Ponta: „Este de datoria României să sprijine Republica Moldova”

Unioniştii au revendicat la Constanţa bancă națională comună, monedă unică, leul, politică de apărare și de externe comune, trecerea Prutului de către posturile de televiziune românești

f. carolina chirilescu

Marţi, 22 septembrie, la Constanţa, în timpul şedinţei comune a guvernelor României şi Republicii Moldova, unioniştii au revendicat bancă națională comună, monedă unică, leul, politică de apărare și de externe comune, trecerea Prutului de către posturile de televiziune românești etc. Cei doi premieri, Ponta şi Streleţ, au anunţat că Republica Moldova va beneficia de un împrumut în valoare de 150 mil. de euro, iar companiile româneşti din domeniul construcţiilor vor avea drumul deschis în stânga Prutului. Prim-ministrul moldovean Valeriu Streleţ a primit în dar de la unionişti o carte, din care să înţeleagă mai bine cine sunt ei (unioniştii) şi care sunt scopurile lor.

La 22 septembrie, la Contanţa, în staţiunea „Neptun”, a avut loc cea de-a doua şedinţă comună a guvernelor României şi Republicii Moldova, în carul căreia au fost parafate o serie de acorduri de natură economică. Statul român va acorda celui moldovean un sprijin financiar rambursabil în valoare 150 de mil. de euro pentru o perioadă de cinci ani, cu o dobândă egală cu 1,5 la sută. De asemenea, Chişinăul va primi un ajutor nerambursabil în valoare 100 mil. de euro, din care vor fi finanţate proiecte de interconectare de transport, energie electrică, gaze naturale, inclusiv construcţia unor noi poduri peste Prut.

Mai mult, Victor Ponta a declarat că Guvernul României va oferi 5 mil. de euro pentru construcţia grădiniţelor din Republica Moldova. „Este de datoria României să fim primii care sprijină Republica Moldova. Suntem cei mai apropiaţi fraţi, când aveţi nevoie de ajutor, cereţi-l!”, a îndemnat acesta. La rândul său, Valeriu Streleţ a menţionat că o apropiere de România este o apropiere de Uniuniea Europeană şi că statul român este un partener principal şi trebuie să fie şi principalul investitor în Republica Moldova.

foto carolina chirilescu

Unioniştii şi revendicările lor

Pe toată durata şedinţei celor două guverne, în spatele staţiunii s-au adunat câteva sute de unionişti de pe ambele maluri ale Prutului, care au scandat „Vrem Unire!”. Aceştia au avut şi o întrevedere cu ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, și cu ministrul pentru Dialog Social, Liviu Marian Pop, cărora le-au înaintat revendicările.

După şedinţa comună a guvernelor, miercuri, 23 septembrie, într-un comunicat de presă al ministrului Economiei, Stephane Bride, s-a anunţat că lucrările de construcţie a gazoductului Ungheni–Chişinău vor demara la începutul anului viitor. „În acest moment, este în proces de elaborare Studiul de fezabilitate pentru construcţia gazoductului, după aprobarea căruia va fi realizat proiectul tehnic, apoi vor începe lucrările de construcție. Astfel, startul lucrărilor de construcţie a gazoductului este preconizat pentru începutul anului 2016, iar încheierea către luna mai 2018”, se menţionează în comunicat.

„Discuțiile s-au axat pe revendicările înaintate de unioniști – interconectarea energetică dintre România și Republica Moldova, o bancă națională comună cu moneda unică LEUL, politică de apărare și de externe comune, trecerea Prutului de către posturile de televiziune românești. De asemenea, cei doi oficiali au ținut să precizeze că decizia trecerii graniței către Republica Moldova de cetățenii români numai în baza buletinului a fost bazată pe inițiativa și solicitarea Platformei Unioniste „Acțiunea 2012” și că astfel de propuneri vor fi oricând examinate și implementate în cazul în care vor fi fezabile”, a declarat pentru JURNAL de Chişinău, Iulia Modiga, vicepreședinte al Acțiunii 2012.

Liderul Platformei Unioniste „Acţiunea 2012”, George Simion, a declarat că îşi doreşte să schimbe cota de 80% a posturilor ruseşti, care fac propagandă în Republica Moldova. „Să nu uităm că am fost despărțiți prin pactul criminal Ribbentrop-Molotov. Cerem anularea consecințelor și reîntregirea pașnică a poporului de pe cele două maluri ale Prutului”, a declarat George Simion.

Aceasta ne-a mai declarat că Acţiunea 2012 va respecta un calendar al Reunificării până în 2018, care include o serie de evenimente de larg impact, pe ambele maluri ale Prutului.

Premierii despre unionişti

Premierul României, Victor Ponta, le-a spus unioniştilor că apreciază „ideile frumoase şi idealurile pe care le au tinerii atât de pe o parte, cât şi de pe cealaltă parte a Prutului. Noi suntem prim-miniştri astăzi şi trebuie să avem grijă de ceea ce se întâmplă în ţările noastre. Putem rezolva împreună problemele cu care ne confruntăm în această perioadă dificilă”, le-a spus Ponta.

La rândul său, Valeriu Streleţ, şeful executivului de la Chişinău, a precizat: „Este un crez al meu personal, este un crez al Guvernului pe care îl conduc şi cred că este şi un crez al tinerilor care înţeleg că au venit să ne însoţească în acestă vizită de lucru. Fiecare are viziunea sa faţă de acest proces. Eu cred în viitorul european al Republicii Moldova alături de România”. Amintim că Valeriu Streleţ, după instalarea sa în funcţia de premier, a declarat că unirea Republicii Moldova şi României ar comporta enorme cheltuieli pentru cetăţenii români şi ar fi imposibilă.

The following two tabs change content below.