Posto, speranța PSG

Virgiliu Postolachi, un tânăr de 18 ani, născut la Edineț, Republica Moldova, este curtat de trei naționale – Franța, România și Republica Moldova

Virgiliu Postolachi a semnat în iulie curent primul său contract de jucător profesionist cu PSG.  Acest tânăr originar din Republica Moldova, care deține și cetățenia Franței, 1,89 metri înălțime, a început să se antreneze în 2017–2018 cu echipa U19, înainte de a se integra la sfârșit de sezon ca rezervă la PSG. Virgiliu Postolachi a ieșit în evidență grație celor două goluri înscrise în Youth League în acest sezon împotriva Celtic Glasgow și Bayern Munchen.

Ilie Gulca

După săptămâni de negocieri, Virgiliu Postolachi a semnat în iulie curent primul său contract de jucător profesionist cu PSG. Mijlocașul ofensiv de 18 ani (născut la 17 martie 2000, Edineț, Republica Moldova) s-a angajat să evolueze pentru trei sezoane pentru clubul din capitala Franței, până în 2021, durata maximă pentru un prim contract de jucător profesionist.

Stabilit la Paris în 2013, acest tânăr originar din Republica Moldova, care deține și cetățenia Franței, 1,89 metri înălțime, a început să se antreneze în 2017–2018 cu echipa U19, înainte de a se integra la sfârșit de sezon ca rezervă la PSG. Virgiliu Postolachi a ieșit în evidență grație celor două goluri înscrise în Youth League în acest sezon împotriva Celtic Glasgow și Bayern Munchen.

„Speranța clubului din Paris”

El a intrat în atenția oamenilor de fotbal din Franța, România și Republica Moldova în meciul amical din 27 iulie curent împotriva celor de la Atletico Madrid, în special datorită golului de la finalul partidei.

Directorul sportiv de la centrul de formare PSG, Luis Fernandez, nu a contenit să îl laude pe Virgiliu, „această speranță a clubului din Paris”: „Sunt foarte mulțumit de Posto. El are calități deosebite și nu își cruță eforturile. Golul său este caracteristic stilului său. Presiunea bună a fost urmată de forța deosebită și șutul superb. Merită pe bune toată lauda. Acest gol este o continuare firească a evoluției sale. Şi nu e decât începutul”, a scris leparisien.fr.

 „Pe Virgiliu îl interesează însă doar naționala de tineret a României. Eu sunt rus, dar bunicii din partea soției au fost români, pe vremea când Basarabia făcea parte din România Mare”, a declarat pentru o publicație din România Oleg Postolachi.

[/pullquote]

Virgiliu Postolachi nu și-a mascat bucuria după această sclipire contra Atletico Madrid. Felicitat de toți colegii săi, el s-a grăbit să se îndrepte spre bancă, unde a fost îmbrățișat de antrenorul PSG, Thomas Tuchel. „Să fiu aici cu echipa, în acest turneu, a fost deja pentru mine o mare mândrie, a spus el la sfârșitul meciului. Dacă am marcat în acest meci… Așteptam acest gol cu nerăbdare, și el a venit”, a adăugat el, pentru aceeași publicație.

 

„Acesta nu este decât începutul”

Presa internaţională – „The Sun”, „L’Equipe” – nu a trecut cu vederea reuşita lui Virgiliu din acest meci. Desemnat jucătorului meciului, atacantul moldovean este curtat acum de Federația Română de Fotbal, care încearcă să îl naturalizeze.

Oleg Postolachi, tatăl atacantului, а oferit un interviu presei din România, în care a declarat că fiul său își dorește să evolueze pentru naționala de tineret a României. Virgiliu deține cetățenia Franței și a Moldovei.

Și Federația Moldovenească de Fotbal face tot ce îi stă în puteri pentru a-l atrage la naționala Moldovei. Virgiliu a fost convocat la naționala Moldovei de antrenorul principal, Alexandru Spiridon, dar el nu a venit în lot, motivând că este în perioada examenelor.

E tânăr și nu este copt deocamdată”

„Virgiliu vrea să joace pentru România. E tânăr și nu este copt deocamdată pentru prima reprezentativă, dar își dorește să evolueze la selecționata de tineret U-21 a României. Moldova îl convoacă fără să ne întrebe, dar nu ne interesează. Am vizitat cantonamentul naționalei României, iar băiatul a fost impresionat”, a explicat Oleg Postolachi.

„E adevărat, am fost la Chișinău să îi facem buletin de R. Moldova, el avea doar doi ani când ne-am stabilit în Franța. Iar pentru procedura de redobândire a cetățeniei române, la care apelează toți moldovenii, trebuie să facem dovadă că este cetățean moldovean”, a relatat tatăl fotbalistului.

„Francezii sunt și ei pe capul băiatului, pentru a-l convoca la selecționatele U-19 și U-20. Pe Virgiliu îl interesează însă doar naționala de tineret a României. Eu sunt rus, dar bunicii din partea soției au fost români, pe vremea când Basarabia făcea parte din România Mare. Până la ora actuală, nu am primit nicio veste în ce privește cetățenia României. Am depus actele în urmă cu trei luni și jumătate, patru luni.”

„Francezii sunt și ei pe capul băiatului”

Reprezentanții Federației Moldovenești de Fotbal sunt într-un contact permanent cu cei ai lui Virgiliu. Este vorba despre părinţi. „Suntem la o etapă de discuţii avansate pentru ca Virgiliu să reprezinte Republica Moldova în viitorul apropriat. Există şi alte oportunităţi pentru el. Una dintre ele a fost anunţată de părinţi. Are dorinţa de a juca la naţionala Franţei. Am convenit cu părinţii lui Virgiliu că revenim la discuţii în august în vederea participării fotbalistului în Liga Naţiunilor”, a declarat Dragoș Hâncu, vicepreşedinte al FMF.

„Deci, acum sunt două opţiuni pentru el, să vedem pe care o să o aleagă. E vorba despre echipa naţională a Franţei şi cea a Republicii Moldova”, a declarat Pavel Cebanu, preşedinte al FMF.

(După leparisien.fr, www.francefootball.fr, sport.ro)

The following two tabs change content below.