Popi la discotecă, în ajunul vizitei patriarhului

Un preot şi un „slujitor al bisericii” au dansat şi au cântat în postul Sfintei Marii, fapt privit cu indulgenţă de responsabili de la Mitropolie

Preşedinte al Departamentului responsabil pentru judecata bisericească din cadrul Mitropoliei Moldovei (MM), preotul Valeriu Potoroacă, nu vede nimic denigrant în faptul că preotul Ghenadie Ţurcanu a petrecut o noapte într-un club karaoke. Potoroacă a explicat că Ghenadie Ţurcanu se află în concediu la Chişinău.

De fapt, preotul slujeşte la Moscova, unde are şi o asociaţie de caritate. Potrivit Publika TV, după ce a chefuit şi a făcut cinste mesenilor, preotul Ghenadie Ţurcanu a urcat dimineaţa într-un automobil Range Rover. Valeriu Potoroacă crede că jurnaliştii de la Publika TV au realizat o ştire tendenţioasă.

„Eu nu am înţeles din ştire că maşina ceea este a părintelui. Poate e maşina unui prieten. Dacă vine un enoriaş să mă ia cu maşina lui la o ceremonie, nu înseamnă că maşina este a mea”, a explicat Potoroacă. În ştire nu se specifică cine este prietenul părintelui Ţurcanu, cert este că şi acesta, întâmplător sau nu, purta barbă pe care o mângâia în timp ce asculta o piesă muzicală. Prietenul părintelui a fost surprins dansând cu o domnişoară. Nicu Cârlig, angajat al Departamentului relaţii cu presa al MM, a declarat pentru JURNAL că persoana care se afla alături de părintele Ghenadie Ţurcanu „nu este preot, dar slujitor în cadrul bisericii”.

Chiar dacă, în opinia lui Nicu Cârlig şi a MM, cei doi nu au avut un comportament indecent în ajunul sărbătorii religioase Şapte Tineri din Efes şi în toiul postului Sfintei Marii, acesta n-a vrut să ne dezvăluie identitatea slujitorului. „Părintele Ghenadie s-a aflat într-un local, nu este vorba de un dezmăţ sau un comportament amoral, era în timpul său liber. Cealaltă persoană este un slujitor al bisericii, dar nu este preot”, a spus secretos Nicu Cârlig.

Despre caritatea Bisericii Ortodoxe din Moldova

Pentru a afla care sunt actele de caritate pe care le desfăşoară MM, JURNAL l-a contactat pe Nicolae Craveţ, protoiereu mitropolitan, preşedintele Departamentului Activitate Socială şi Caritate din cadrul MM. Aflăm că activitatea de caritate a MM se realizează în cadrul eparhiilor. Părintele Craveţ ne spune că „pe segmentul” eparhiei Ungheni–Nisporeni activează orfelinatul „Preafericitul Iosif” din Chişinău.

Eparhia de Edineţ şi Briceni dezvoltă un proiect în parteneriat cu organizaţia „Creştini din Moldova”. „Nu ştiu exact câţi beneficiari, dar pare-mi-se sunt vreo 200 de oameni în vârstă. Îmi pare că ei primesc ceva pachete alimentare şi lemne.” Acesta ne-a relatat că majoritatea proiectelor de caritate ale MM sunt implementate prin intermediul unor parteneriate. „Ceea ce ţine de eparhia de Centru, unde sunt şi eu implicat. În iarna anului trecut, am repartizat peste 300 de metri cubi de lemne de foc: în raionul Soroca – 20 de sate, în raionul Orhei – trei sate, am ajuns la Ştefan Vodă la două bătrânele.

Eu sunt băştinaş din Soroca şi îmi era mai comod pentru că transportul a fost achitat de noi. Lemnele au fost oferite de o fundaţie din Olanda, iar noi am pus la dispoziţie transportul pentru fiecare beneficiar în parte. Fiecare bătrân a beneficiat de câte doi metri cubi de lemne şi 500 de kilograme de cărbune.”

Bani din Finlanda pentru acte de caritate

În prezent, MM implementează un proiect sponsorizat de Ambasada Finlandei la Bucureşti realizat printr-o fundaţie de la Chişinău, spune părintele Craveţ. În şapte localităţi din Republica Moldova vor fi selectaţi câte cinci oameni în vârstă care se vor bucura în fiecare lună de câte un pachet de produse alimentare donate de finlandezi, iar voluntarii vor merge o dată pe lună în vizită la aceşti bătrâni. Pe lângă pachetul cu mâncare, bătrânilor li se va măsura tensiunea arterială. „Nouă ni se dau banii pentru produsele alimentare. Dar nu noi gestionăm banii. Fundaţia ne va da banii finlandezi pentru produse alimentare o dată pe lună”.

Părintele Craveţ ne spune că departamentul în care lucrează mai realizează încă un proiect cu o organizaţie din Finlanda. În mai multe parohii au fost instruite 120 de femei din mediul rural cu scopul de a-şi dezvolta o afacere. Proiectul durează deja de trei ani. În cadrul acestui proiect, 18 femei de la ţară au beneficiat de granturi finlandeze, sume cuprinse între 2700 şi 5000 de euro. Scopul acestui proiect este ca femeile care au câştigat granturi să dezvolte mici afaceri în Republica Moldova şi să nu plece peste hotare.

JURNAL l-a întrebat pe Craveţ dacă Mitropolia Moldovei realizează de sine stătător proiecte de caritate. „Problema cea mai mare a Bisericii Ortodoxe, în viziunea celorlalte biserici, catolice, protestante, nu este privită ca o biserică pe care ar putea să o ajute cineva. Noi trebuie să avem parteneri, fiindcă biserica nu poate beneficia de bani direct, ni se pun permanent anumite piedici. Trebuie să lucrăm cu anumite organizaţii obşteşti. Dar ce putem face din banii noştri proprii? Putem ajuta oamenii în diferite situaţii de urgenţă”.

Va veni Kiril cu trenul blindat?

Patriarhul Moscovei şi a Întregii Rusii, Kiril, va vizita Republica Moldova în perioada 7–9 septembrie pentru a „celebra” 200 de ani de la formarea Arhiepiscopiei de Chişinău şi Hotin de către Biserica Ortodoxă Rusă. „Va fi o vizită festivă cu ocazia acestei sărbători”, este răspunsul lui Nicu Cârlig

Menţionăm că patriarhul Kiril a vizitat recent Kievul pentru a celebra 1025 de ani de la creştinarea Rusiei Kievene. Mitropolitul Rusiei a venit cu un tren blindat care a adus cortegiul în care se aflau şi automobilele blindate ale Preafericitului. Nicu Cârlig spune că încă nu se ştie cum va veni patriarhul Kiril la Chişinău – cu trenul blindat, aşa cum a vizitat Kievul sau cu avionul. Slujba de la Kiev a avut loc pe „Vladimirskaia Gorka” (Dealul lui Vladimir), locul a fost încercuit de bodyguarzi, iar accesul s-a făcut doar prin permise speciale.

În ce priveşte cheltuielile pentru această vizită a patriarhului Kiril, reprezentantul MM spune că asemenea date nu se fac publice.

Vadim Vasiliu

The following two tabs change content below.