Postul TVR 1 a fost expulzat ilegal

MASS-MEDIA // Vlad Plahotniuc a preluat reţeaua a doua de stat cu concursul membrilor CCA

La trei ani de la dispariţia TVR 1 de pe ecranele telespectatorului moldovean şi la un an de la promisiunile unor lideri din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană că acesta va reapărea până în martie curent, data reapariţiei postului public de televiziune din România nu este cunoscută. Potrivit avocatei TVR 1 la CEDO, Janeta Hanganu, s-ar putea ca, din 2012, postul să fie inclus în lista cabliştilor, iar odată cu apariţia televiziunii digitale, va intra şi în casele celorlalţi consumatori tv. Totodată, Răzvan Paveliu, fostul director al postului „2 Plus”, susţine că TVR 1 a fost lipsit ilegal de licenţă şi de dreptul să emită pe a doua reţea de stat, iar în spatele acestor acţiuni stă Vlad Plahotniuc. Purtătorul de cuvânt al omului de afaceri neagă aceste acuzaţii, menţionând că este o răfuială a unui fost angajat nemulţumit.

„Plahotniuc ştia că va fi retrasă licenţa TVR-lui”

O nouă săptămână, noi dezvăluiri. De această dată, omul de afaceri Vlad Plahotniuc a fost acuzat de Răzvan Paveliu, ex-directorul postului de televiziune „2 Plus”. „Licenţa postului român de televiziune TVR 1 a fost retrasă printr-o acţiune de rider, în spatele căreia a stat omul de afaceri Vlad Plahontiuc”, a declarat Paveliu în cadrul unei conferinţe de presă.

La 31 iulie 2007, Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a scos la concurs reţeaua a doua de stat pe care era difuzat postul TVR 1 pe motiv că nu s-a reuşit încheierea unui nou contract cu SRTV care ar fi avut datorii în valoare de 150 mii de dolari faţă de întreprinderea de stat „Radiocomunicaţii”. La 27 septembrie, licenţa de emisie pe reţeaua respectivă a fost acordată canalului „2 Plus”, proprietate a companiei „Telefe-M International”. De menţionat că această reţea are o acoperire de 80% pe teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit fostului directorului „2 Plus”, Plahotniuc s-a înţeles cu membrii CCA şi a ştiut sigur că va fi retrasă licenţa postului român de televiziune. „Vă mărturisesc că, personal, l-am văzut de nenumărate ori pe Gheorghe Gorincioi în biroul lui Plahotniuc. Astfel, prin intermediul instituţiilor statului, moldovenii au fost privaţi de un post de interes naţional şi vor achita din buget despăgubirile dictate de CEDO”, mai spune fostul director al postului „2 Plus”. Precizăm că în acea perioadă, Valeriu Frumusachi, actualmente prezentatorul ştirilor postului tv „Prime”, care aparţine lui Vlad Plahotniuc, era unul dintre membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului.

Totodată, Răzvan Paveliu susţine că reţeau a doua de stat, pe care transmitea TVR 1, a fost retrasă printr-o acţiune de rider. „Aceasta a fost scoasă la concurs în urma unei sesizări precum că postul respectiv n-a achitat nişte facturi. Acest caz nici până astăzi nu are un răspuns”, crede Paveliu.

Transmiterea TVR 1 pe teritoriul Republicii Moldova a fost sistată, potrivit lui Paveliu, „nefondat”, la sfârşitul lunii septembrie 2007. Motivul invocat este că nu s-ar fi reuşit încheierea unui nou contract cu Societatea Română de Televiziune (SRTV), cel vechi expirând la 15 iunie 2007.

Răzvan Paveliu a declarat că a păstrat toată corespondenţa pe care a purtat-o cu Vlad Plahotniuc, toate e-mail-urile pe care le-a primit de la omul de afaceri. „Sunt gata să le prezint organelor de ordine, dacă vor fi interesate”, a conchis fostul director „2 Plus”.

Diana Danu, purtătorul de cuvânt al omului de afaceri Vlad Plahotniuc, a declarat în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” că Paveliu aduce doar acuzaţii fără probe. „S-ar putea ca acesta să fie nemulţumit de fostul şef şi îl denigrează”, a spus Danu. Purtătorul de cuvânt a mai menţionat că, în funcţie de gravitatea acuzaţiei, avocaţii vor analiza chemarea în judecată a lui Răzvan Paveliu.

„Dosarul TVR, unul politic”

Şi Janeta Hanganu, avocatul SRTV la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), susţine că TVR1 a fost lipsit ilegal de licenţă. „Probele aduse la dosar au fost doar un pretext de a scoate TVR din concurs. Legislaţia naţională nu prevede sistarea transmisiei pe motivul neplăţii”, a declarat Hanganu, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” a Jurnal TV. „Dosarul TVR 1 este unul politic”, a precizat avocatul. Hanganu a menţionat că SRTV a primit mai multe mesaje din partea guvernelor Greceanâi şi Tarlev, prin care era anunţată că nu sunt doriţi în Republica Moldova.

În context, fostul director al „2 Plus” a ţinut să menţioneze că 85% din publicitatea din Republica Moldova este direcţionată spre „Casa Media” care aparţine lui Plahotniuc. Într-un document eliberat de Camera Înregistrării de Stat se menţionează că Societatea Comercială „Casa Media” a fost înregistrată pe 12 septembrie 2007, cu sediul pe strada Serghei Lazo. În iunie 2008, aceasta şi-a schimbat sediul, mutându-se pe bulevardul Ştefan cel Mare 202, clădirea „Kentfort”. În luna august al aceluiaşi an, în calitate de asociat principal figurează „Global System Group LTD”, al cărei director este Vlad Plahotniuc.

„Din motive tehnice, în prezent nu este posibilă retransmisia TVR1 pe teritoriul Republicii Moldova. Se discută posibilitatea ca până în 2012 TVR1 să fie inclus în lista cabliştilor”, afirmă avocatul. Aceasta a mai menţionat că, atunci când va apărea televiziunea digitală, problema retransmisiei TVR-ului va fi rezolvată. „SRTV are intenţia să revină pe piaţa din R. Moldova şi nu insistă asupra prejudiciilor, pentru că acum este un alt guvern care nu trebuie să raspundă pentru acţiunile comise de fosta conducere”, a menţionat Hanganu.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)