Politica sentimentelor // NEGRU

Premierul Vlad Filat îi îndeamnă pe comunişti să se resemneze şi îi roagă să revină în parlament. Este un gest corect, dar cu puţine şanse de succes. Comuniştii au păşit, se vede, pe calea războiului şi, deocamdată, nu e clar cine şi când îi va putea opri. Războiul este şi o modalitate de a ţine partidul „în formă”, dar până când? Până la iarnă, când Voronin crede că va cădea Alianţa? Şi dacă nu cade? Cauze de cădere sunt mai puţine decât până acum.

Vestea proastă e că boicotul nu erodează nucleul electoral al PCRM. Conform recentului sondaj, o bună parte din alegători consideră că preşedintele RM a fost ales ilegal şi că parlamentul trebuie dizolvat. Deşi Curtea Constituţională a validat alegerea preşedintelui „trimis de Dumnezeu”, deşi acesta a fost recunoscut şi felicitat de liderii UE, SUA şi ai altor ţări, inclusiv Rusia, simpatizanţii PCRM nu-l recunosc pe Nicolae Timofti drept preşedinte legal ales şi doresc alegeri anticipate. Ei nu ascultă argumentele şi justificările liderilor AIE, în schimb par să creadă orbeşte ceea ce le spune Voronin. Oare chiar cred?

Oricum, guvernarea actuală are o problemă serioasă. În democraţie, legitimitatea este principalul pilon al stabilităţii şi al autorităţii puterii. Trebuie să recunoaştem că tărăgănarea şi suspendarea nejustificată a alegerii preşedintelui au creat impresia că liderilor AIE nu le pasă de lege, că ei se conduc de propriile interese sau de interesele de partid. (Nihilismul legislativ manifestat cu atâta nonşalanţă ar putea să aibă repercusiuni şi mai grave pentru democraţia noastră, dacă PCRM va reveni la putere.) Şi comportamentul Curţii Constituţionale nu a fost ireproşabil, însă nu există suficiente motive pentru a nu accepta rezultatul alegerilor prezidenţiale. Cel puţin, formal, prevalează decizia CC, nu ceea a PCRM.

Însă nu argumentele pro şi contra, nu raţionamentele i-au influenţat pe simpatizanţii comunişti. Dacă ar fi judecat raţional, decizia era alta, ei însă s-au bazat pe sentimente. Şi au procedat… normal.

Psihologul american Jonathan Haidt consideră că oamenii acţionează intuitiv, nu raţional, că, dacă vrei să convingi pe cineva, trebuie să apelezi la sentimentele acestuia. În lucrarea sa „The Righteous Mind” („Mintea dreaptă”), Haidt afirmă că „noi nu am fost concepuţi ca să ascultăm raţiunea”. Oamenii raţionează, dar argumentele lor au ca scop să sprijine deciziile post-factum, pe care le-au luat deja în baza sentimentelor, a unor preferinţe valorice. Pentru simpatizanţii PCRM, Nicolae Timofti este un preşedinte ilegitim fiindcă a fost ales de AIE, care este o guvernare total inacceptabilă, fiindcă ne duce în direcţia opusă celei dragi sufletului lor. Oricât de atractivă ar fi UE, Rusia rămâne patria lor şi comuniştii în cazul dat sunt pe post de armată sovietică. Bâlbele AIE, pretinsele încălcări procedurale vin să sprijine decizia pe care simpatizanţii comunişti au luat-o mai demult, când au refuzat să recunoască legitimitatea constituirii AIE, pretinzând că astfel sunt ignoraţi votanţii PCRM.

Ca să-i convingi să nu-i asculte pe liderii comunişti, trebuie să-i convingi că UE ar putea fi o „patrie” mai bună decât Rusia. Ceea ce nu este imposibil, dar e nevoie de timp. Însă nici Rusia nu stă să aştepte cu braţele încrucişate, ea luptă cu înverşunare pentru sufletele moldovenilor. Chiar zilele trecute, Frontul Popular creat de Putin i-a chemat pe simpatizanţii comunişti din RM să respingă „politica actualei guvernări”, să fie „adevăraţi patrioţi ai neamului”, să nu permită ca RM „să fie condusă de la Bucureşti”, să fie transformată „într-un avanpost al NATO”, promiţându-le ajutor „în formarea unui stat cu adevărat independent”. Dacă vom aştepta până Moscova va spune „Otboi!” (semnal de retragere, de încetare a focului), va trebui să aşteptăm prea mult.

Nu ne rămâne decât să ne împăcăm cu gândul că o bună parte din societatea noastră va vota şi se va manifesta împotriva formaţiunilor proeuropene, oricât de eficient şi democratic ar guverna acestea. Fiindcă timpul RM expiră şi politica viţelului blând care suge de la două vaci şi-a epuizat demult „potenţialul”, AIE trebuie să facă tot posibilul pentru a asigura ireversibilitatea cursului proeuropean. Aceasta va consolida societatea mai mult decât orice acţiuni propagandistice. Existând doar o singură opţiune geopolitică, vor exista mai puţine motive de divizare, de sciziune între noi.

The following two tabs change content below.