Post-scriptum: Data posibilă a alegerilor prezidenţiale din Polonia este 20 iunie

Preşedintele polonez interimar, Bronislaw Komorowski, a convenit, miercuri, cu opoziţia ca primul tur al alegerilor prezidenţiale să aibă loc la 20 iunie, în timp ce protestele se amplifică împotriva alegerii catedralei Wawel din Cracovia ca loc de înmormântare pentru Lech Kaczynski.

Komorowski a amânat până la 21 aprilie anunţul oficial privind data alegerilor.
Aceasta este prima negociere politică desfăşurată după accidentul avionului prezidenţial polonez, sâmbătă la Smolensk, în Rusia.

Data de 20 iunie, ultima posibilă potrivit Constituţiei poloneze, şi amânarea anunţului până la 21 aprilie i-au fost propuse lui Komorowski de opoziţia conservatoare şi de tabăra de stânga.

Kaczynski va fi primul preşedinte al noii republici poloneze, creată după căderea comunismului în 1989, care va fi înmormântat în cripta catedralei Castelului Wawel, din Cracovia. Începând de marţi, protestatarii au ieşit pe străzi pentru a denunţa ceea ce ei consideră o onoare nejustificată: “Nu dezonoraţi Wawel!”, se putea citi pe o pancartă a unui manifestant, în acest oraş istoric din sudul ţării.

Pentru a alege un succesor al lui Lech Kaczynski, calendarul electoral este extrem de strâns. Astfel, la 55 de zile de acest scrutin, potenţialii candidaţi trebuie să strângă fiecare câte 100.000 de semnături în favoarea lor din partea alegătorilor.

Doi candidaţi la alegerile prezidenţiale, prevăzute iniţial pentru toamnă, au murit în această catastrofă.
Lech Kaczynski urma să candideze pentru un al doilea mandat, din partea conservatorilor, iar Jerzy Szmajdzinski era deja candidatul oficial al stângii social-democrate (SLD).
Şeful interimar al statului, Komorowski, este în acelaşi timp candidatul oficial al partidului liberal Platforma Civică (PO). Sondajele dinaintea accidentului îi ofereau un avans clar.
Miercuri nu se ştia clar încă dacă fratele geamăn al preşedintelui, Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului Lege şi Justiţie va candida la alegerile prezidenţiale în locul fratelui său.
Jaroslaw Kaczynski nu a făcut nicio declaraţie publică de la moartea tragică a fratelui său. (mediafax.ro)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)