Poliţistul bătăuş acuză Jurnal TV

SCANDAL // Fostul poliţist Radu Baranov învinuieşte Jurnal TV de luare de mită

Fostul polițist Radu Baranov, care a lovit un tânăr la Comisariatul de Poliție Ungheni, a acuzat postul de televiziune Jurnal TV că ar fi luat mită în schimbul difuzării imaginilor, în care camera de supraveghere din holul Comisariatului din Ungheni îl surprinde în timp ce loveşte cu piciorul un tânăr în vârstă de 19 ani.

„Am obținut o informație operativă: cu două zile în urmă, a venit o persoană în civil, s-a apropiat de un jurnalist de la Jurnal TV și i-a oferit o sumă enormă de bani în schimbul imaginilor pe care le difuzați de câteva zile. Am să aflu cine era acea persoană”, a declarat Baranov, în cadrul emisiunii „Chestiunea Zilei”, de la Jurnal TV, fără a oferi probe.

În zilele următoare, Baranov s-a arătat ocupat şi nu a mai dorit să discute cu presa referitor la acest subiect. Pe un ton amabil acesta motiva în repetate rânduri că e în sala de forţă şi nu poate vorbi, după care închidea telefonul.

Jurnal TV îl va acţiona în judecată

Președintele Jurnal Trust Media, Val Butnaru, a subliniat că acuzația este gravă și Baranov va trebui să răspundă pentru aceasta. „Nu mă interesează tertipurile la care vă dedați, dar din clipa asta să știți că ați intrat într-o relație foarte încordată cu un post extraordinar de bun pe care-l credeți nu atât de bun. Vă asigur că va trebui să răspundeți pentru toate cele pe care le-ați spus cu privire la luarea de mită în proporții deosebit de mari. Chiar dacă se va demonstra de instanțe că domnul Baranov este mincinos, tertipul la care s-a dedat a fost altul. A fost să arunce o umbră de îndoială peste un post care pune în discuție probleme grave. Să știți că aceste trucuri sunt extraordinar de dărâmate. Lumea înțelege foarte bine că pentru faptele comise trebuie de răspuns. Cred că o să ne întâlnim încă mult timp prin instanțele de judecată”, a accentuat Val Butnaru.

„Nu l-am lovit, dar l-am stopat”

Amintim că Radu Baranov, fostul şef adjunct al Poliţiei Criminale din cadrul Comisariatului de Poliţie din Ungheni, dublu campion european la lupte universale, a fost surprins de camera de luat vederi din holul comisariatului în timp ce lovea cu piciorul în piept un tânăr. Victima a căzut peste pragul unei uşi, iar poliţistul şi-a continuat nestingherit calea. Incidentul s-a produs în prezenţa mai multor poliţişti, care au urmărit impasibil scena la intrarea în Comisariatul de Poliţie Ungheni. Cazul a ajuns în vizorul procurorilor şi, la 18 ianuarie curent, Judecătoria Ungheni l-a sancţionat pe omul legii cu o amendă de aproximativ 1500 de lei şi l-a suspendat din funcţie pentru abuz de putere. Poliţiştii care au asistat la această scenă de violenţă fără a interveni s-au ales cu sancţiuni. După mediatizarea cazului, poliţistul a fost eliberat din funcţie prin ordinul ministrului de Interne, Alexei Roibu.

Radu Baranov a declarat că va contesta ordinul de eliberare din funcţie şi decizia instanţei din Ungheni. Acesta continuă să susţină versiunea, potrivit căreia nu l-ar fi lovit pe tânărul care apare în imagini, ci ar fi încercat să-l stopeze. Potrivit lui, tânărul era în stare de ebrietate avansată şi ar fi încercat să fugă. „M-am simţit în pericol”, a declarat sus şi tare în cadrul aceleiaşi emisiuni fostul poliţist. „Şi la Comisariatul de la Botanica când am activat am avut un astfel de incident”, a mai spus el. Antoniţa Fonari, secretar general al Consiliului ONG-urilor din RM, a pus la îndoială sinceritatea lui Baranov. „Nu cred că un poliţist, înconjurat de alţi poliţişti şi care este echilibrat psihic, are nevoie să ridice piciorul pentru a se simţi în siguranţă”, a punctat aceasta. Amintim că după ce a sesizat Procuratura raionului Ungheni despre maltratarea tânărului, la scurt timp, familia victimei şi-a retras acuzaţiile. Totuşi fratele victimei a declarat pentru JURNAL că în acea zi Victor Zuza şi mama acestuia s-au deplasat la Comisariat fiind informaţi că a fost reţinut tatăl băieţilor.

Svetlana Corobceanu