Porcăria mezelurilor // Nimeni nu răspunde în Republica Moldova pentru siguranța produselor alimentare

 

Săptămâna trecută, au apărut pe rețelele de socializare mai multe imagini despre descinderea Inspectoratului Național de Investigații (INI) la depozitul unui producător de mezeluri, care ar fi desfăcut în piețele din Chișinău și republică mezeluri și carne alterată. Rezultatele acestor descinderi rămân opace și pline de mister, iar responsabilii de sănătatea publică stau cu mâinile în sân și se acuză reciproc.

Carolina Chirilescu

Inspectoratul Național de Poliție a anunțat la 7 decembrie curent că a fost anihilată activitatea unei grupări infracționale, care ar fi fraudat statul cu peste 7 milioane de lei. Pe 1 decembrie, INI și angajații Centrului Municipal de Sănătate Publică au descins în depozitele și secțiile de prelucrare a cărnii ale companiei „Meat House”. Denumirea firmei a apărut în reţelele de socializare la 12 decembrie – oricât de ciudat ar părea – prin intermediul unui blogger, ca în cazul crenvurștilor pentru copii „Rogob”, care conțineau fosfați și erau serviţi în alimentația copiilor din grădinițe.

În urma perchezițiilor efectuate la „Meat House”, s-a stabilit că această companie folosea carne alterată sau carnea unor animale care urmau să fie sacrificate sau chiar erau „în proces de deces”. De asemenea, au fost prelevate 68 de probe de carne și mezeluri, după care au fost depistați microbi, depășirea normei de nitriți și fosfați, stafilococ auriu și alte încălcări.

Inspectoratul Național de Poliție susține că managerii întreprinderii, de comun acord cu alte persoane fizice și juridice, ar fi gestionat o schemă frauduloasă ce presupunea procurarea cărnii contra bani în numerar, fără acte de proveniență, fără contabilizarea operațiunilor economice și bonurilor  de plată pentru a diminua impozitele și taxele aferente bugetului.

În acest caz, trei persoane cu vârste cuprinse între 30 și 54 de ani au fost reținute și sunt cercetate în stare de libertate. Dacă vor fi găsite vinovate, riscă amendă în mărime de până la 267.500 de lei sau închisoare de până la șase ani.

Cum lucrează responsabilii din domeniul sănătății publice

În urma scandalului apărut în presă, mai mulți internauți, printre care și bloggerul care a publicat documentul cu denumirea companiei de mezeluri, au acuzat Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) de neimplicare și tergiversarea cazului respectiv. ANSA însă neagă acuzațiile, precizând că atât INI, cât și Centrul Municipal de Sănătate Publică nu au invitat-o la aceste perchiziții.

Mai mult, Direcția Municipală pentru Siguranța Alimentelor (DMSA) a efectuat la 7 decembrie mai multe controale la întreprinderea de mezeluri vizată. „Noi nu am primit nicio invitație să participăm la descinderi, nici măcar nu am fost anunțați, iar după asta suntem acuzați”, ne-a declarat Constantin Rotaru, șeful serviciului de presă al ANSA.

Șeful Direcției Municipale pentru Siguranța Alimentelor, Roman Vengher, ne-a declarat la rândul său că îi este greu să comenteze acest caz. „De el se ocupă ANSA, îmi este greu să comentez. Producătorul ne-a spus și nouă că imaginile nu reflectă realitatea și că unele tipuri de salamuri nu se mai produc de vreo doi ani. Pentru mine sunt importante rezultatele de laborator”, a precizat Vengher.

Controale, doar în urma plângerilor; raiduri, doar la invitație

Potrivit specialiștilor din Sănătatea Publică, efectuarea controalelor au loc doar programat, iar cele inopinate – doar în urma plângerilor și petițiilor. Întrebați dacă în urma scandalului cu compania „Meat House” au fost efectuate controale la alți producători de mezeluri, atât cei de la ANSA, cât și cei de la Direcția Municipală pentru Siguranța Alimentelor nu ne-au oferit un răspuns clar.

„Controale inopinate au loc în urma plângerilor, petițiilor. Dacă acestea nu există, nici controale nu sunt, doar controale programate”, a precizat Roman Vengher, șeful DMSA. L-am întrebat pe Vengher cine verifică produsele comercianților ambulanți care vând atât iarna, cât și vara carne şi mezeluri în stradă, fără autorizații și certificate sanitar-veterinare, și acesta ne-a comunicat că în asemenea cazuri ei acționează împreună cu poliția. „Deseori facem raiduri în locurile neautorizate pentru comercializarea produselor alimentare, însă anul acesta nu am primit nicio invitație de acest gen”, a menționat el.

Certificate eliberate în schimbul cârnaților

La 8 decembrie, compania „Meat House” a plasat pe pagina sa de internet un comunicat în care a respins acuzațiile aduse, prezentând și certificatele sanitar-veterinare emise de către ANSA pe 1 decembrie 2017. Însă, după efectuarea controalelor, cei de la ANSA au depistat mai multe încălcări ale regulamentelor, directorul firmei fiind penalizat.

Am încercat să luăm o reacție de la compania vizată, însă nu am primit deocamdată un răspuns. Nu este de mirare faptul că suntem hrăniți cu produse alterate din cauza că, în schimbul unor sticle de vin sau mezeluri, poți obține documentele necesare pentru a comercializa diferite produse.

Directorul general adjunct al ANSA a fost reţinut recent de Procuratura Anticorupţie pentru corupere pasivă. Acesta, profitând de statutul său, a pretins pe parcursul lunii septembrie 2016 de la mai mulţi agenţi economici bunuri: vin, carne, mezeluri şi salamuri, amenințându-i că le va crea probleme în activitatea economică.

Întrebări fără răspunsuri

În 2016, o altă companie de mezeluri, „Rogob”, a fost implicată în scandalul fosfaților depistați în crenvurștii pentru copii, produse livrate în grădinițe. În urma acuzațiilor din aprilie 2016 ale directorului Centrului Naţional de Sănătate Publică, Iurie Pânzaru, Ministerul Sănătăţii a semnat un ordin prin care a interzis consumul de crenvurşti în şcoli şi grădiniţe.

ANSA ne-a promis atunci că va examina cazul și că producătorul va fi sancţionat administrativ prin aplicarea amenzii stabilite de către instanţa de judecată.

Am încercat să aflăm finalitatea acestui caz, însă niciuna din instituțiile vizate nu ne-a putut oferi un răspuns. Pur și simplu, ne-au pasat de la o instituție la alta, începând cu ANSA și finalizând cu Centrul Național de Sănătate Publică și invers, pe cerc.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)