Poţi divorţa în alt stat dacă eşti căsătorit cu un străin

Soţii care divorţează vor avea în curând posibilitatea să-şi aleagă singuri legislaţia cărui stat să se aplice în cazul lor. Iată ce vei putea face dacă eşti căsătorit cu un cetăţean străin, locuiţi într-un alt stat şi vrei să intentezi cererea de divorţ!

Comitetul pentru Afaceri Legale a adoptat reglementări la nivelul Uniunii Europene în domeniul proceselor de divorţ. Astfel, desfacerea pe cale legală a unei căsătorii între parteneri cu cetăţenii diferite se va realiza în instanţă conform legislaţiei statului ales de soţi. De exemplu, un cuplu format dintr-un soţ român şi unul german care trăieşte în Franţa va avea posibilitatea să divorţeze după legislaţia românească, germană sau franceză. Atenţie, însă! Dacă faci parte din categoria celor care au probleme în căsnicie şi vrei ca divorţul să se desfăşoare după legislaţia altei ţări decât cea din care provii tu sau partenerul, veţi fi nevoiţi să faceţi dovadă că locuiţi în acel stat, fie şi numai pentru o anumită perioadă.

În plus, trebuie să obţii acordul partenerului pentru a oficia divorţul în statul respectiv. Franţa, Italia, Spania, Slovenia, Malta, Letonia, Ungaria, Bulgaria, Luxemburg, Portugalia, Austria, Belgia şi România au aderat deja la acest acord. Noua legislaţie ar putea intra în vigoare la 18 luni după aprobarea de către statele membre.