Poliţiştii îşi schimbă uniforma!

„Chipiul este mai uşor şi, graţie formei sale noi şi conţinutului stofei, permite respiraţia craniului”

Treptat vom vedea pe străzi patrule de poliţişti îmbrăcaţi în uniforme noi. Ieri, au fost prezentate noile modele de uniforme pentru oamenii legii. La evenimentul „foarte şi foarte important”, aşa cum l-a calificat ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean, a fost prezent şi premierul Vlad Filat, care a surprins participanţii cu o abatere de la programul stabilit din timp.

Au rămas clipe numărate până când în faţa reprezentanţilor mass-media vor apărea poliţiştii îmbrăcaţi în noile uniforme. La intrare, fiecare jurnalist este rugat să se prezinte şi să-şi dicteze numărul de telefon mobil, lucru care îi deranjează pe unii reporteri. Fastuos, îşi face apariţia premierul, urmat de ministrul de interne, ambii înconjuraţi de paza de corp. „Am schimbat legea, am schimbat structura organizaţională, muncim foarte mult la acest proces şi astăzi vă prezentăm uniformele noi. Adoptăm un stil nou, un stil modern, un stil european. Reforma este importantă în esenţa ei ca să avem o poliţie integrată în societate. Aşa cum mergem într-un spital şi avem aşteptările de a fi deserviţi, să ştiţi că acelaşi lucru cetăţenii îl aşteaptă de la poliţie. Foarte şi foarte important este să înţelegem că cetăţenii aşteaptă o schimbare de atitudine din partea poliţiei. Să începem ceremonia de prezentare”, spune la microfon Recean, după care se apropie de Filat care flutură din mâini în semn că a fost aşa şi aşa, deşi anterior, la o prezentare a Brigăzii cu destinaţie specială „Fulger”, premierul l-a bătut pe umăr în semn de bravo.

Inclusiv muniţii, mijloace de protecţie şi lenjerie

Şeful Direcţiei de Resurse Umane a Inspectoratului General de Poliţie, Veaceslav Zaporojan, îi mulţumeşte premierului pentru prezenţă şi asumându-şi rolul de prezentator al noilor modele, începe să descrie fiecare exemplar în parte, enumerând plusurile acestora. „Uniforma nouă include un set de elemente noi, începând de la culoare – albastru închis în locul culorii negre pe care o are uniforma actuală. Este mai practică şi cu un grad de uzură mult mai mic. Implementarea noului model nu necesită alocarea unor mijloace financiare suplimentare. Costul uniformei cu dotarea completă a unui poliţist, inclusiv muniţii, mijloace de protecţie, chiar şi lenjerie (!) este estimat la aproximativ 700 de lei… 6000 lei, cer scuze”, se grăbeşte să rectifice Zaporojan.

În faţă avem şapte poliţişti ai Inspectoratului Naţional de Patrulare îmbrăcaţi în modele noi de uniformă – de serviciu, de iarnă şi de ceremonie. Noile modele se deosebesc substanţial de uniformele vechi. „Epoleţii nu mai sunt cei de model sovietic, ci european. Pe partea din faţă, sunt cusute numele şi prenumele, astfel încât persoana să cunoască cu cine discută. Chipiul la uniforma de paradă este mai uşor şi, graţie unei forme noi şi conţinutului stofei, care permite respiraţia craniului”, menţionează Zaporojan. Şi încălţămintea este alta. Nu mai sunt acei pantofi cu botul ascuţit, ridicat în sus în care adesea puteau fi văzuţi poliţiştii, ci bocanci stil sport, comozi la alergare.

Surprize, surprize. Vom avea o doamnă premier?

După prezentare, premierul se apropie de poliţiştii îmbrăcaţi în uniformele noi. Se pare că este mulţumit de ceea ce vede şi nu ezită să probeze chipiul de poliţist. Se bucură să vadă în rândurile poliţiştilor şi domnişoare îmbrăcate în uniforme şi nu exclude că în viitorul apropiat am putea avea şi mai multe „femei miniştri, femeie premier, femeie preşedinte”. După care urcă în automobilul în care au venit poliţiştii şi face un tur în jurul Academiei „Ştefan cel Mare”. Acest punct neplanificat în program îi alertează pe bodyguarzii demnitarului care încep a fugi în toate părţile. Cineva ne spune că în program trebuia să fie inclusă şi o demonstraţie a cailor de patrulare, dar s-a renunţat din motivul că premierul ar fi putut să urce pe vreunul, fiind pasionat de hipism.

Născută pentru a fi poliţistă

Dar să revenim la eroii acestui eveniment. Plutonierul adjutant de poliţie Cristina Margina activează în organele de drept din 2010 şi spune că şi-a ales singură această meserie despre care se vorbeşte că nu e pe potriva unei reprezentante a sexului frumos. „Sunt născută pentru a fi poliţist. Bineînţeles că am participat la reţineri şi nu o singură dată. Uniforma veche te incomodează când trebuie să reacţionezi prompt şi să prinzi infractorul. Îmi amintesc că, după o reţinere, cămaşa mea albă era foarte murdară. Eu sunt pentru schimbări”, consideră Cristina, îmbrăcată într-un tricou, iar capul fiindu-i acoperit cu un chipiu, elemente noi ale uniformei în care peste vreo doi ani îi vom vedea pe toţi poliţiştii.

Opt milioane de lei anual

Şi dacă pe unii schimbările îi entuziasmează, alţii acceptă reformele MAI ca pe un lucru iminent. „De la început e mai greu, pe urmă te deprinzi. Timp de 13 ani am activat în Direcţia logistică. Dar aceasta s-a demilitarizat şi, pentru a-mi păstra statutul de poliţist, acum sunt la Inspectoratul Naţional de Patrulare. Uniformele noi le vom testa în practică şi apoi ne vom expune părerea”, conchide locotenentul de poliţie care se prezintă Marin Şevciuc, deşi pe ecusonul noii uniforme este indicat alt nume. „Este o mostră”, explică acesta.

Noua uniformă este bazată pe modelele uniformelor de poliţie ale statelor Uniunii Europene. MAI urmează să anunţe o licitaţie publică pentru confecţionarea uniformelor de tip nou şi să asigure înlocuirea treptată a acestora. Ce se va întâmpla cu uniformele vechi? Potrivit lui Zaporojan, după ce le va expira termenul de folosire, ele vor rămâne la cei care le-au purtat. Anual, pentru a-i asigura cu uniforme noi pe cei aproximativ 9000 de poliţişti din RM, din bugetul statului se alocă peste opt milioane de lei.

La finele evenimentului, ne sună un poliţist şi ne roagă să-i expediem câteva din pozele pe care le-am făcut. Numărul l-a aflat din lista de telefoane mobile dictate de jurnalişti la intrare. Păcat că şi jurnaliştii nu au un serviciu comun de presă la care să fie trimise persoanele interesate, la fel cum ne direcţionează de fiecare dată o bună parte din poliţişti atunci când îi abordăm ca reprezentanţi ai mass-media. Reformele MAI continuă.

 Svetlana Panţa

 

The following two tabs change content below.