Portretistul criminalilor

CRIMINALISTICĂ // Deşi spune că nu este pictor, are în colecţia sa peste 100 de portrete-robot ale infractorilor

Criminal evadat din spitalul de psihiatrie, ucigaş în serie, violator deosebit de periculos etc. – sunt portretele-robot ale suspecţilor de comiterea diverselor infracţiuni „expuse” în holurile comisariatelor de poliţie. Spre deosebire de picturile obişnuite, aceste „creaţii” semnate de criminalişti se bucură de o mediatizare amplă. În umbră, însă, rămân autorii portretelor-robot. „Nu-mi mai amintesc prima schiţă pe care am făcut-o”, susţine Sergiu Smolev.

Semnalmente: bărbat de 42 – 43 de ani, păr încărunţit ce se  lasă puţin peste fruntea-i nu prea lată, freză scurtă, buze de grosime medie, un element al feţei care atrage atenţia este alunica de pe obrazul drept şi ochii… este ceva deosebit în aceşti ochi albaştri, larg deschişi, care te privesc cu mult interes. Atenţie! Cetăţeanul dat în urmărire de JURNAL s-a dovedit a fi Sergiu Smolev, locotenent-colonel de poliţie, pe care l-am descoperit în incinta Ministerului de Interne, Direcţia tehnico-criminalistică, unde conduce secţia ce se ocupă de elaborarea portretelor-robot ale infractorilor.

Pictori? Nu sunt!


Foloseşte mausul în loc de pensulă, iar ecranul calculatorului îi serveşte drept pânză. „Sunt tehnician de specialitate”, recunoaşte Sergiu Smolev, care mai bine de 13 ani face portrete-robot şi îi învaţă şi pe alţii să le facă. „Un specialist în acest domeniu ar trebui să fie un bun psiholog şi să posede abilităţi de pictor”, spune Smolev. Dacă de psihologi nu duc lipsă, pictori nu prea găseşti printre autorii de portrete de infractori. Prin urmare, criminaliştilor nu le rămâne decât să opereze cu programul special „foto-robot”, care pune la dispoziţia victimei unei infracţiuni o bază largă de date ce conţine sute de elemente ale feţei umane din care aceasta poate să aleagă cele asemănătoare cu ale infractorului. Incredibil, dar starea de şoc contribuie la memorarea chipului atacatorului. „Ar putea să nu-l mai uite”, susţine angajatul MAI. O altă constatare făcută de Smolev este că, spre deosebire de bărbaţi, femeile au memorie mai bună şi spirit de observaţie mai dezvoltat.

Bărbia lui Gorbaciov, buzele lui Schwartsnegger, ochii lui Filat

Există trei segmente distincte ale feţei – fruntea cu sau fără podoabă capilară; nasul plus urechile; buzele şi bărbia. Elaborarea unui portret-robot poate dura două ore şi mai mult, în funcţie de cât de bine îşi amintesc martorii sau victima fizionomia infractorului şi cât de eficientă este comunicarea cu aşa-zisul portretist. „Cred că unui pictor i-ar fi mai uşor. Eu redau mai greu când mi se sugerează nişte „ochi mai veseli”, spune Smolev şi zâmbeşte. De asemenea, specialistul recunoaşte că devine confuz şi atunci când victima încearcă să găsească unele similitudini dintre infractor şi eroii din filme sau interpreţii cunoscuţi. Cu alte cuvinte, sugestia: „Tâlharul avea privirea lui Antonio Banderas şi buze ca ale lui Justin Timberlake” nu-l va ajuta deloc pe Smolev. Cu toate acestea, navigând prin program, el a făcut click pe maus pentru a ne arăta bărbia lui Gorbaciov şi buzele lui Schwartsnegger, iar fotograful de la JURNAL a identificat în baza de date ochi la fel ca ai premierului Vlad Filat.

Seamănă? Nu!


Apropo, după cum s-a dovedit, portretul-robot este doar o idee, un imbold de orientare pentru poliţişti şi adesea e greu să găseşti similitudini evidente dintre el şi fizionomia infractorului. „Să nu credeţi că portretul-robot este o fotografie făcută în studio. Foto-robotul ne dă o garanţie de asemănare de 40-60 %”, ne dezamăgeşte Smolev. Altceva e că „portretiştii” de criminali nu au posibilitatea să-şi valorifice talentul. „Noi nu deţinem informaţia despre descoperirea şi reţinerea persoanelor cărora le-am făcut portrete-robot. Astfel, nu putem face comparaţie dintre real şi ceea ce am elaborat noi. Asta e o problemă”, constată locotenent-colonelul. Smolev îşi aminteşte un singur caz când a analizat similitudinile dintre un foto-robot şi poza reală a infractorului. Este vorba despre tâlharul care a jefuit mai multe farmacii din capitală. „Seamănă, nu?”, întreabă expertul arătând cu degetul spre ecranul calculatorului cu imaginea atacatorului.

Specialiştii străini să stea acasă

Smolev spune că nu s-ar apuca, în ruptul capului, să facă portretul-robot al şefului său. „Fiindcă îl văd în fiecare zi”, explică specialistul. În acest context, ne-am aventurat să facem portretul-robot al directorului JURNALULUI (vezi EXPERIMENT). Am ales cât am ales buze, nas, freză, frunte şi, în sfârşit, de frică să nu fiu mustrată pentru ceea ce a ieşit (Versiunea I), le-am dat lui Smolev şi colegului său poza şefului. Aceştia l-au mai retuşat puţin şi au constatat: „Cât de cât, este ceva comun” (Versiunea II). Nu am putut să nu-i întreb pe specialişti de ce anchetatorii au solicitat ajutorul experţilor criminalişti din România, Rusia şi Ucraina pentru elucidarea cazului dublului asasinat din Durleşti. „Ei au făcut portretul psihologic. Pentru elaborarea portretelor-robot noi avem specialiştii noştri, suficienţi la număr”, ne-a asigurat Sergiu Smolev, şeful secţiei operative din cadrul Direcţiei tehnico-criminalistice a MAI.

Pe timpurile sovietice, portretele-robot se făceau în mod manual prin suprapunerea peliculelor peste schiţa elementelor feţei. Procedura era mai complicată. Victima răsfoia albumul şi alegea elementele feţei care ulterior se suprapuneau şi se alcătuia o imagine. Fotografia imaginii reprezenta de fapt portretul-robot. „Eu nu am apucat acele timpuri”, spune Smolev, ridicând cu greu cutia cu albume pline de nasuri, ochi, frunţi, pălării, coafuri, alte „semnalmente” etc.

Florin Lazau, singurul portretist certificat din Europa, este român. Aproape o treime din infracţiuni sunt soluţionate după ce autorul este recunoscut din portretul-robot făcut de Lazau. Spune că a avut o satisfacţie deosebită când un suspect a fost descoperit în doar două ore de la comiterea unei tâlhării doar pe baza portretului-robot. Casetă+foto experiment

Nu citeşte detective. Nu priveşte filme de acţiune. „Îmi sunt suficiente cazurile cu care mă confrunt la serviciu. Unicul meu hobby este electronica”

Svetlana PANŢA

The following two tabs change content below.