Ponta, o problemă pentru România // Observator

Dan Alexe scrie pentru Radio Europa Liberă despre „o reacţie relativ umoristică” în presa de joi. Editorialul din cotidianul german Süddeutsche Zeitung propune „un exerciţiu de imaginaţie: Să ne închipuim că Angela Merkel, care este doctor în fizică, ar fi dovedită de plagiat, iar la auzul reproşurilor ar declara doar că e vorba de intrigi politice şi ar continua să-şi vadă de treabă, s-ar duce la Bruxelles, ar da interviuri, ar inaugura autostrăzi. De neconceput în Germania, conchide ziarul… în România însă se poate”. Se referă la premierul Victor Ponta, fireşte.

Ca în povestea cu întâietatea în apucarea prăjinii, dl Ponta, supărat pe rezultatele referendumului, a declarat luni că va face tot posibilul să nu mai „interfereze cu Traian Băsescu dacă acesta va reveni la Palatul Cotroceni”, nu-i va răspunde la telefon şi nu va mai participa nici măcar la şedinţele Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). „Voi face tot posibilul să nu mai interferez, vreau să stau cât mai departe de el. Nu poţi să fii preşedinte bazat pe fantome, nesusţinut de nimeni”, a precizat el cu aplomb, crezând că astfel „nu îl va legitima” pe preşedintele actual.
Această atitudine nu poate aparţine unui jurist, nici măcar unui politician, ci unui copil mofturos, care se izolează cu „jucăriile” sale. Curtea Constituţională este cea care decide dacă Băsescu se întoarce sau nu la Cotroceni (în momentul scrierii acestui articol, CCR încă nu se pronunţase).

Ca să nu creeze noi probleme României, dl Ponta, care, în mod normal ar fi trebuit să demisioneze până la referendum, când s-a descoperit că a plagiat un sfert din teza sa de doctorat, ar trebui să plece măcar acum, când e nevoie de calm, de împăcare, ca ţara să-şi vină în fire.

Paul Borzac

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)