Ponta şi Filat promit interconexiune energetică

La Chișinău a avut loc o mică reuniune a guvernelor României și Republicii Moldova

Marți, 17 iulie, prim-ministrul României Victor Ponta a făcut prima sa vizită oficială în Republica Moldova în calitate de șef al executivului, în cadrul căreia a avut întrevederi cu prim-ministrul Vlad Filat, președintele Nicolae Timofti și președintele parlamentului Marian Lupu. Vizita premierului a avut loc cu 12 zile înainte de referendumul de demitere a președintelui Traian Băsescu. În aceeași zi, în Piața Marii Adunări Naționale a avut loc o manifestație în susținerea lui Traian Băsescu.

Interconexiunea energetică, o prioritate

În urma întrevederii dintre Vlad Filat și Victor Ponta a fost semnată declarația comună privind cooperarea bilaterală în domeniul securității energetice, inclusiv realizarea proiectului gazoductul Iași-Ungheni și a liniilor electrice de înaltă tensiune Suceava-Bălți și Iași-Ungheni. Au fost stabilite termenele de realizare a gazoductului Iași-Chișinău. „Până la sfârșitul anului 2013, proiectul urmează să fie funcţional”, a declarat Vlad Filat în cadrul unei conferinţe de presă. A fost semnat memorandumul privind construcţia liniei de interconexiune electrică Iaşi-Ungheni, care va avea puterea de transmisie de 400 de kilovolți, finalizarea proiectului Gotești-Fălciu, de 110 kilovolți, și a proiectului Bălți-Suceava, de 400 de kilovolți. „Au fost stabiliţi responsabilii care vor implementa proiectele în termenele propuse”, a remarcat Vlad Filat.

Până la sfârşitul anului 2012, linia Fălciu-Gotești va fi gata

„Astăzi, am venit la Chișinău ca să luăm decizii și ca să semnăm lucruri concrete. În mod sigur, interconectarea energetică între România și Moldova, atât în zona gazului, cât și a energiei electrice, sunt proiecte esenţiale pentru ambele ţări. Putem să anunţăm că până la sfârşitul anului 2012 linia Fălciu-Gotești va fi finalizată și de partea română. Ne-am propus şi ne vom ţine de cuvânt ca până la sfârşitul anului 2013 să avem funcţională interconectarea cu gaz”, a declarat prim-ministrul român Victor Ponta.

Premierul român a promis că Legea cetăţeniei va deveni mai funcţională. „Prin toate schimbările de personal și de proceduri la Autoritatea Naţională pentru cetăţenie, îmi doresc ca legea să funcţioneze la un nivel cât mai bun. Avem o datorie istorică de a procesa şi de a acorda cetăţenia română oamenilor din Republica Moldova”, a declarat Victor Ponta.

Protocolul în educaţie e semnat până în 2015

A fost semnat și protocolul de colaborare dintre Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova și Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului din România pentru anii 2012-2013, 2013-2014 şi 2014-2015. Vlad Filat a menţionat că, în urma semnării acestui protocol, în următorii trei ani de învăţământ, câte cinci mii de tineri din Republica Moldova vor beneficia de condiţii pentru a face studii în România. „Eu vreau ca aceşti tineri, după ce vor face carte în România, să revină acasă şi să contribuie la modernizarea şi edificarea Republicii Moldova. Vreau să mulţumesc statului român pentru această oportunitate oferită tinerilor moldoveni pe parcursul a peste 20 de ani”, a spus Vlad Filat.

A fost semnat planul de acţiuni în domeniul justiţiei dintre Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova şi Ministerul Justiţiei al României pentru anii 2012-2013. Au semnat ministrul moldovean Oleg Efrim și omologul său român Titus Corlățean. „Acordul în domeniul justiţiei este foarte important. Acesta presupune nu doar schimb de experienţă, dar şi colaborare dintre instituţiile din acest domeniu”, a menţionat Filat.

 

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)