Poliţiştii ispăşitori

GHEAŢA S-A SPART // Dosarul 7 aprilie: primii doi poliţişti condamnaţi!

După 20 de luni de tergiversare, Judecătoria sectorului Centru a condamnat marţi doi poliţişti acuzaţi de maltratarea şi reţinerea ilegală a unui tânăr în legătură cu evenimentele din 7 aprilie 2009.

Deocamdată, aceasta este singura realizare. Majoritatea proceselor de judecată care au avut loc săptămâna aceasta în dosarele 7 aprilie au fost din nou amânate.

Cei doi poliţişti condamnaţi de instanţă pentru că ar fi bătut şi reţinut ilegal un tânăr pe care îl suspectau că ar fi participat la distrugerile din 7 aprilie sunt angajaţi ai Comisariatului General de Poliţie, iar victima lor este Vitalie Creţu, electrician la Spitalul nr.1 din Chişinău. Judecătorul a dispus privaţiune de libertate pentru doi ani, convenţional, cu suspendare din funcţie timp de cinci ani pentru unul din poliţişti, şi patru ani de privaţiune condiţionată cu cinci ani suspendare din funcţie pentru al doilea. Un alt poliţist acuzat de falsificarea declaraţiilor din dosar a fost achitat.

Cu toate acestea, Vitalie este mulţumit de încheierea judecătorească. „Este prima condamnare a unor poliţişti în legătură cu evenimentele din 7 aprilie. Sper ca de acum înainte lucrurile să meargă mai bine”, ne-a declarat tânărul. El susţine că ştie mai mulţi tineri maltrataţi în acele zile care s-au temut să ceară pedepsirea torţionarilor lor.

„Numele? Cinci zile. Ieşi!”

Vitalie Creţu a fost bătut şi reţinut de poliţişti pe 9 aprilie 2009, după ce a participat la un miting paşnic din Piaţa Marii Adunări Naţionale. „Pe 7 aprilie am lucrat şi nu am putut să merg în centru, dar am aflat despre cele întâmplate, de aceea am decis să mă duc pe 9 aprilie la mitingul organizat în susţinerea tinerilor reţinuţi şi bătuţi de poliţişti. Când mă întorceam la serviciu, am observat că sunt urmărit de doi tipi. Ei au dat peste mine când eram deja pe teritoriul spitalului în care lucrez. M-au bătut chiar sub fereastra medicului-şef. M-au încărcat într-o maşină şi m-au dus la Comisariatul General”, îşi aminteşte Vitalie.

Despre şedinţa de judecată în care i s-au dat cinci zile de arest tânărul îşi aminteşte că, îndată ce a intrat pe uşă, judecătorul l-a întrebat: „Numele?”, apoi i-a spus „5 zile. Ieşi!”. Primul lucru pe care l-a făcut după ce a ieşit de acolo a fost să-i acţioneze în judecată pe cei care l-au matratat şi l-au arestat.

O nouă amânare în dosarul Gumeniţă

Mai puţin noroc a avut Damian Hâncu. Şedinţa de judecată programată pentru miercuri în dosarul fostului vicecomisar al capitalei Iacob Gumeniţă, care l-a lovit în timp ce băiatul zăcea nemişcat în PMAN, a fost din nou amânată.
Potrivit procurorului Alexandru Carama, magistraţii au luat decizia de a amâna şedinţa la solicitarea avocatului lui Damian Hâncu, care a cerut atragerea în instanţă în calitate de copârâţi a Ministerului Finanţelor (MF) şi a Ministerului Afacerilor Interne (MAI). „Problema e că Damian a cerut în judecată recuperarea daunelor morale în valoare de 500 de mii de lei. Pentru că bănuieşte că Gumeniţă ar putea să nu dispună de o asemenea sumă, avocatul tânărului a chemat în instanţă şi cele două ministere care să asigure achitarea daunelor”, ne-a declarat procurorul.
Următoarea şedinţă de judecată a fost anunţată pentru 13 ianuarie 2011.

Damian Hâncu nu ştie nimic de despăgubiri

Damian Hâncu a rămas şocat de veste. Într-o scrisoare pe care ne-a expediat-o miercuri seara, tânărul ne anunţă că nu a cerut niciun fel de despăgubiri de la Gumeniţă, cu atât mai mult de la MAI sau MF. „Ţin să precizez de la început că încă vara trecută, în procesul din 17 iunie 2010, la propunerea lui Gumeniţă şi a avocatului său, mi-a fost transmisă informaţia prin avocatul care mă reprezintă, dl Scorţescu, că s-ar putea să mi se ofere o sumă mare de bani ca să „închidem definitv procesul cu Gumeniţă”. Suma era cu mult superioară acestor 500 mii de lei! M-am opus categoric acestei propuneri! Am zis şi atunci, repet şi acum: Vreau ca vinovaţii din 7 aprilie 2009 să răspundă în faţa legii pentru crimele comise!”, ne scrie tânărul bătut cu bestialitate în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009 în PMAN.

El susţine că dacă instanţa va stabili achitarea unor despăgubiri vrea ca aceşti bani să fie plătiţi numai de Gumeniţă şi subalternii săi, nicidecum de ministere şi Guvern!  „Acei bani îi voi oferi, toţi, asociaţiilor de reabilitare a victimelor torturii din R. Moldova. Sacrificiul pentru Libertate şi Democraţie nu se măsoară în bani!”, şi-a încheiat Damian scrisoarea.

Un poliţist achitat!

Fostul cameraman de la JURNAL TV, Oleg Brega, cel căruia poliţiştii i-au furat camera de luat vederi după ce l-au bătut pe 8 aprilie în spatele Guvernului, acum îşi vede „călăul” patrulând pe străzi. „Poliţistul de la SCUT care m-a bătut şi mi-a furat camera a fost achitat de Curtea de Apel Chişinău şi acum continuă să patruleze prin centru. Mă salută de câte ori mă vede”, susţine Oleg.

Pentru astăzi au fost stabilite încă două şedinţe de judecată în cazul reţinerii şi torturării lui Anatol Mătăsaru, după evenimentele din 7 aprilie. Unul dintre poliţiştii judecaţi în dosarul lui Mătăsaru a fost condamant în dosarul lui Vitalie Creţu.

Parlamentul a fost incendiat intenţionat

Incendiul izbucnit pe 7 aprilie în Parlament a fost provocat. De această părere este ofiţerul de presă al Serviciului Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale, Liliana Puşcaş, pe care am rugat-o să comenteze pozele pe care le-am publicat în numărul de vinerea trecută al JURNALULUI. „Seamănă cu o incendiere intenţionată. Arderea de obicei are loc de jos în sus, nu invers, ca în aceste poze. După cum se vede, partea de sus a uşii a fost stropită cu o substanţă inflamabilă”, a comentat Puşcaş imaginile.

Mariana RAŢĂ

The following two tabs change content below.