„Politica noastră e halatul alb”

Maria Florea este una din galeria doamnelor de succes ale Programului PNUD-UE care au reuşit să schimbe în bine viaţa celor din jur

De 13 ani se află în fruntea Spitalului raional din Rezina. A moştenit o clădire veche, dărăpănată, pe care a reuşit s-o transforme într-o instituţie medicală dotată cu echipament modern. Despre Maria Florea, directoarea spitalului din Rezina, se spune că e femeia care a ştiut să unească cele două maluri ale Nistrului. La spitalul din Rezina se tratează bolnavi atât de pe malul drept, cât şi din regiunea transnistreană, tot aici vin să nască peste 100 de femei de pe malul stâng al Nistrului.

Maria Florea este medic neonatolog. Şi-a început activitatea pe tărâm medical în 1977, tot la spitalul din Rezina. Ca şi atunci, spune că n-ar schimba halatul alb pe nimic şi dacă ar fi să-şi aleagă din nou o profesie, ar alege-o tot pe cea de medic. Vine prima la serviciu, la ora şase, şi pleacă târziu, după ora 22.00. Când oboseşte şi grijile îi sunt prea mari, ia un prunc în braţe şi oboseala dispare ca prin minune. Timp de 13 ani, în funcţia de director de spital, a câştigat 16 proiecte şi a atras investiţii de milioane.

Clădirea care nu a fost supusă unor reparaţii capitale din 1984 şi-a schimbat treptat înfăţişarea. „Asistenţa pe care am obţinut-o, în valoare de circa 1,4 mil. de lei, prin Programul PNUD-UE, a venit în cel mai crucial moment pentru noi. Am reparat câteva blocuri ce le oferă pacienţilor condiţii mai bune pentru tratament. A fost cum a-i oferi unui bolnav o mască de oxigen pentru a-l salva”, spune directoarea spitalului.

Până atunci se făceau doar reparaţii cosmetice, se mai da pe undeva cu var, se mai schimba teracota, se mai da cu vopsea şi atât. „Ni s-au făcut multe promisiuni, dar uneori nu aveam bani nici măcar pentru instrumentar medical chirurgical”, ne dezvăluie chirurgul, Sergiu Carpovici.

Saloane cu iz sovietic

O vizită dintr-o secţie în alta te transpune în epoci diferite. În cele două secţii în care nu s-au făcut reparaţii capitale din perioada sovietică te doboară izul de spital, mirosul de medicamente şi urină. Coridoarele sunt lungi şi întunecoase, saloane – supraaglomerate. „Avem mai mulţi bolnavi, deoarece i-am adus aici pe cei din secţia în care se face reparaţie”, ne spune o soră medicală.

40 de saloane luminoase, cu gresie şi faianţă, utilate modern, dotate cu duşuri cu apă rece şi caldă, paturi noi, totul s-a făcut pe bani europeni. „Aici e mai bine ca la noi acasă. Ne simţim mult mai bine şi parcă nici durerile nu mai sunt aşa de apăsătoare”, ne spune una dintre paciente, Elisabeta Pistrui.

Asistenţi medicali cu salarii mai grase ca ale medicilor începători

Ca şi în alte spitale, la Rezina se atestă o lipsă de cadre medicale. Zece medici lucrează aici făcând naveta din Transnistria. Ni se dezvăluie o altă faţetă a realităţii: un asistent medical cu experienţă are un salariu mai mare decât al unui medic începător, de aceea tinerii nu se reţin prea mult.

„Personal, am avut şanse de a fi angajată peste hotare, dar am rămas acasă. Mi-am început activitatea cu 115 ruble. Dar mai exista entuziasmul, dragostea pentru profesie, am avut noroc de un soţ iubitor şi înţelegător. Acum tinerii trebuie motivaţi, căci altfel pleacă, au oferte mai multe, mai tentante. Dacă nu vor fi luate măsuri la nivel de stat, vom rămâne fără medici în raioane”, zice Florea.

Medicii şi juriştii nu trebuie să facă politică

În luna mai îşi va încheia mandatul de şef de spital, după care va fi anunţat un nou concurs. Nu va mai candida. De altfel, ne-am întâlnit cu ea în perioada unui conflict care mocneşte de ceva timp la Rezina. Medicii şi oamenii de rând îi sunt recunoscători pentru spitalul bine dotat. Dar, deşi nu a făcut parte din niciun partid politic, după ce a câştigat de două ori mandatul de consilier raional, în calitate de candidat independent, în alegerile din 2009, a figurat pe lista PCRM.

„De aici au apărut probleme. Cineva din PLDM mi-a cerut să eliberez funcţia. Mă dezamăgeşte faptul că oamenii nu sunt apreciaţi după merite, ci după criterii politice. Am avut susţinerea societăţii civile şi merg înainte. Sunt în afara politicului şi sunt convinsă că trebuie permanent să învingă cei care îşi fac bine meseria. Sunt născută de ziua independenţei şi sunt independentă. Am cerut mult, dar nu pentru mine, ci pentru satisfacţia pacientului. Medicii şi juriştii nu trebuie să facă politică. Politica noastră e halatul alb”, mai spune directoarea spitalului.

Casetă

FONDURI

Condiţii decente pentru pacienţi

Asistenţa pe care a obţinut-o pentru reparaţia blocurilor îi va oferi posibilitatea de a valorifica şi alte fonduri. „Mi s-a acordat încredere şi sunt gata să întorc roata. Datorită acestui ajutor, peste 49 de mii de locuitori vor beneficia de condiţii decente în spitalul nostru, iar eu mă voi bucura de roadele celor 38 de ani de muncă dedicaţi acestei instituţii medicale”, zice Maria Florea

Svetlana COROBCEANU

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu