Politrucii

Val-Butnaru

Nu e suficient să ai mulți susținători, depinde și cine sunt aceste persoane. Calitatea lor umană și profesională este, până la urmă, definitorie. În sprijinul Maiei Sandu s-a pronunțat toată floarea societății noastre: cei mai buni artiști, cei mai talentați scriitori, cei mai serioși savanți, cei mai performanți sportivi, cei mai profesioniști agricultori și muncitori. Pe de altă parte, Dodon este susținut de niște persoane care nu se bucură de încrederea oamenilor și nu provoacă nici cea mai mică simpatie.

Unul dintre aceștia este episcopul Marchel care a ieșit în public și a vorbit urât despre un creștin, despre un credincios, despre un enoriaș. Nu contează cum o cheamă pe persoana pe care a batjocorit-o acest individ îmbrăcat, din întâmplare, în haine preoțești. Contează altceva. Ca să-l citez pe părintele Pavel Borșevschi, trebuie să urăşti foarte tare o jumătate din credincioși ca să-i îndemni să voteze un Dodon. Marchel asta face: urăște, scuipă și afurisește.

La conferința de presă de pomină, episcopul n-a apărut singur, ci însoțit de alți câțiva cetățeni îmbrăcați, și ei, în haine de preoți ai Mitropoliei Moldovei, subordonată patriarhiei kaghebizate a Rusiei. Când au fost întrebați de ce se implică în politică și de ce toarnă căldări de zoi asupra Maiei Sandu, ei au răspuns în cor: nu putem sta la o parte, ne doare inima, e cazul să ne pronunțăm pe marginea celor mai stringente probleme.

Vă doare inima, spuneți? Sunteți datori să luați atitudine? Și atunci, de ce nu v-am auzit glasul când a fost cu adevărat nevoie de voi? De ce n-ați ieșit în public și nu ați cerut Rusiei să-și retragă trupele de ocupație de pe teritoriul Moldovei? Nu vă mustră conștiința că cizma ocupantului ne omoară copiii la Nistru? Ați uitat de jertfa lui Vadim Pisari? Sau nici nu v-a interesat? De ce nu ați organizat o conferință de presă și nu i-ați cerut lui Plahotniuc să renunțe la retransmiterea posturilor rusești de televiziune care sunt mai nocive decât toate tancurile ocupanților? Nu vă doare inima privind imaginea apocaliptică a moldovenilor mancurtizați? De ce nu vreți să le scoateți televizorul rusesc din creieri? De ce nu ați luat atitudine când un nemernic aciuat la Kremlin a numit Moldova „un coteț în care s-a pornit cotcodăceala”? Demnitatea voastră n-a fost lezată atunci? Probabil că n-a fost, fiindcă nici n-o aveți!

Cum se face că preoții din Mitropolia Moldovei, în frunte cu Vladimir, sprijină mereu doar niște scursuri? Ba comuniști de genul lui Voronin, ba niște tipi legați de mafia lui Plahotniuc, de tipul lui Dodon. Oare ce avion o fi trecut prin capul lui Marchel când a spus că Isus Hristos a fost primul comunist? Oare ce idealuri nobile l-au forțat de mitropolitul Vladimir ca să-l scoată în fața enoriașilor pe un neica nimeni de Dodon? De când efemeridele politice au dreptul să urce în amvon ca să ne predice minciuni și să rostească vorbe viclene?

Repet întrebarea: de ce nu i-am auzit pe acești preoți ai Mitropoliei Moldovei să ia atitudine în niște probleme cu adevărat vitale pentru noi? De ce n-au sărit niciodată în apărarea valorilor naționale, dar ne-au băgat pe gât toate haimanalele politice, toate lepădăturile aservite ocupanților moscoviți?

Cum se numește oare o Mitropolie care își trădează enoriașii și le cântă în strună forțelor de ocupație? Aceasta, prin urmare, se numește Mitropolie de ocupație. Și noi, în calitate de creștini, avem misiunea sfântă să ne împotrivim ocupanților, să luptăm cu ei. Să-i boicotăm. Să trecem masiv la Mitropolia Basarabiei. Să ne punem la adăpostul Bisericii care nu ne va scoate sufletele la mezat și care ne va apăra de influenţa nefastă a politrucilor în sutană.

Protestele care au apărut în societate, în rândurile tineretului în special, sunt primele semne care atestă atitudinea extrem de negativă față de această Mitropolie. De data asta, chiar a fost întrecută orice limită. De data asta politrucii trebuie să simtă palma usturătoare a moralei creștine. Le vom aplica această palmă cu toată dragostea pe care o avem în sufletele noastre.

Val BUTNARU

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)