Poliţişti implicaţi în protestele din 7 aprilie, avansaţi în grad

Poliţiştii care au luat parte la acţiunile de torturare a tinerilor în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009 din centrul Chişinăului,  precum şi la maltratările din comisariatele de poliţie din municipiul Chişinău, în loc să fie demişi, au fost promovaţi în grade şi funcţii. Declaraţia a fost făcută de primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, în cadrul şedinţei primăriei care a avut loc ieri. „Cum se face că persoanele implicate în masacrul din noaptea de 7 spre 8 aprilie au primit distincţii şi au fost promovate în funcţii mai mari – fapt evident, în special, în cazul comisarilor de poliţie din sectoarele municipiului Chişinău, în privinţa cărora nu există niciun dubiu că au comis acte de tortură?”, s-a întrebat Chirtoacă precizând că va înainta o adresare oficială Ministerului Afacerilor Interne şi Guvernului pentru a cere o explicaţie în acest sens.

Promovaţi în funcţii

Printre poliţiştii vizaţi de primar figurează Andrei Covaci, care până în 2007 avea gradul de locotenent major de poliţie, iar la 27 noiembrie 2009 a fost avansat în gradul de căpitan de poliţie. Sergiu Paiu, fostul comisar al sectorului Râşcani, care până la 7 aprilie avea gradul de locotenent colonel de poliţie, este acum comisar al sectorului Botanica din capitală şi a fost avansat în gradul de colonel.

Pavel Voicu, fostul comisar al sectorului Botanica din municipiul Chişinău, după 7 aprilie a fost numit în funcţia de comisar al raionului Cimişlia. Ion Volontir, fostul comisar al sectorului Buiucani, municipiul Chişinău, unul dintre cele mai sângeroase comisariate în timpul protestelor, activează în prezent în calitate de comisar al raionului Edineţ.

Ghenadi Bosâi, inspector superior al serviciului omoruri şi crime grave din cadrul CGP, despre care s-a spus că apare în imaginile video surprinse de camerele de supraveghere instalate pe sediul Guvernului în noaptea de 7 spre 8 aprilie, a fost avansat la 31 martie 2010 din gradul de locotenent major în gradul de căpitan de poliţie.

Roman Chilari, fost inspector principal în cadrul CGP, a avansat din gradul de căpitan în gradul de maior de poliţie şi a fost promovat în funcţia de şef al serviciului combaterea furturilor şi răpirea mijloacelor de transport auto din cadrul CGP. În total, investigaţia efectuată de Chirtoacă vizează 22 de poliţişti.

În imaginile de pe clădirea Guvernului, numai Perju aplică tortura

Amintim că, acum un an, liderul PL, Mihai Ghimpu, şi primarul capitalei Dorin Chirtoacă au prezentat imagini surprinse de camerele de supraveghere instalate pe clădirea Guvernului. În imaginile video se vede clar cum poliţiştii au descins în acea noapte în PMAN şi cum mai mulţi tineri sunt maltrataţi de către poliţişti. Conducerea MAI a iniţiat o anchetă de serviciu, după care dosarul a fost transmis Procuraturii. Pentru identificarea poliţiştilor PG a solicitat o expertiză a imaginilor efectuată în România şi SUA.

Solicitat de JURNAL, Andrei Pântea, adjunctul procurorului general, a declarat că în urma expertizei acestor imagini Procuratura Generală i-a înaintat învinuirea sub aspectul vătămării intenţionate grave a integrităţii corporale sau a sănătăţii, care a provocat decesul lui Valeriu Boboc, poliţistului Ion Perju. „Apar mai multe persoane care au lovit, însă numai 2 – 3 lovesc în Valeriu Boboc. Au fost înaintate mandate de arest pe numele acestor trei poliţişti, dar două din acestea au fost respinse de instanţa de judecată. În general, au fost identificaţi mai mulţi poliţişti care apar în piaţă între orele 24.00 şi 1.00 în timpul descinderii în forţă a poliţiştilor. Dar una e să-i vezi în timp ce se deplasează prin piaţă şi alta e să demonstrezi că aceştia au aplicat tortura”, a spus adjunctul procurorului evitând totodată să numească alţi poliţişti care figurează în imaginile video, pe numele cărora PG a solicitat mandate de arest.

La începutul lunii mai 2010, 24 de poliţişti din 25 care apar în imaginile video au fost repuşi în funcţie deoarece n-au fost găsite suficiente probe pentru a fi traşi la răspundere.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu