Poliţistul cu apucături de bandit

Un poliţist recunoaşte că, în perioada guvernării comuniste, trebuia să facă rost de provocatori la întâlnirile cu alegătorii ale lui Filat şi Urechean.

Săptămâna aceasta, un nou caz de violenţă, produs în cadrul unui comisariat de poliţie, a scandalizat opinia publică. Radu Baranov, fostul şef adjunct al Poliţiei Criminale din cadrul Comisariatului de Poliţie din Ungheni, campion european la lupte universale, a fost surprins de camera de luat vederi din holul comisariatului în timp ce lovea cu piciorul în piept un tânăr. Victima a căzut peste pragul unei uşi, iar poliţistul şi-a continuat nestingherit calea.

Incidentul s-a produs în prezenţa mai multor poliţişti, care au urmărit impasibil scena la intrarea în Comisariatul de Poliţie Ungheni, şi a mamei tânărului lovit care a compărut în instanţă în calitate de martor. Cazul a ajuns în vizorul procurorilor şi, la 18 ianuarie curent, Judecătoria Ungheni l-a sancţionat pe omul legii cu o amendă de aproximativ 1500 de lei şi l-a suspendat din funcţie. Poliţiştii care au asistat la această scenă de violenţă fără a interveni s-au ales cu sancţiuni.

Victima şi-a retras depoziţiile

Radu Baranov a declarat pentru Jurnal TV că va contesta această decizie. „Am observat o persoană în stare de ebrietate alcoolică avansată care a încercat să fugă. Am ridicat piciorul nu pentru a-l lovi, ci pentru a-l opri”, a încercat să explice situaţia poliţistul.

Victima este un tânăr din or. Ungheni, Victor Zuza, în vârstă de 19 ani. În imaginile video se observă că tânărul este relaxat şi nu se mişcă din loc. Potrivit procurorului Procuraturii Ungheni, Valeriu Cârlan, victima a susţinut iniţial că a fost bătută de poliţist, însă, ulterior, el şi mama acestuia şi-au schimbat depoziţiile.

În instanţa de judecată au susţinut versiunea poliţistului conform căreia acesta nu l-ar fi lovit, ci l-ar fi împins. Solicitat de JURNAL, fratele pătimitului, Igor, a declarat că, în acea zi, Victor a mers la poliţie pentru că au fost informaţi că a fost reţinut tatăl lor. Mama tânărului a refuzat să discute despre acest caz.

Trebuia să facă rost de provocatori

Difuzarea imaginilor video a coincis cu perioada în care Radu Baranov urma să fie restabilit în funcţie. Chiril Moţpan, şeful Serviciului de Presă al MAI, a declarat că este un caz şocant şi că ministrul Roibu a dispus disponibilizarea poliţistului violent.

După această decizie, Radu Baranov a declarat pentru JURNAL TV că ceea ce i se întâmplă este o răfuială politică a fostei guvernări.

Fostul poliţist a relatat că, în perioada campaniei electorale din 2009, la o întâlnire a lui Filat cu alegătorii, a primit indicaţia să găsească câţiva consumatori de droguri care să împiedice buna desfăşurare a întâlnirii.

„Aceştia trebuia să întrerupă şedinţa. Când trebuia să vină Urechean, trebuia să aruncăm ţinte sub roţi. Eu nu am îndeplinit aceste ordine”, a dezvăluit Baranov, încercând să explice scopul difuzării imaginilor scandaloase.

Conducerea Comisariatului de Poliţie Ungheni a specificat că aceasta nu este prima încălcare a poliţistului, însă este cea mai gravă dintre cele pe care le-a comis.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.