu Protopop, primăria satului a încercat să ia în gestiune digul, ca să-l repare, dar nu a reuşit.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)