Politicianul sau Bancherul?

Cursa prezidenţială. Punct şi de la capăt

După ce apăruseră în sfârşit doi candidaţi viabili pentru cursa prezidenţială, care au trecut cu bine comisia medicală, după ce şi AIE era gata să înainteze un candidat, iar aproape toţi parlamentarii căzuseră de acord să participe la vot şi chiar să voteze, Curtea Constituţională a  adoptat o decizie care ne îndepărtează de ziua în care vom avea un preşedinte.

Vadim VASILIU

Pe 11 ianuarie, cu 30 de ore înainte de expirarea înscrierii în cursa prezidenţială, Oazu Nantoi, fostul lider al PD, a declarat că îşi propune candidatura pentru funcţia de preşedinte al statului la alegerile din 15 ianuarie. „În cazul în care iniţiativa mea va fi respinsă, liderii Alianţei, în special, sunt obligaţi să prezinte cetăţenilor R. Moldova o altă candidatură, mai bună ca mine, şi să o voteze la 15 ianuarie, pentru a pune capăt marasmului politic”. Imediat, PCRM a propus candidatura sa pentru preşedinţie – pe fostul guvernator al BNM, Leonid Talmaci. Acesta a luat apă în gură în acea zi. Sunat la domiciliu, Leonid Talmaci i-a şoptit nepotului său care răspunsese la apel: „Zi-le că nu-s acasă!”, relatează Union.md.

„AIE și grupul socialiştilor au împreună 62 de voturi, suficiente pentru a mă alege președinte”, a declarat Nantoi pentru union.md. Totuşi, deşi spusese iniţial: „Nantoi? De ce nu?”, Igor Dodon s-a răzgândit subit: „Îl susţinem pe Talmaci. Un statalist adevărat!”.

Alegeri de la zero

Oazu Nantoi şi Leonid Talmaci au trecut cu succes comisia medicală. Rezultatele comisiei vor fi valabile şi pentru eventualele alegeri prezidenţiale.  Curtea Constituţională s-a pronunţat pe seama sesizării depuse de parlamentarul neafiliat Mihai Godea, prin care a contestat legalitatea scrutinului prezidenţial din 16 decembrie, pe motiv că deputaţii nu au avut dreptul să arate buletinele de vot. CC a decis că alegerile din 16 decembrie au fost neconstituţionale. Ca urmare, Parlamentul trebuie să iniţieze din nou procedura de alegere a preşedintelui, să instituie comisia parlamentară responsabilă pentru organizarea alegerilor.

„Noi nu avem niciun temei să credem că deputații și-au exprimat liber opţiunea de vot”, a declarat preşedintele CC, Alexandru Tănase. În acelaşi timp, CC a constatat că secretul votului nu este doar un drept fundamental, dar şi o obligaţie. În ceea ce priveşte stabilirea noului tur întâi al scrutinului, Tănase a declarat că Parlamentul poate stabili chiar a doua zi data alegerilor. „În politică termen rezonabil este perioada de timp necesară pentru a finaliza un proces, ea poate fi de o săptămâna sau de o lună. Cinci ani deja nu e un termen rezonabil”, a mai spus acesta.

„Nu spunem cine e candidatul”

Deşi liderii partidelor AIE s-au întâlnit ieri pentru a decide pe cine înaintează la funcţia de preşedinte, după ce au aflat însă decizia CC, aceştia au declarat că vor veni mai târziu cu un candidat. „Și noi avem candidat, dar în contextul deciziei Curții Constituționale, a devenit imposibil să-l înaintăm, pentru că procesul trebuie luat de la capăt. Nu are importanță numele candidatului AIE, nu cred că este relevant acum acest lucru”, a subliniat Filat.

Marian Lupu a declarat că nu consideră neconstituţional gestul de a arăta buletinele de vot. „Îmi păstrez poziția, nu este nimic anticonstituțional în faptul că deputații au arătat buletinele de vot. Am avut precedente reale în 2009. S-a procedat la fel. Regula precedentului, de aceea îmi păstrez poziția. Însă, pe plan juridic, decizia Curții trebuie respectată”, a subliniat Lupu, după ședința Consiliului AIE.

Lupu a mai declarat că o şedinţă parlamentară extraordinară va avea loc pe 15 ianuarie, în care vor fi anulate deciziile anterioare privind alegerea şefului statului.

PSRM şi PCRM, într-un gând

Liderul socialiştilor, Igor Dodon, a spus că totul a fost planificat. „Lupu a preferat să pună pe prim plan „garantarea voturilor”, pentru a se asigura că va fi votat de către deputaţii din AIE. Din cauza unor astfel de ambiţii politice nesănătoase, a fost iarăşi compromisă procedura de alegere a preşedintelui statului. Mai mult, presupunem că aceste scenarii au fost planificate şi realizate în mod premeditat, pentru a prelungi la nesfârşit aflarea în funcţii de conducere a actualilor lideri ai AIE”, se arată în comunicatul de presă al PSRM.

Comuniştii au declarat că AIE uzurpează puterea în stat. „Au fost pregătite toate documentele necesare pentru ca Leonid Talmaci să fie înregistrat la Comisia de specialitate pentru alegerea președintelui țării, însă procesul a fost întrerupt prin decizia Curții Constituționale. Constatăm că Alianța pentru Integrare Europeană s-a speriat de posibilitatea alegerii șefului statului și a intrat în panică odată ce candidatura lui Talmaci a fost înaintată”, a spus deputatul comunist Iurie Muntean.

 

Iulian Chifu: „RM poate funcţiona şi fără preşedinte”    

Consilierul prezidenţial pentru Afaceri Strategice, Securitate şi Politică Externă al preşedintelui Traian Băsescu, Iulian Chifu, a afirmat într-un interviu acordat  „Radio Chişinău” că RM poate funcţiona bine şi fără a alege un preşedinte. „Până la urmă cred că este un proces care, pe de o parte, este mai puţin relevant decât îl vede toată lumea. S-a văzut că RM poate funcţiona bine şi fără a alege un preşedinte. Probabil, că e natural să legi funcţia prezidenţială cu atributele pe care le-ai avut, constituţional, cu legitimitatea pe care ţi-o dă o alegere generală. Pe de altă parte, evident că se înregistrează costuri în momentul în care AIE nu reuşeşte să preia complet puterea în stat, să exercite un mandat întreg, respectiv să producă schimbările şi reformele la care s-a angajat şi pe care toată lumea le aşteaptă. Din punctul de vedere al ferestrei de oportunitate, în contextul intrării eventuale într-un proces nou de alegeri, s-ar putea ca fereastra de oportunitate să se închidă”, a declarat Iulian Chifu.

 

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)