Post-scriptum: Mihai Ghimpu: Rusia continuă politica sovietică

Mihai Ghimpu a răspuns la întrebările cotidianului rus „Kommersant”, interesat de refuzul preşedintelui interimar al RM de a nu participa la parada din 9 mai. Publicăm fragmente din acest interviu.

De ce nu se poate să mergeţi [la Moscova] şi Dvs, şi soldaţii?

Există problema aflării armatei ruse în Transnistria. Cea care a rămas de la URSS. Şi problema transnistreană nu se rezolvă de 20 de ani. Şi în toţi aceşti ani Rusia vorbeşte despre sprijinirea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. E cumva nefiresc că aici se află armata rusă, iar noi mergem la paradă, în Piaţa Roşie. Asta nu înseamnă că nu recunoaştem victoria armatei sovietice asupra fascismului. Nimeni nu pune la îndoială această victorie. Toţi sunt satisfăcuţi de căderea unui regim. E rău însă că, după un regim, ni s-a adus cu forţa aceleiaşi armate sovietice un alt regim, comunist, care a organizat foamete în masă şi deportări.

Aveţi o reţetă a rezolvării problemei transnistrene?

Rusia trebuie să-şi retragă trupele de acolo, tot armamentul, să înceteze să-l sprijine pe Smirnov şi să-şi ia înapoi armamentul pe care l-a transmis armatei transnistrene.

Ce formulă de rezolvare a problemei transnistrene vi se pare optimă? Federaţie sau oarecare alta?

E treaba noastră. Nu trebuie să ni se spună: federaţie sau confederaţie. Acolo nu e vorba despre o chestiune naţională, ci politică. Federaţie între doi fraţi? Despre ce vorbiţi!

Prin urmare, Republica Moldova unită trebuie să fie un stat unitar?

Oricum ar fi – e treaba noastră. Conflictul a început nu din vina noastră. S-a speculat în acei ani. Spuneau că suntem împotriva limbii ruse. Păi, concetăţenii mei spun un cuvânt pe ruseşte şi două pe româneşte. Un om raţional nu va fi niciodată împotriva limbii ruse. Pur şi simplu Rusia trebuie să recunoască de facto independenţa noastră. Iar aceasta ca şi cum este recunoscută, dar armata pe teritoriul nostru Rusia o ţine. În mod ca şi cum automat continuă politica sovietică.

Cum sunt relaţiile cu România? În timpul preşedintelui Voronin acestea nu erau prea bune.

El le-a stricat, mi se pare, crezând că astfel obţine un atu în rezolvarea conflictului transnistrean. Dar s-a înşelat. România nu este pur şi simplu un vecin. Suntem un popor, dar două state.

Sunteţi considerat drept politician proromân. Există opinia că politica pe care o promovaţi cu alianţa de guvernământ urmăreşte scopul de a duce Republica Moldova în componenţa României.

Sunt aberaţii. Nu pot fi politician proromân, deoarece sunt român. De ce cnezatele ruse au putut să se unească într-un stat comun, iar aici trebuie să existe trei cnezate? E acelaşi popor şi aceeaşi limbă. Problema e în armata care a venit în 1940 pe acest teritoriu.

În viitor, aceste cnezate se pot uni?

În viitor, scopul nostru este UE, unde nu există graniţe. În programul partidului nostru nu se spune nimic despre reunificarea cu România.

Locuitorii Republicii Moldova obţin în masă cetăţenia României. Nu va duce aceasta la situaţia când aici vor locui degrabă numai români, conform paşaportului?

Dar şi Rusia acordă cetăţenie, şi nimeni nu ştie în ce număr. Apropo, sunt mulţi ruşi care au paşapoarte româneşti. Să-i considerăm şi pe ei că sunt pentru unirea cu România?

Există opinia că, fără Transnistria, Republica Moldova va intra mai repede în UE. Ce credeţi?

Nici nu doresc să discut despre aceasta. Transnistria este teritoriul nostru. Acolo trăiesc cetăţenii noştri şi noi trebuie să ducem rezolvarea acestei probleme până la capăt.

Traducere: Paul Borzac

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)