Posmagul lui Andrian Candu

Val-Butnaru

După vizita sa în SUA, Andrei Năstase a declarat că organele competente americane au inițiat o anchetă privind furtul miliardului de dolari din sistemul bancar al R. Moldova. Năstase a precizat că nu poate oferi mai multe detalii și nici nu poate numi instituţia care se ocupă de investigaţii, însă toată lumea a înţeles că e vorba de FBI.

În loc să tacă ca o piatră filozofală și să stea frumos la locul lui, președintele Parlamentului, Andrian Candu, s-a lansat în turbulenta lume a satirei politice și l-a ironizat pe liderul DA, spunând că acesta a fost în SUA pentru a mânca niște hamburgheri la McDonald’s, și nu pentru a discuta cu oficiali americani. Crezând că a fost al naibii de spiritual, Candu și-a întors mulțumit privirea spre nănaș-su: „L-am frecat bine, nanu, așa-i?”. Nanu a hâhăit satisfăcut. Au rânjit în cor și buhăieșii din holdingul Goebbels TV. Ce era de spus atunci? Năstase nu avea cum să prezinte mai multe probe și astfel Andrian a crezut că poate jubila în voie.

Dar iată că trece ceva mai puțin de jumătate de an și, în plenul Parlamentului, Procurorul General interimar Harunjen recunoaște cu jumătate de gură că FBI-ul investighează cazul supranumit „jaful secolului”. Este adevărat că procurorul are o viziune specifică și personală asupra acestui proces global. După mai multe bâlbe, el a trântit o expresie monumentală: „FBI investighează cazurile de furtul dolarilor pe întreg teritoriul globului pământesc”.

În legătură cu aceste cunoștințe sclipitoare, vă mai amintiți de un alt ilustru predecesor, Dumitru Moțpan? E drept, însă, că pe fundalul lui Harunjen cele debitate de nea Mitică – „tot globul Moldovei” sau „380 de grade” – pot fi considerate niște expresii neaoșe, din bătrâni. Ca să spui „întreg teritoriul globului pământesc” trebuie să ieși la un alt nivel de înțelegere a lucrurilor, mult superior celui atins de agrarieni. Mai superior chiar decât nivelul înregistrat de deputatul socialist Bolea care a păzit o noapte întreagă epava tancului sovietic de la Cornești.

Tu, deputat în Parlamentul R. Moldova, să stai toată noaptea, înghețat ca un maidanez, cu țurțuri la… nas și la urechi ca să păzești un morman de fier uzat… O, unde ești tu, umbra lui Kafka secondată de cea a lui Eugene Ionesco, ca să înțelegeți ce-ați pierdut murind atât de devreme!?

Dar să revenim la speakerul nostru pus pe glume. Andrian, nici nu știu cum să-ți explic pe înțelesul tău ce înseamnă FBI. Bine, dacă tot ai rămas la convingerea că SUA înseamnă McDonald’s și cei care vizitează această țară o fac doar ca să înfulece un Big Mac, fie, vom rămâne în acest sistem de coordonate. Am să-ți aduc exemple pe înțelesul tău, decupate din viața birturilor, bufetelor, bodegilor și a cârciumelor. Așadar, Andrian, FBI este un fel de McDonald’s, atâta doar că are o bucătărie mult mai spațioasă, în care se prepară, în aceste clipe, dosare penale pe numele tău și al lui nanu. Nu hamburgheri, nu cheesburgheri, nu Big Mac-uri, ci dosare penale. Iar asta înseamnă că e timpul să pui la uscat niște pesmeciori. În popor li se mai spune cârmoji. Asta este mâncarea preferată a pușcăriașilor. Înainte vreme era simplu să însușești tehnologia preparării cârmojilor. Resturile de pâine se puneau la uscat, și gata! Acum e cu totul altceva. Ai putea să mergi la vreo plăcintărie sau la vreo simigerie și să te aprovizionezi de acolo. Dacă nu-ți place, există atâtea covrigării! Covrigi gata uscați, înțelegi? Covrigi, Andrian. Bubliki. A, asta o știi, că te mai invită Tabără pe la emisiunile lui.

Mai am o rugăminte, dragă Andrian. Nu tărăgăna prea mult cu aprovizionarea. Asemănarea dintre FBI și McDonald’s este că ambele instituții livrează foarte repede comanda. Așa că, spor la muncă, Andrian. Și când ți-a pica vreun hamburgher în celulă, nu uita să fii creștin și să-i dai o bucată și lui nanu.

Val Butnaru