Portretul din dulap

DIPLOMAŢIE // Ultimul portret al unui demnitar moldovean, atârnat în ambasadele RM, a fost al lui Vladimir Voronin

La ora actuală, nu găseşti portrete ale demnitarilor RM în ambasadele acesteia, susţin diplomaţii solicitaţi de JURNAL. Ultima fotografie a fost a preşedintelui comunist Vladimir Voronin. În urma lui au rămas cuiele. În timp ce unii diplomaţi aşteaptă alegerea noului preşedinte al R. Moldova, alţii spun că nu vor atârna niciun portret.

„Am afişat stema Republicii Moldova”, ne spune Victor Guzun, ambasador al RM în Estonia. Acesta a declarat că nu are nicio fotografie a demnitarilor moldoveni actuali şi a găsit la el în birou doar portretul fostului preşedinte, Vladimir Voronin. „Am găsit într-un dulap portretul lui Voronin”, a menţionat Guzun.

Un cui deasupra capului

Nu este atârnată fotografia şefului statului sau a altui demnitar moldovean nici în oficiul lui Mihai Bălan, ambasador în Grecia. „Angajaţii mi-au spus că a fost o fotografie a fostului preşedinte comunist, dar am găsit doar cuiul. Am să-l scot să nu mai fie”, ne-a spus diplomatul.

Emil Druc, ambasador în Suedia, a găsit mai multe cuie. „Au fost afişate fotografiile preşedintelui Vladimir Voronin, acum au rămas doar cuiele. În general, vrem să reamenajăm, să creăm o atmosferă mai vioaie. În cuiul de la mine din birou am atârnat un calendar”, spune Druc.

În schimb, Ştefan Gorda, ambasador al RM în Cehia, spune că nu a ascuns cuiul în care a fost fotografia lui Voronin. „Stau cu el deasupra capului şi nu am ce atârna pentru că încă nu s-a reuşit alegerea preşedintelui”, remarcă ambasadorul. Acesta a menţionat că în birourile diplomaţilor cehi este atârnată poza preşedintelui ţării, precum şi cea a şefului ţării-gazdă în momentul în care ambasadorul prezintă scrisorile de acreditare.

Portret unic

„În biroul meu nu este portretul preşedintelui RM”, a declarat Alexei Crăcan, ambasador al RM în Letonia. Acesta a menţionat că, în conformitate cu uzanţele internaţionale, portretul poate fi făcut de fotograful oficial şi trimis la toate ambasadele noastre doar de către MAEIE. Fotografia este unică pentru toţi, inclusiv pentru alte instituţii. „Practic, în toate birourile ambasadorilor puteţi vedea fotografia oficială, primită de la autorităţile statului de reşedinţă, unde acesta este fotografiat cu şeful statului în timpul ceremoniei prezentării scrisorilor de acreditare. În biroul meu este drapelul, stema RM şi fotografia în care apar cu preşedintele Republicii Letonia la înmânarea scrisorilor de acreditare”, a spus diplomatul.

Oleg Serebrian, ambasador al Republicii Moldova în Franţa, susţine că va atârna fotografia preşedintelui ţării atunci când acesta va fi ales. „Ne-am mutat din vechiul sediu în altul nou şi nu pot să spun dacă a fost afişat portretul fostului preşedinte în cadrul misiunii”, ne-a comunicat Serebrian.

Potrivit lui Vasile Popovici, consilier în cadrul Ambasadei RM în Belarus, ultimul portet atârnat a fost al lui Vladimir Voronin. „Acum avem un covor cu Ştefan cel Mare şi drapelul Republicii Moldova”, a comunicat Popovici.

„Am atârnat harta Moldovei”

„Anterior, a fost un portret al preşedintelui Moldovei în cadrul ambasadei, dar din momentul suflării vântului, a fost suflat şi el”, ne-a declarat Aureliu Ciocoi, ambasador în Germania. „În general, sunt sceptic vizavi de ideea afişării fotografiei unui demnitar înalt. Ambasada reprezintă interesele Republicii Moldova, nu ale unui partid. Noi avem harta Moldovei care ne reprezintă”, opinează Ciocoi.

Iurie Bodrug, ambasador al RM în Polonia, spune că au primit un ordin intern de la MAEIE să nu afişeze nicio poză a demnitarilor în misiunile diplomatice moldoveneşti. „Avem stema ţării şi un portret al domnului Ştefan cel Mare. Am impresia că actuala guvernare nu insistă ca să fie afişate fotografiile demnitarilor de stat ai Republicii Moldova”, susţine diplomatul.

„În oficiile din cadrul Ambasadei Moldovei de la Bucureşti puteţi găsi drapelul de stat al Republicii Moldova şi unele tablouri. Ne simţim bine cu ceea ce avem”, ne-a comunicat  Iurie Reniţă, ambasador în România.

Ordin intern

Deşi am încercat de mai multe ori să-l contactăm pe Andrei Neguţă, ambasadorul RM în Federaţia Rusă, am fost anunţaţi fie că nu era în birou, fie că era prins în şedinţe. Neguţă a fost numit ambasador în 2008. Acesta a susţinut deschis Partidul Comuniştilor din Republica Moldova.

În 2009, Neguţă a fost contracandidatul Zinaidei Greceanâi la funcţia de şef al statului. În cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană au fost discuţii aprinse vizavi de rechemarea acestuia. Un grup de ziarişti ruşi au observat în biroul ambasadorului Andrei Neguţă, după venirea Alianţei pentru Integrare Europeană la guvernare, portretul primului ministru moldovean Vlad Filat.

Nu am reuşit să vorbim nici cu Gheorghe Rusnac,  ambasadorul Republicii Moldova în Italia. Am sunat timp de trei zile, la numărul de telefon afişat pe site-ul ministerului nu a răspuns nimeni.

Potrivit Ministerului de Externe, Preşedinţia Republicii Moldova decide ce fotografii trebuie afişate în birourile ambasadorilor. Pe de altă parte, angajaţii din cadrul aparatului preşedintelui susţin că în legislaţie nu este stipulată nicio hotărâre de guvern în acest sens. „Poate fi vorba de un ordin intern, la nivel de instituţie. Preşedintele RM poate să numească sau să recheme ambasadori, nu să emită ordine privind activitatea ambasadelor”, a declarat pentru JURNAL Mariana Secăreanu, şef adjunct al Direcţiei Drept şi Relaţii Rublice din cadrul Aparatului preşedintelui.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)