Potenţialii preşedinţi după „Politicon”

Centrul de cercetări strategice „Politicon” a realizat în noiembrie 2011 un studiu care a stabilit 20 de potențiali candidați la funcția de șef al statului. În listă se găsesc Vlad Filat, Marian Lupu, Igor Dodon, Zinaida Greceanîi, Ion Hadârcă ş.a. Observatorul politic Ion Tăbârţă a estimat şansele câtorva dintre aceştia.

Vadim VASILIU

Ion Sturza, ex-prim-ministru al Republicii Moldova, om de afaceri

„Consider că nu va fi înaintat, deoarece a declarat despre Dodon că este expresia capitalului rus în RM. Deși, inițial, a afirmat că nu vrea să fie președinte, dacă va fi acceptat de toate formaţiunile politice, nu este exclus că își va reconsidera poziția.”

Natalia Gherman, viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene 

„Consider că, din această listă, are cele mai multe șanse să fie propusă. Vine din mediul diplomatic, are o reputație foarte bună, este apartinică. Argumentele deputatului liberal Ana Guțu că un președinte nu poate fi cineva a cărui limbă maternă este rusa nu sunt potrivite, deoarece dna Gherman vorbeşte foarte bine româna.”

Oazu Nantoi, director de programe la Institutul de Politici Publice

„Poate fi o soluție, însă nu va fi agreat de toate partidele politice, chiar dacă este agreat de societatea civilă. Argumentul este că ar putea să se implice în anumite jocuri politice, ceea ce nu va fi văzut cu ochi buni de unii politicieni. Și-a permis anumite atacuri la adresa Partidului Democrat, din rândurile căruia a plecat. Este puțin probabil că va fi acceptat de PD.

Igor Munteanu, ambasador al Republicii Moldova în SUA

„Ar fi fost o soluție dacă nu ar fi ieșit cu declarații politice privind alegerea șefului de stat făcute într-un context oficial în SUA. Vlad Filat nu-l va accepta. Nu va fi propus”.

Igor Boțan, director executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă

„Cred că nu va fi acceptat de partidele politice, chiar a declarat că nu doreşte acest lucru. Dl Boțan, în anumite contexte, a criticat dur AIE”.

Vasile Nedelciuc, ex-deputat, președinte al Consiliului Directorilor al companiei „Endava”

„Probabil, alături de Natalia Gherman, este cea mai indicată candidatură. Dacă într-adevăr a fost propus de către PL și respins de PLDM, șansele de a fi ales sunt nule. Cred că va fi propus”.

Eugen Doga, compozitor, Artist al Poporului 

„Nu va fi înaintat.”

Gheorghe Duca, președinte al Academiei de Științe a Moldovei 

„Gheorghe Duca nu va fi votat de către AIE pentru că nu se bucură de încredere din cauza legăturilor sale cu PCRM. Nu va fi propus.”

Ion Ungureanu, ex-ministru al Culturii și Cultelor, actor și regizor, Artist al Poporului

„Nu va fi acceptat de grupul Dodon și, poate, de către Partidul Democrat, deoarece este un român convins.”

Nicolae Chirtoacă, ex-ambasador al Republicii Moldova în SUA

„Este colonel KGB, iar noi nu suntem Rusia. Nu va fi propus”.

Ion Bostan, rector al Universității Tehnice din Moldova

„Este apropiat de PLDM. Nu va fi înaintat”.

Dumitru Pulbere, ex-judecător la Curtea Constituţională

„Nu va fi acceptat de niciun partid politic, poate doar de comuniști.”

Mihai Muntean, Artist al Poporului

„Este un artist foarte apreciat, însă nu are șanse.”

Ion Druță, scriitor 

„Are o vârstă foarte înaintată. Nu cred că vom avea un Deng Xiaoping moldovean”.

Comentatorul politic Mihai Cernencu consideră că Alianța va miza pe un candidat care nu va face o coaliție cu comuniștii, un fost ambasador sau ministru. În opinia observatorilor, doar Natalia Gherman, fiica președintelui Mircea Snegur, are șanse reale de a candida. „Este cu adevărat apartinică, are cultură și vorbeşte limbi străine.

Totuși este puțin probabil că va fi susținută de PL, deoarece limba maternă a acesteia este rusa și se trage din mamă ucraineancă”, a declarat Cernencu.

În opinia observatorului politic Arcadie Barbăroșie, în această listă trebuie incluși Anatol Țăranu și judecătorul Curții Constituționale Victor Pușcaș.

Barbăroșie consideră că cele mai mari șanse de a fi propuși pentru prezidențiale le au Oazu Nantoi și Natalia Gherman. Comentatorul politic Igor Boțan a declarat că AIE, de fapt, nu vrea să aleagă un președinte, dar recurge la acest pas din cauza presiunilor venite din partea societății civile.

 

 

The following two tabs change content below.