Politica prezervativului

În loc să ridice nivelul de trai al cetățenilor, Guvernul Republicii Moldova a emis un ordin prin care distribuie în mod gratuit oamenilor dezavantajați social prezervative și mijloace de contracepție, având grijă ca aceștia să nu să se înmulțească. Unii medici susțin că statul cheltuiește bani în van, deoarece aceste persoane trebuie să ia pastilele de contracepție regulat, la o oră exactă a zilei, fapt pe care îl ignoră.
Victoria Popa

Un ordin al Ministerului Sănătății din R. Moldova din ianuarie 2017 obligă medicii de familie să îndeplinească „un indicator de performanță” – contracepția la femeile din grupul de risc prin distribuirea gratuită lunară a câte 15 prezervative, contraceptive orale sau aplicarea steriletului. Din așa-numitul grup de risc fac parte femeile care au viață sexuală activă, suferă de dereglări psihice, au avut avorturi medicale și cele care au mulți copii și un venit lunar mic. Indicatorul se răsfrânge asupra femeilor cu vârsta între 18 și 35 de ani.

Scopul acestui indicator este să diminueze numărul sarcinilor nedorite, nașterea copiilor cu dizabilități și abandonul. Astfel, conform acestui ordin, medicii de familie sunt obligați să cunoască toate femeile care fac parte din acest grup, pentru a le informa, monitoriza și a obține acordul lor ca să le aplice sterilete, să le împarte prezervative și contraceptive orale.

„Statul cheltuiește bani irațional”

Un medic de familie care a solicitat anonimatul ne-a spus că reacțiile femeilor sunt diferite. Unele acceptă să fie monitorizate și iau anticoncepționale chiar dacă nu respectă rețeta. Altele ascultă, dau din cap și nu vor să mai revină la asemenea discuții. Iar a treia grupă ignoră ostentativ această asistență. „Nu toate cuplurile sunt de acord să ia prezervative. Unele sunt iresponsabile sau chiar au reacții neadecvate”, ne-a informat medicul.

„În timpul primei vizite, suntem obligați să le dăm câte 30 de prezervative pentru două luni, iar la a doua vizită le oferim prezervative pentru jumătate de an. Statul cheltuiește banii irațional”, își dă el cu părerea.

„Un prezervativ costă 2,50 lei, un blister de pastile de contracepție – 140 de lei pe o lună, iar un sterilet – 70 de lei. Nu este o metodă sigură de contracepție pentru femeile care fac parte din grupul de risc. Acestea trebuie monitorizate zilnic pentru că uită să ia pastilele de contracepție, pastile care trebuie luate la o oră exactă a zilei. Mulți nu știu să utilizeze prezervativul sau uită să îl folosească la timp. Cea mai indicată metodă contraceptivă este steriletul, care poate fi aplicată doar cu acordul femeii”, ne-a mai spus medicul.

Un alt medic din municipiul Chișinău susține de asemenea că cea mai indicată metodă pentru aceste femei ar fi steriletul și o injecție subcutanat pentru șase luni. „Injecțiile sunt inofensive, dar costă”, a precizat el.

„Avem puțini copii aruncați la gunoi și pe șesuri?”

Există medici care consideră că practicile menționate mai sus sunt oportune. Medicul de familie din comuna Boșcana, Svetlana Șendrea, afirmă că sunt femei care au relații sexuale cu mai mulți bărbați, dar nu se protejează deloc.

„Mulți nu știu să utilizeze prezervativul sau uită să îl folosească la timp. Cea mai indicată metodă contraceptivă este steriletul, care poate fi aplicată doar cu acordul femeii”, ne-a mai spus un  medic ce a solicitat anonimatul.

„Avem femei cu dereglări psihice, nu știu să numere puținii bani pe care îi primesc. Nu au pâine pe masă, nu se îngrijesc, dar spun că vor să facă copii. Noi, medicii de familie, monitorizăm și informăm femeile care fac parte din grupul de risc. Încercăm să evităm numărul avorturilor, al sarcinilor nedorite și al bolilor sexual-transmisibile. Puțini copii avem aruncați la gunoi, pe șesuri sau alte locuri?”, întreabă Șendrea.

Șendrea ne-a informat că adolescenții sunt de asemenea în vizorul medicilor. Aceștia sunt îndreptați la Centrul de Sănătate „Vitamin” din Criuleni. „În afară de adolescenții de la școală și tinerii de până la 25 de ani, la acest centru merg femeile din grupul de risc ce au dereglări psihice și sunt sterile, precum și cele fertile (15-49 de ani). Angajații centrului le vorbesc despre educația sexuală, iar femeilor fertile li se oferă gratuit metode de contracepție”, ne-a spus Șendrea.

Pentru a ilustra situația demografică din Boșcana, aceasta ne-a spus satul are circa 3600 de locuitori, iar sectorul său cuprinde aproximativ 2000 de oameni. Dintre aceștia, 419 sunt femei, din care 67 fac parte din grupa de risc.

Adolescenții merg la „Vitamin”

Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Vitamin” a fost deschis în 2001. Asemenea centre există în toate raioanele din republică, ele se subordonează centrului „Neovita” din Chișinău. Menirea lor este să informeze tinerii cu vârsta de până la 25 de ani despre modul sănătos de viață, bolile sexual-transmisibile, protecție sexuală. „La ‚Vitamin’ vin zilnic câte 6–15 tineri. Acest centru deservește lunar 100–150 de pacienți. Toate serviciile sunt gratuite”, a precizat Alexandra Culava, directoarea acestei instituții.

„În ultimul timp, la noi vin tot mai mulți tineri datorită faptului că totul este confidențial. Ca rezultat, s-a micșorat numărul avorturilor și al bolilor sexual-transmisibile”, a accentuat Culava.

Tatiana Zatâc, șefa Direcției politici în domeniul asistenței medicale primare, urgente și comunitare a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, ne-a declarat despre ordinul menționat mai sus că este o continuare a politicilor în domeniul sănătății reproducerii. „Sănătatea reproducerii pentru R. Moldova este o prioritate, avem strategia de planificare a familiei care își propune să asigure o demografie bună”, a spus Zatâc.

Expert: „Potențialul de reproducere este șubred”

„Grupurile vulnerabile sunt expuse la mai multe riscuri, la maladiile sexual-transmisibile. În consecință, posibilitatea de a se reproduce este diminuată. Scopul administrării preparatelor anticoncepționale nu este pentru a nu concepe copii, ci pentru a concepe copii sănătoși. În condițiile în care avem grupuri vulnerabile care nu au posibilitatea să cumpere preparate anticoncepționale, acest ordin elaborat de minister și Compania Națională de Asigurări Sociale aprobă o listă de medicamente cu acțiune anticoncepționale – prezervative, medicamente tabletate, administrate pentru a menține starea de sănătate a femeilor și a evita avorturile nedorite”, ne-a comunicat reprezentanta ministerului de resort.

Expertul în probleme de populație și demografie, Valeriu Sainsus, a calificat asistența statului în domeniul sănătății familiei superficială și lipsită de consistență. „Deși potențialul de reproducere și al genofondului demografic este șubred, politicile statului Republica Moldova ignoră populația reproductivă. Am în vedere indemnizațiile mizere pentru nașterea copilului și îngrijirea copilului”, a explicat el.

The following two tabs change content below.
Victoria Popa

Victoria Popa

Victoria Popa

Ultimele articole de Victoria Popa (vezi toate)