Poliţiştii sfidează presa

LIBERTATEA CUVÂNTULUI // Un reporter al postului de televiziuzne Jurnal TV a fost agresat fizic şi deposedat de camera de filmat de un angajat al CCCEC în timp ce îşi exercita meseria, iar un alt ziarist este anchetat în baza unor acuzaţii false

Victor Ciobanu, reporterul postului de televiziune Jurnal TV, se afla în clădirea Curţii de Apel Chişinău pentru a realiza un material. În timp ce filma, a fost agresat de un angajat al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei (CCCEC). Centrul susţine că a pornit o anchetă internă şi că, dacă va fi găsit vinovat, CCCEC va achita toate pagubele materiale. În acelaşi timp, un alt reporter al postului, Vitalie Zghibarţa a avut parte de un comportament abuziv din partea angajaţilor Comisariatului de poliţie din Taraclia după ce a încercat să solicite opinia unui ales local.

Agresat în exerciţiul funcţiunii

Potrivit ziaristului Victor Ciobanu, un gardian al CCCEC l-a agresat verbal şi fizic în timp ce filma un material video. „Filmam nişte cadre de ambianţă la Curtea de Apel Chişinău când am fost stopat de un colaborator al CCCEC, pe nume Dumitru. Acesta m-a ofensat şi mi-a luat camera de filmat, de unde a extras cardul de memorie”, povesteşte reporterul. Concomitent, am fost deposedat de camera de filmat de model CANON Legria FS200, ulterior constatând că a fost deteriorată”, ne spune reporterul.

Jurnalistul menţionează că nici măcar nu avea camera îndreptată în direcţia agresorului.

Acesta a mai afirmat că o persoană necunoscută a chemat forţele de ordine care i-au dus pe ambii la Comisariatul de Poliţie Botanica. „Acolo, am făcut mai multe declaraţii, ultima fiind înregistrată la ora 14.30, prin care am cerut să-mi fie reîntors cardul de memorie. L-am primit după trei ore, după ce a fost formatat şi nu am putut recupera”, suţine Ciobanu.

Angela Starinschi, şefa serviciului de presă al CCCEC, a declarat pentru Jurnal TV că Centrul îşi asumă responsabilitatea pentru acest incident. „A fost pornită o anchetă internă şi, dacă a fost cauzat un prejudiciu material, suntem dispuşi să îl recuperăm în totalitate”, a spus Starinschi.

Contactat telefonic, Sergiu Paiu, comisarul de Botanica, a declarat că nu ştie nimic despre acest caz şi a pus receptorul.
Victor Ciobanu susţine că a depus ieri trei plângeri pe adresa procurorului general, Valeriu Zubco, a Comisariatului de poliţie Botanica şi a Procuraturii sectorului Botanica. „Cer ca agresorul să fie tras la răspundere, de asemenea să fie anchetaţi şi poliţiştii care au „ajutat” angajatul CCCEC să şteargă informaţia, deoarece vreau să precizez că am filmat scena agresiunii”, spune reporterul. Jurnalistul a menţionat că va depune astăzi alte două plângeri la Ministerul de Interne şi Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei.

Explicaţie forţată, pe capota maşinii

Vitalie Zghibarţa, reporterul aceluiaşi post de televiziune, acuză colaboratorii Comisariatului de Poliţie al raionului Taraclia de comportament abuziv. Acesta susţine că, pe 23 mai curent, a fost la adunarea generală, organizată în satul Tvardiţa, Taraclia, unde a fost dur criticată activitatea lui Ivan Jeleapin, primarul localităţii. „La sfârşitul adunării, din motivul absenţei primarului care şi-a deconectat telefonul mobil, reporterul a mers la domiciliul acestuia pentru a-i solicita o replică vizavi de învinuirile sătenilor prezenţi la adunare în vederea redării obiective şi echidistante a informaţiilor. La domiciliul său, primarul nu a fost de găsit şi reporterul a vorbit cu soţia acestuia care a explicat că primarul este plecat de acasă”, spune Zghibarţa.

La începutul lunii iunie 2010, lângă sediul Jurnal TV, reporterul Vitalie Zghibarţa a fost oprit de colaboratorul al CP Taraclia, Nicolae Marinov, care s-a legitimat şi care a cerut explicaţii de la reporter privitor la cele întâmplate în ziua organizării adunării generale din Tvardiţa. „Poliţistul însă nu m-a informat în ce temei solicită declaraţiile, nici despre calitatea procedurală (martor, bănuit, învinuit)”, susţine Zghibarţa. „Fiind luat prin surprindere, clar intimidat de prezenţa şi comportamentul colaboratorului CP Taraclia, am depus o explicaţie forţată pe capota maşinii de serviciu privitor la cele întrebate”, continuă jurnalistul.

Anchetatoarea Natalia Pâslari a declarat pentru JURNAL că reporterul este anchetat în calitate de bănuit de violarea domiciliului primarului satului Tvardiţa. Victor Panţâru, avocatul bănuitului, susţine că nu există toate componentele infracţiunii ca clientului său să-i fie prezentate aceste acuzaţii. „Vitalie Zghibarţa nu a forţat uşa, nici nu a sărit gardul. Odată ce a intrat, nu i s-a cerut să părăsească locuinţa, a avut o conversaţie paşnică cu soţia primarului”, a declarat pentru JURNAL Panţâru.

Potrivit avocatului, în acest caz, autorităţile comuniste care se află la conducerea satului Tvardiţa aplică aceleaşi metode comuniste de răfuială cu oponenţii. „Clientul meu este folosit pentru ca să i se intenteze un dosar pernal altui lider local, care este concurentul primarului comunist”, spune Panţâru. Acesta a menţionat de asemenea, că angajaţii Comisariatului de Poliţia din Taraclia au avut un comportament abuziv.

Contactat telefonic, vicecomisarul raionului Taraclia Gheorghe Marinoc nu a fost de găsit.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)