Post-scriptum: Moştenirea lui Voronin provoacă disensiuni dintre Bruxelles şi Kiev

După ce presa rusă a scris că Rusia şi Ucraina intenţionează să renunţe la prelungirea manatului misiunii observatorilor euroipeni EUBAM pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, şi să permită exportul mărfurilor transnistrene fără ştampila vamală a RM, Comisia Europeană a cerut explicaţii din partea Kievului, deoarece schimbările respective ar fi determinat o modificare radicală a actualului format de reglementare a conflictului transnistrean, scrie UNIAN cu trimitere la Kommersant-Ucraina. Ministrul ucrainean de Externe a dat asigurări că declaraţia lui Medvedev şi Ianukovici în problema tranistreană nu va conţine nimic „senzaţional”.

Însă, în documentul respectiv mai există o stipulare care provoacă nemulţumirea Bruxellesului. „Este vorba despre declaratele termene de înlocuire a misiunii pacificatoare actuale de către misiunea OSCE”, scrie UNIAN. În declaraţia lui Ianukovici-Medvedev se va conţine fraza că pacificatorii OSCE trebuie să apară la Tiraspol doar după reglementarea conflictului dintre Chişinău şi Tiraspol. Bruxelles-ul insistă ca înlocuirea misiunii pacificatoare să se producă cât mai devreme. „Apariţia contingentului sub egida OSCE ar accelera rezolvarea conflictului. Abordarea pe care o propun Kievul şi Moscova vor complica negocierile”, – consideră reprezentantul Comisiei Europene.

Diplomaţii ucraineni au altă părere şi fac trimitere la declaraţia comună a lui Voronin, Smirnov şi Medvedev din 18 martie 2009, în care de asemenea se anunţă intenţia de a nu modifica formatul misiunii de pacificare până la reglementarea conflictului. Bruxellesul însă consideră că „trebuie să se aştepte până noua conducere a RM va confirma această abordare”.
Totuşi, un conflict public între Kiev şi Bruxelles va fi evitat. „Chestiunea pacificatorilor este foarte delicată. Mai curând, ne vom abţine de la proteste”, – afirmă Bruxelles.

Divergenţele în chestiunea transnistreană sunt simptomatice în relaţiile dintre Ucraina şi UE, scrie UNIAN. Dacă în timpul guvernării precedente Kievul adera fără crâcnire la toate iniţiativele internaţionale ale Bruxellesului, astăzi, se vede, a renunţat la această abordare. (N.N.)

The following two tabs change content below.