Polonia va înlesni condițiile de angajare pentru imigranți  

Foto: http://www.polradio.pl

Autorizația pentru angajare în Polonia pentru cetățenii străini va fi valabilă pentru cinci ani. Autoritățile poloneze încheie procesul de elaborare a unei strategii de imigrare, având drept scop înlesnirea regulamentului de angajare a imigranților, transmite Radio Polonia.

Potrivit acestei publicații, conform noilor reguli, autorizația pentru angajarea imigranților va fi valabilă pentru cinci ani, în special pentru filipinezi și vietnamezi, care nu va fi obligatorie. Guvernul polonez intenționează, în special, să extindă termenele de a lucra în baza cererii angajatorului.

Acum cetățenii a șase state din fosta URSS, inclusiv din Republica Moldova, pot să lucreze în Polonia maximum șase luni. Conform noilor reguli, acest termen va constitui un an.

Potrivit politicienilor polonezi, această strategie este un răspuns la situația de pe piața muncii din această țară. „Insuficiența forței de muncă se resimte aproape în fiecare ramură. Chiar și în orașele mici, nu există oameni care ar vrea să se angajeze”, a explicat vicepremierul pentru Investiții și Dezvoltare al Poloniei, Pavel Horonjî.

Potrivit ambasadorului Poloniei la Chișinău, Bartłomiej Zdaniuk, în momentul de față, în Polonia lucrează câteva mii de cetățeni ai Republicii Moldova. „Cifrele exacte nu sunt cunoscute din simplu motiv că o anumită parte a cetățenilor moldoveni merg în Polonia cu pașapoarte românești. Din această cauză este greu să spunem o cifră exactă. Dintre cetățenii străini, numărul cel mai mare îl reprezintă cetățenii ucraineni, peste un milion”, a precizat el.

„O parte dintre cei din Ucraina și Republica Moldova vin pentru perioada de vară, în agricultură, la livezi mai ales. Alții vin pentru a lucra în construcții și domeniul menajer. Pentru ucraineni, este mai ușor deoarece sunt mai aproape. În ultima perioadă, aceștia obțin locuri permanente, precum casieri în supermarketuri, vânzători, șoferi etc.”, a relatat Zdaniuk.

The following two tabs change content below.