Post-scriptum: Mihail Saakaşvili susţine că Rusia vrea să controleze Georgia

Preşedintele georgian Mihail Saakaşvili a declarat că Rusia încearcă să îşi reafirme influenţa asupra fostei republici sovietice, dând asigurări că vede “semne în fiecare zi”, într-un interviu difuzat duminică de postul american de televiziune CNN.

Întrebat dacă Moscova ia măsuri pentru a-şi exercita controlul asupra Tbilisi, cu care are relaţii foarte tensionate în urma războiului din august 2008, Saakaşvili a răpuns: “firesc”. “Vedem astfel de semne în fiecare zi”.

Dar, a adăugat el imediat, “cu cât încearcă mai mult, cu atât este mai puţin eficient, pentru că odată intraţi în jocul democratic, toate stratagemele totalitare nu mai sunt eficiente”.

“Iar ei ştiu că timpul se scurge împotriva lor. De aceea sunt presaţi. Vor să ne aibă înainte de a deveni o democraţie care funcţionează pe deplin”, a continuat Saakaşvili, precizând că acest obiectiv va fi atins în curând.
“Ceea ce detestă ei cel mai mult este o societate deschisă cu sisteme transparente, eficiente şi integrate”, a adăugat liderul proamerican.

Întrebat de relaţiile sale cu premierul Vladimir Putin, Saakaşvili l-a calificat drept “un individ învechit”, adăugând că, pentru Putin, Războiul Rece nu s-a terminat.

“El crede în continuare că Vestul a trădat Rusia şi că Rusia trebuie să îşi recucerească sfera de influenţă”, a declarat preşedintele georgian.

În ceea ce îl priveşte pe preşedintele rus, Dmitri Medvedev, Saakaşvili nu a demonstrat niciun fel de amabilitate: “nu a spus decât lucruri dezagreabile la adresa noastră, dar nu îi acord prea multă atenţie pentru că ştiu cine conduce acolo în prezent”.
Rusia şi Georgia s-au confruntat în august 2008 într-un scurt război pentru controlul provinciei separatiste georgiene Osetia de Sud. În urma acestuia, Moscova a recunoscut independenţa acestui teritoriu, precum şi pe cea a Abhaziei, o altă republică separatistă. (mediafax.ro)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)