Poliţiştii poligloţi

MITĂ // „Hai, horoşaia devuşka, hoceşi letet’ ili net? Budi celovekom!”

Trei poliţişti care activau pe teritoriul Aeroportului Chişinău riscă ani grei de închisoare pentru extorcare de mită. Poliţiştii au fost filmaţi în timp ce luau mită şi mulţumeau nu doar în limba română, ci şi în alte limbi, „muchos gracias”, „spasibo” „ciao”, împărţeau aceştia amabilităţi cu turiştii pe care anterior îi ţinuseră în suspans preţ de mai multe minute: „hai, horoşaia devuşka, hoceşi letet’ ili net? budi celovekom!”, cerşeau aceştia sume care, potrivit ofiţerilor Anticorupţie, variau între 50 şi 500 de euro.

Cu unul dintre turiştii care vorbea în limba engleză poliţistul a reuşit să se facă înţeles prin semne, „yes!” a aprobat acesta valuta în euro. După ce i s-a oferit suma solicitată, poliţistul şi-a luat rămas bun adresându-se deja satisfăcut în italiană: „Ciao, ciao!”.
Bogdan Zumbreanu, şef adjunct al Direcţiei urmărire penală a CCCEC, a specificat că cei trei poliţişti extorcau bani sub diverse pretexte. Reţineau călătorii acuzându-i că ar deţine obiecte interzise, că ar avea nereguli în acte sau sume de bani nedeclarate. Ei au fost surprinși, cu ajutorul tehnicii speciale montate de ofiţerii Anticorupţie, după ce un călător a sesizat Centrul despre cele întâmplate. Camera de luat vederi a înregistrat timp de o lună cum aceştia au cerut sau au luat mită de cel puțin 50 de ori. La 28 mai 2010, în urma unei percheziţii, în biroul postului de control migraţional, asupra şefului turei şi adjunctului, au fost depistate sume de bani în valoare de 770 de euro, 160 de USD, 40 de lire turceşti şi 10 ruble ruseşti.

După efectuarea percheziţiei, au fost reţinuţi şi escortaţi la CCCEC ca fiind bănuiţi de comiterea coruperii pasive, şeful de tură al Comisariatului de Poliţie în Transportul Aerian al MAI, din cadrul Aeroportului Internaţional Chişinău, şeful adjunct de tură şi inspectorul postului control migraţional al Comisariatuui de Poliţie în Transportul Aerian al MAI, din cadrul Aeroportului Internaţional Chişinău.

Pe moment, două persoane sunt reţinute în Izolatorul de Detenţie Provizorie al CCCEC, iar alta, din cauză că s-ar fi îmbolnăvit, a fost internată în Spitalul MAI sub pază.

În cazul dat, a fost iniţiată o cauză penală. Zumbreanu a menţionat că, dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei trei riscă de la cinci până la zece ani de închisoare, plus amendă de la 1000 până la 3000 de unităţi convenţionale, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe o perioadă de la doi până la cinci ani.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu