Politicienii din AIE 2 se antipatizează

OSTILITATE // Campania electorală a răscolit animozităţile dintre politicienii din alianţa de guvernământ

Între politicienii AIE nu mai există loc nici de bună ziua! Chiar dacă fac parte din aceeaşi alianţă, premierul Vlad Filat l-a ignorat ostentativ pe primarul capitalei Dorin Chirtoacă. Totul s-a întâmplat în faţa a zeci de oameni care participau la acţiunea de comemorare a victimelor avariei de la Cernobîl. Gestul premierului vine după ce Chirtoacă a spus într-o emisiune televizată că Victor Bodiu, candidatul liberal-democrat la primăria capitalei, l-a ajutat în 1999 pe Filat să privatizeze clădirea de la intersecţia bdul Ştefan cel Mare şi strada Ismail din Chişinău.

Deşi unii actori politici, implicaţi în bătălia electorală, fac apel la bun-simţ şi afirmă că nu-şi vor ataca contracandidaţii, iar alţii susţin că nu se supără pe cei care îi atacă, faptele lor arată contrariul. Chiar dacă le-a cerut marţi preşedinţilor de raioane, în cadrul unei teleconferinţe, să păstreze onestitatea pe perioada campaniei electorale, deoarece vor trebui să colaboreze şi după alegerile locale din 5 iunie, Filat l-a ignorat în aceeaşi zi pe edilul capitalei Dorin Chirtoacă în faţa a zeci de persoane care au participat la comemorarea victimelor avariei de la Cernobîl.

Premierul i-a salutat pe ambasadorii prezenţi la ceremonie, dar nu şi pe primarul general care era alături.

Filat: „Chirtoacă să nu se plângă”

Chirtoacă declară că nu este pentru prima dată când este ignorat de premier în văzul cetăţenilor, dar nu se supără prea tare. Edilul atacă guvernul Filat ori de câte ori are ocazia, dând vina pe acesta pentru mai multe nereuşite ale mandatului său. Filat, la rândul său, îl sfătuieşte pe Chirtoacă „să nu se mai plângă” şi să-l salute el, dacă îşi doreşte acest lucru.

Premierul a avut această reacţie după ce Chirtoacă i-a amintit candidatului liberal-democrat la primăria capitalei, Victor Bodiu, într-o emisiune televizată, despre faptul că atunci când a lucrat la  Departamentul Privatizării l-ar fi ajutat pe Filat ,,să-şi atribuie ilegal clădirea IPTEH de pe bdul Ştefan cel Mare colţ cu strada Ismail”. Mai târziu, Bodiu a menţionat că a luat decizia ca să nu mai polemizeze cu contracandidaţii săi.

S-a întâmplat şi în AIE 1

Acesta nu este unicul caz când politicienii se ignoră în văzul lumii. Înainte de referendumul din 5 septembrie 2010, Marian Lupu, liderul Partidului Democrat din Moldova, l-a ignorat pe premierul Filat care se anunţa a fi principalul său contracandidat la alegerile prezidenţiale ce urmau să aibă loc pe 14 noiembrie 2010.

Atunci, mai exact la 3 septembrie 2010, liderul PL Mihai Ghimpu, premierul Vlad Filat şi prim-vicepreşedintele Parlamentului, Serafim Urechean, au stat alături, iar Marian Lupu s-a distanţat de cei trei. Liderul PD a stat la jumătate de metru de Vlad Filat.

Mai mult, după ce Ghimpu şi-a rostit discursul, s-a grăbit să-i ofere locul său, care era mai aproape de zecile de microfoane, lui Serafim Urechean. Acelaşi lucru a vrut să-l facă şi premierul Filat, dar Lupu l-a ignorat. „Treceţi aici, mai aproape de microfoane”, i-a spus Filat lui Lupu. Acesta însă nu a reacţionat, chiar dacă a auzit îndemnul. Filat a observat că e ignorat şi nu a mai insistat, dar şi-a schimbat expresia feţei.

Vorbesc de valori europene, dar procedează ca de obicei

Analistul politic Oazu Nantoi a declarat pentru JURNAL că nu-l deranjează când cineva nu se salută, dar atâta timp cât se vorbeşte de valori europene, trebuie să procedezi ca politicienii din UE. „Chiar dacă sunt din partide diferite, cei doi ar trebui să se salute, mai ales când participă la evenimente publice. Vorbim de valori europene, dar procedăm ca pe timpurile sovietice. Politicienii trebuie să vorbească mai mult despre programele electorale şi să nu se privească ca nişte câini care nu pot împărţi un os”, a menţionat Nantoi.

Vitalie Hadei