Popuşoi riscă să rămână fără imunitate parlamentară

FLAGRANT // Deputatul comunist Anatol Popuşoi este acuzat că a prejudiciat bugetul statului cu peste 22 de milioane de lei

Procuratura Generală a trimis un demers pe adresa preşedintelui Parlamentului, Mihai Ghimpu, în care solicită retragerea imunităţii parlamentare fostului director al Agenţiei de stat „Moldsilva”, Anatol Popuşoi. Anterior, Procuratura Generală şi Procuratura Anticorupţie au efectuat un control la Agenţia „Moldsilva”. Concludent în acest sens este şi raportul Curţii de Conturi, care a constatat numeroase abuzuri financiare.

Potrivit raportului de audit al Curţii de Conturi dat publicităţii încă la începutul lunii iunie, Anatol Popuşoi a gestionat în mod defectuos, pe parcursul anilor 2008 – 2009, suma de 83 milioane de lei şi este bănuit că a prejudiciat bugetul statului cu peste 22 milioane de lei. Conducerea agenţiei a încălcat prevederile legale, nu a întocmit şi nu a prezentat Ministerului Finanţelor programe investiţionale. În calitatea sa de instituţie publică, finanţată de la bugetul de stat, a acumulat şi administrat venituri din arenda patrimoniului statului după bunul plac al conducerii acesteia în valoare de 11,3 milioane de lei. La indicaţia expresă a lui Anatol Popuşoi, mai multe întreprinderi de silvicultură din teritoriu erau obligate să aloce sume, care au atins cifra de 4,8 milioane de lei, sub formă de sponsorizări pentru anumite acţiuni, inclusiv întreprinderile de silvicultură care erau împotmolite în datorii.

Bani pe apa sâmbetei

Curtea de Conturi a mai stabilit că deputatul Anatol Popuşoi a investit 1,8 milioane de lei, din banii Agenţiei pentru creşterea fazanilor, iar 5,6 milioane de lei, pentru creşterea mistreţilor, în scopul îmbogăţirii efectivului de animale pentru vânătoare din pădurile din ţară. Popuşoi ar fi cumpărat mistreţi „de la persoane fizice şi de la piaţă”, în valoare de 372 mii lei. Cei mai scumpi mistreţi s-au dovedit a fi la Călăraşi, pentru care s-au plătit chiar şi 16,8 mii lei.

Deşi pentru achiziţionarea fazanilor s-a cheltuit suma de 1,8 milioane lei, venitul din vânatul acestuia constituia anual 27 mii de lei. Tot în lipsa unor planuri de afaceri au fost construite patru case vânătoreşti, care au costat Agenţia peste 6 milioane de lei. „Nu este clar ce venituri ar fi adus acestea şi în ce scop au fost construite”, a spus Angela Frunză, directorul adjunct al Departamentului de audit de la Curtea de Conturi.

Fosta conducere a Agenţiei „Moldsilva” a utilizat circa 100 milioane de lei în scopul extinderii fondului forestier. S-au plantat 12,5 mii ha de terenuri, dar, pentru că nu s-a respectat procedura legală de identificare a terenurilor degradate, multe fâşii au fost luate de la autorităţile publice locale. Astfel, au fost cheltuiţi bani publici pentru extinderea fondului forestier, dar terenurile respective au fost restituite primăriilor, fără a înregistra această investiţie. O parte bună din terenurile plantate a fost lăsată în voia sorţii şi transformată iarăşi în păşuni.

Din banii obţinut din aşa-zisele sponsorizări, Popuşoi a alocat 800 de mii de lei comunei Alexăndreni, raionul Sângerei, din componenţa căreia face parte şi satul Ţipleşti, care este localitatea de baştină a fostului director. Sătenii spun că banii au fost utilizaţi la asfaltarea unei porţiuni de drum din centrul localităţii. De asemenea, au fost construite gardurile câtorva gospodării de pe marginea acestui drum şi a fost ridicată o răstignire. „Celor care le-a fost făcut gardul nu sunt rude cu Popuşoi. A făcut lucruri frumoase pentru sat şi ar fi păcat să zică cineva de rău de el”, a spus Ala Timcenco, asistent social din această localitate.

Alte cheltuieli din Fondul ecologic naţional au fost efectuate pentru o altă localitate de baştină, de această dată a fostului preşedinte al ţării, Vladimir Voronin. La amenajarea fântânilor din satul Corjova, raionul Dubăsari, suma cheltuielilor, potrivit raportorilor, a fost majorată cu cel puţin 100 mii lei.

Ghimpu: „Să răspundă în faţa legii”

„Procuratura a solicitat retragerea imunităţii parlamentare a acestui deputat. Odată şi odată trebuie să răspunzi în faţa legii pentru faptele comise ilegal. Urmele rămân şi toţi cei care au comis ilegalităţi vor răspunde în faţa legii, inclusiv Popuşoi”, a spus preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, în cadrul unei întâlniri cu locuitorii raionului Ialoveni.
Conform statutului deputatului în Parlament, preşedintele Parlamentului trebuie să informeze deputaţii în cel mult şapte zile despre solicitarea în cauză, după care cererea se examinează de către Comisia juridică pentru numiri şi imunităţi a Parlamentului. Retragerea imunităţii are loc cu votul secret al majorităţii deputaţilor aleşi, după examinarea în Parlament a raportului Comisiei în cauză.

Deputatul PCRM, Anatol Popuşoi, nu a fost de găsit pentru a comenta aceste acuzaţii.

S. C.