Popovici vrea să revină

Curtea de Apel (CA) a respins cererea Oxanei Radu – una dintre persoanele care au fost judecate în comisariatele de poliţie de judecătorul Dorin Popovici – de a participa la proces în calitate de martor. Popovici a atacat la CA hotărârea prin care a fost demis în martie 2010. Tânăra a declarat pentru JURNAL că se tergiversează examinarea dosarelor până la aflarea rezultatelor finale ale alegerilor parlamentare pentru a se muşamaliza acest caz.

CSM a lăsat totul la discreţia instanţelor de judecată

„Am depus o cerere ca să fiu admisă în calitate de reclamată alături de Consiliul Superior al Magistarturii la examinarea recursului depus de Dorin Popovici la CA”, a spus Radu. Fostul magistrat s-a arătat nemulţumit că a fost demis în martie curent de CSM. „Sunt confuză de această hotărâre. Popovici a fost demis ca urmare a plângerii depuse de mine şi sora mea. Mi se pare corect să particip alături de CSM la proces”, spune tânăra.

Igor Guzun, coordonator de proiect la Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM), a menţionat că nici CSM nu a insistat ca recursul Oxanei Radu să fie acceptat. „Mi se pare stranie o asemenea atitudine, luând în calcul faptul că Dorin Popovici a fost demis în urma plângerilor surorilor Radu. În schimb, CSM a lăsat totul la discreţia instanţelor de judecată”, ne-a spus Guzun.

Oxana Radu a menţionat că va ataca această decizie la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ). „Se încearcă tergiversarea acestui caz până după alegeri, chiar se face tot posibilul ca Dorin Popovici să revină. În cazul în care aceasta se va întâmpla, tot ce am făcut până acum va fi egal cu zero”, a comunicat tânăra.

Reamintim că Dorin Popovici a fost demis din funcţia de judecător pe 23 martie curent, fiind acuzat de încălcarea obligaţiei de imparţialitate, încălcarea gravă a eticii judiciare  în procesul de examinare a materialelor şi de judecare a cauzelor penale legate de protestele din aprilie 2009.

În noaptea de 7 spre 8 aprilie, Popovici ar fi examinat în incinta Comisariatului General de Poliţie 42 de dosare. Fostul judecător a pledat nevinovat şi a declarat că a respectat toate regulile procesuale.

ONG-uri contra lui Muruianu

La cererea lui Ion Muruianu, Curtea de Apel a amânat examinarea recursului IDOM şi a Biroului Asociat de Avocaţi „Avocaţii Publici” (BAA) împotriva hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 22 iunie 2010. CSM a refuzat validarea hotărârilor Colegiului Disciplinar prin care se cerea sancţionarea disciplinară a judecătorilor Vasile Cherdivară, Vasile Ignat şi demiterea preşedintelui CSJ, Ion Muruianu. „Preşedintele CSJ a declarat că doreşte să examineze dosarele”, a menţionat Igor Guzun.

Acesta susţine că CSM a luat hotărârea cu încălcarea procedurii. „În ziua respectivă, nu a fost întrunit cvorumul necesar pentru adoptarea deciziilor. Acest lucru a fost menţionat şi de Dumitru Visterniceanu, preşedintele CSM, într-o opinie separată”, a declarat pentru JURNAL Ion Guzun.

Amintim că preşedintele CSJ Ion Muruianu ar fi prejudiciat Republica Moldova cu 20 milioane de lei. În februarie, Muruianu a declarat că jurnaliştii se transformă în câini turbaţi, periculoşi pentru societate prin minciunile pe care le răspândesc.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)