Ponta va intra în istorie // OBSERVATOR

Dacă revista Nature şi ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung nu ar fi dezvăluit plagiatul premierului Victor Ponta….

Dacă Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare nu s-ar fi pronunţat pe marginea acuzaţiilor de plagiat şi nu ar fi dat un verdict afirmativ…

Poate că lucrurile ar fi evoluat altfel în România. Mai civilizat, mai calm, fără înverşunare, fără „ocolişuri” constituţionale, după cum s-a exprimat Ambasadorul SUA în România, Mark Gintestein.

Oricum, demiterile şi suspendările din ultimele zile nu îl reabilitează pe premier. Semnul „furt intelectual” de pe fruntea sa va rămâne. Nici chiar câştigarea alegerilor nu îi va folosi. „Mă numesc Paste, Copy Paste” va intra în istorie.

În martie 2006, Sunday Times apoi şi Washington Profile au scris că principalele idei economice din teza de doctorat a preşedintelui de atunci şi de acum Vladimir Putin sunt copiate din cartea unor cercetători americani. Însă rezonanţa acestei ştiri a fost minimă în Rusia. Nimănui nici nu i-a trecut prin cap să ceară demisia sa, ca, de exemplu, în cazul preşedintelui ungar Pal Schmitt.

Va demisiona sau nu Ponta? Lucrul acesta depinde de faptul unde plasează el România: mai aproape de Europa sau de Rusia.

Paul Borzac

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)