Post-scriptum: Întrebarea corectă

Multă agitaţie în legătură cu citarea lui Voronin, Papuc, Botnari, Tkaciuk la Procuratura Generală. Ei profită de prezenţa jurnaliştilor ca să-şi mai lovească o dată în plus adversarii politici, să transmită alegătorilor mesajele pe care le-au mai transmis în legătură cu acest eveniment. Societatea însă nu se alege cu nimic, nu devine mai informată, şi asta, deoarece, din păcate, jurnaliştii  nu pun întrebările necesare, mulţumindu-se să ”înghită” ceea ce li se spune. Fără o elementară pregătire, jurnalismul este inutil, dacă nu şi dăunător.
În declaraţiile lor, Voronin şi Papuc pun semnul egalităţii între vărsarea de sânge şi apărarea sediilor preşedinţiei şi parlamentului, dându-se drept eroi pacifişti, iar jurnaliştii nu taxează o asemenea stratagemă. Este cea mai mare gafă ziaristică, e o cursă în care a căzut majoritatea reporterilor care l-au aşteptat pe Voronin lângă procuratură. Experţii în materie, inclusiv foşti conducători ai  Ministerului de Interne, spun că MAI dispunea de mijloace de dispersare a mulţimii fără a folosi armele de foc.
Voronin trebuie întrebat de ce nu a dat ordin să fie apărate sediile preşedinţiei şi parlamentului şi de ce a declarat la 8 aprilie pentru RIA Novosti că decizia de a-i lăsa pe protestatari să intre în Parlament şi Preşedinţie a luat-o el însuşi, în scopuri politice.
A doua întrebare care ar trebui să-i fie pusă lui Voronin e următoarea: la ordinul cui, după miezul nopţii, poliţia a început să aresteze, să bată şi să tortureze tinerii, unii dintre care nici măcar nu au participat la proteste, şi de ce lucrul acesta a continuat chiar şi după ce el a anunţat ”amnistierea” participanţilor la proteste.
Papuc a spus că a primit ordin de la Voronin să nu tragă în protestatari pentru a evita vărsările de sânge. Să însemne aceasta că Papuc intenţionase să tragă pe 7 aprilie?
La rândul său, Voronin a confirmat că Papuc a acţionat doar din ordinele sale. Atunci însă când, abia peste câteva zile, un jurnalist s-a găsit să-l întrebe dacă tot el a dat ordin să fie bătuţi, torturaţi şi maltrataţi tinerii după încheierea protestelor, el s-a dezis de Papuc, spunând că nu a fost la curent, că a aflat despre tortură şi despre moartea lui Valeriu Boboc din ziare.
Voronin spune că a dat ordin să fie eliberaţi tinerii arestaţi de poliţie, pe care cineva a dat ordin să-i aresteze, dar de ce, fiind preşedinte, nu s-a interesat cine a dat ordinul respectiv?
Jurnaliştii au luat de bună spusa lui Voronin că nici până azi nu există concluziile experţilor internaţionali în privinţa lui Valeriu Boboc, dar lucrul acesta nu este adevărat. La finele lunii iunie, expertul britanic în medicină legală, Darrick John Pounder, invitat de apărare să expertizeze cadavrul exhumat al lui Valeriu Boboc, având şi mandatul Procuraturii generale pentru această expertiză, a prezentat Procuraturii Generale concluziile sale, în care sunt infirmate rezultatele autopsiei oficiale. Procuratura Generală a ţinut aceste concluzii în secret, apoi a declarat că nu le ia în seamă pentru că au fost trimise doar în variantă electronică. Nu era posibilă obţinerea variantei pe suport de hârtie sau procuratura nu a dorit acest lucru?
Voronin îşi menţine afirmaţia că la 7 aprilie s-a întreprins o tentativă de lovitură de stat, dar nimeni nu l-a întrebat cum s-a întâmplat că organizatorii nu s-au arătat interesaţi să ocupe sediul guvernului, televiziunea publică şi să aresteze conducerea de atunci a statului? Ce fel de lovitură de stat fără intenţii de a aresta principalele persoane ale statului?
Voronin declară că merge la Procuratură să se informeze în privinţa zilei de 7 aprilie, dar de ce nu a făcut acelaşi lucru cât a fost preşedinte al RM, şi procurorul general era numit de el?
The following two tabs change content below.