Postul îi lasă pe artişti fără bani

Ce spun cântăreţii moldoveni despre câştigurile lor

Fie Postul Sfintelor Sărbători de Paşti, fie Postul Crăciunului, în fiecare an, în aceste perioade, interpreţii moldoveni rămân fără bani. Nu mai este o noutate că artiştii noştri cântă la petreceri pentru a câştiga un ban în plus.

Carolina CHIRILESCU

Unii spun că banii câştigaţi la nunţi şi cumetrii sunt singura lor sursă de existenţă, în timp ce alţii se laudă cu înregistrări, filmări şi concerte. Iată ce spun câţiva dintre cântăreţii moldoveni despre perioada postului.

Ion Suruceanu: „Nu trăiesc doar din nunţi, mai am şi concerte”

Cântăreţul Ion Suruceanu se poate considera norocos pentru că în decursul întregului an este solicitat la diverse petreceri, evenimente şi concerte în ţară şi peste hotare: „Nunţile şi cumetriile sunt o sursă de existenţă, unii trăiesc numai din asta. Mai am concerte în Ucraina, merg în fiecare lună acolo. De vreo doi ani, sunt solicitat şi în România, merg cu plăcere. Unde mai pui că în post sunt şi zile de naştere, la care, de asemenea, poţi face un ban. Se poate trăi dacă eşti solicitat”. Artistul nu va rămâne fără bani nici în 2012, are deja preconizate vreo şase nunţi în România şi câteva la Chişinău.

Despre taxa pe care o solicită pentru serviciile sale, artistul ne-a spus că aceasta diferă: „la nunţi, e un preţ, la cumetrii, altul”. „Cineva scria că Suruceanu ia 800 de euro pentru o nuntă, nu este adevărat. Totul depinde de nuntaşi, stabilesc preţul în funcţie de oameni şi de posibilităţile lor. În ce priveşte evoluţiile mele în afară, preţul e mai mare”, precizează interpretul. Serviciile artistului nu vor creşte în 2012, în prezent, acestea constituie 350–500 de euro.

Ana Puică: „Chiar aştept să vină postul”

Una din cele mai solicitate interprete la nunţi şi cumetrii este Anişoara Puică. Întrebată cum se va descurca în perioada postului, artista ne-a spus uşurată că aceasta este un prilej de sărbătoare: „Chiar aştept să vină postul, să am o pauză pentru a putea lucra şi la alte proiecte. Întotdeauna am fost solicitată la nunţi, cumetrii, petreceri şi aici, şi peste hotare. Uneori, se întâmplă că suntem ocupaţi şi nu reuşim să mergem peste tot. RM este mică şi nu avem posibilitatea să ne manifestăm decât pe la petreceri. Le mulţumim oamenilor că ne apreciază munca noastră”.

Anişoara Puică a imprimat de curând un colind, „Iubirea lui Iisus”, iar în decembrie curent va filma un clip. Pentru 2012, are programate nunţi şi cumetrii începând cu ianuarie.

Marcel Ştefăneţ: „Banii de la nunţi, cel mai mare câştig”

Pentru dirijorul, compozitorul şi vioristul trupei „Transbalkanica”, Marcel Ştefăneţ, principala sursă de existenţă sunt nunţile şi cumetriile: „Odată cu venirea postului, este mai dificil pentru noi. În post, ne ocupăm mai mult de imprimări pentru Revelion. Cele mai multe nunţi le avem în România, deoarece acolo lumea apreciază artiştii adevăraţi”. Artistul preferă să cânte peste hotare, pentru că acolo câştigă mai bine.

Zinaida Julea: „Mi-am dorit o pauză, am obosit foarte mult”

Despre îndrăgita interpretă de muzică populară, Zinaida Julea, se poate spune că este cea mai solicitată la nunţi şi cumetrii. Postul Crăciunului este o perioadă bine venită pentru ea, a obosit foarte mult după atâtea nunţi, cumetrii, hramuri şi spectacole. „Mi-am dorit o pauză, am obosit foarte mult, postul este o perioadă foarte bună pentru odihnă şi pentru a-mi reface vocea după atâta muncă”, menţionează Zinaida Julea. Cântăreaţa este foarte ocupată acum cu filmări şi înregistrări, în plus, pregăteşte un concert aniversar care va avea loc în februarie 2012 pe scena Palatului Naţional.

 

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)