Politicieni din clasa întâi // Observator

După ce li s-a reproşat că au condamnat comunismul, dar i-au lăsat în funcţii pe foştii kaghebişti, PL şi-a luat o pauză de gândire şi, zilele trecute, a anunţat că va pregăti pentru sesiunea din toamnă un proiect de lege a lustraţiei. „Noi avem pregătit deja un asemenea proiect de lege a lustraţiei”, a reacţionat imediat Vlad Filat din partea PLDM, precizând că la documentul respectiv s-a muncit doi ani de zile, cu participarea experţilor străini.

În loc să se bucure că nu vor trebui să facă un lucru făcut deja, reprezentanţii PL s-au supărat şi i-au acuzat pe liberal-democraţi de plagiat. „Există suficiente situaţii când liberal-democraţii au înregistrat proiecte de lege după ce le-am înregistrat noi în Parlament. E o practică ruşinoasă, aş zice eu”, a declarat deputatul Valeriu Munteanu. Dacă e adevărat, nu e atât ruşinoasă cât prostească, am spune noi. De ce să munceşti în plus, inventând „roata”?

Dar nici supărarea dlui Munteanu nu arată bine. Dacă iniţiativa deputaţilor PL îi stimulează pe deputaţii PLDM, e un plus pentru liberali. Pentru majoritatea alegătorilor este mai puţin important cine elaborează proiectul de lege. Cine îl votează contează mai mult.

Astfel de reacţii şi dintr-o parte, şi din alta, sunt expresia unor frustrări, unor rivalităţi şi supărări meschine, puerile, pe care deputaţii noştri nicidecum nu pot învăţa să le stăpânească. Sunt abia în clasa întâi a comportamentului politic.

Paul Borzac

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)