„Poșta Moldovei” recidivează

Poştaşi cu salarii de mizerie la cheremul democraţilor

Foto: Report.md

Poştaşii din toate satele R. Moldova sunt obligaţi să distribuie gratuit ziarul partidului de la guvernare. Conducerea Întreprinderii de Stat „Poşta Moldovei” susţine că ar avea încheiat un contract de prestări de servicii cu acest partid, precum şi cu altele, dar, la solicitarea JURNALULUI de Chişinău de a ne prezenta o copie a contractului, face trimitere la secretul comercial. Cert e că mai multe persoane nedumerite ne-au telefonat la redacţie să ne întrebe de ce, alături de ziarul JURNAL de Chişinău, primesc câte un ziar al acestui partid, în care este lustruită, în stil comunist, imaginea democraţilor.

Pe lângă ziarele pe care le primesc și la care sunt abonaţi, cititorii mai primesc în poartă, „Moldova democrată”. „Am citit, fata mea, la ei toți zâmbesc în ziar, dar la noi lumea nu râde, pentru că e chinuită. Ce, oamenii nu știu că aceasta este publicitate pentru partidul lor?!”, ne-a declarat revoltată o pensionară care ne-a telefonat la redacţie. Solicitată de JURNAL de Chișinău, o poștăriță de la Criuleni ne-a spus senin că ziarul „Moldova democrată” este adus de două ori pe lună în sat, vinerea.

 Executare prin ordin și fără întrebări

„Fără multe întrebări, aduc sacul şi trebuie să distribuim tot ce-i în sac. Așa este comanda. Nu există niciun contract. Vin atâtea ziare că nu le acoperă la număr pe acelea la care este abonată lumea. Împrăștii ziarul la toate casele, la cei din partid (PD) le pun și câte trei în poartă, în loc de unul, să se sature…”, ne-a spus o poştăriţă din acest raion, rugând să nu-i dăm numele, de teama că ar putea rămâne şi fără acest loc de muncă prost plătit. Potrivit ei, unii locuitori care citesc și sunt abonați la alte ziare se interesează dacă se apropie perioada electorală sau se pregătesc de ea.

Și șefa Oficiului Poștal din satul Verejeni, Telenești, Ana Cazacu, ne-a informat că de la un timp distribuie acest ziar gratuit alături de alte publicaţii la care sunt abonaţi locuitorii. „Am primit indicaţia de la raion. Vinerea, ei ne trimit ziarele. Înainte erau mai multe, dar acum aduc câte 100 de ziare pe săptămână. Le distribuim pe rând . Într-o vineri la o parte din săteni, în alta – la altă parte…”. Aceasta precizează că, la indicația Oficiului Poștal raional, ziarul trebuie distribuit strict în ziua în care este adus la oficiu.

Tot ce-i degeaba bucură

Am contactat-o telefonic pe şefa Centrului de Poștă Telenești, Tatiana Botezatu, și am întrebat-o în ce condiţii este distribuit acest ziar. „Nu pot să vă spun dacă există vreun contract. De la Sângerei le trimit cu toate ziarele și ne cer să le distribuim oamenilor”, a spus Botezatu.

Nici șefa Centrului de Poștă Sângerei și Telenești, Natalia Tătaru, nu a putut să ne spună dacă există vreun contract între PD și „Poșta Moldovei”. „Contractele se păstrează la Î.S. „Poșta Moldovei””. Ea ne-a direcționat la centrul de presă, motivând că sunt multe contracte și nu ține minte dacă există unul în acest caz.

„Poșta Moldovei” are contract încheiat cu PDM?

Referindu-se la distribuția ziarelor de partid, directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, ne-a declarat că actualul director general al Î.S.”Poşta Moldovei”, fiind un protejat al partidului de la guvernare, face agitaţie pentru PDM şi obligă angajaţii să facă acelaşi lucru. „Toate semnalele privind abuzurile de la această întreprindere de stat au rămas neelucidate. Ar fi bine să vedem contractul pe care ar trebui să-l aibă întreprinderea cu PDM şi dovada că au fost transferaţi banii pentru distribuţia acestei publicaţii în tirajul foarte mare în care s-a tipărit. La o recentă şedinţă, la Comisia parlamentară pentru mass-media, directorul general al Î.S. „Poșta Moldovei”, Serghei Nastas, spunea că poşta are un contract cu PDM. Ar fi bine să-l vedem, ca să nu existe speculaţii că partidul îşi foloseşte agenţii săi de influenţă în întreprinderile de stat”, ne-a spus Macovei.

„Secretele” poștei

Șefa Direcţiei marketing şi vânzări din cadrul Î.S. „Poşta Moldovei”, Elena Gancikova, ne-a asigurat că există un contract încheiat între Î.S. „Poșta Moldovei” și PD, „doar că noi nu prezentăm contractele noastre încheiate nici cu PD, nici cu celelalte companii, persoane juridice”.

Elena Gancikova n-a putut spune nici ce procent din distribuția unui ziar îi revine întreprinderii de stat, făcând referire la „secretul comercial”. Pe site-ul cec.md, la rubrica finanțarea partidelor, în raportul PD, pe anul 2016 privind gestiunea financiară a PD, publicat în martie 2017, la „Cheltuieli pentru presă și materiale promoționale” este indicată suma de 40 521 986 lei.

Potrivit informațiilor publicate de report.md, ziarul are un tiraj de 700 000 de exemplare în limba română și 300 000 în limba rusă.

The following two tabs change content below.