Politica în sutane

Episcopul de Făleşti şi Bălţi, Marchel, a reîmbrăcat veşmintele de călăuză politică în plină campanie electorală

_dsc5254

Foto: Nadea Roşcovanu

Un nou episod cu implicarea popilor în politică s-a produs la finele săptămânii trecute. După ce candidatul prorus Igor Dodon a fost uns de Patriarhul Moscovei Kiril la început de campanie electorală, s-a bucurat de binecuvântarea Mitropolitului Vladimir la mijlocul ei, la final, a ieşit în faţă „artileria grea” a bisericii ruse din Moldova, un grup de preoţi în frunte cu episcopul de Făleşti şi Bălţi, Marchel. Aceştia au susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia au înfierat-o pe Maia Sandu.

Episcopul de Făleşti şi Bălţi a sugerat că oamenii ar trebui să aleagă „între un candidat creştin şi unul ne-creştin, un candidat patriot şi unul ne-patriot” şi că, în viziunea sa, moralitatea creştină a Maiei Sandu s-ar fi abătut „de la axa normalităţii”. Totodată, clericul a mai observat că Sandu nu ar trebui votată pentru că „nu a reuşit să-şi întemeieze o familie”.

„Ştim despre meritele deosebite ale Maiei Sandu. Ştim că a fost din start o luptătoare cu neadevărul şi a încercat să amelioreze starea de lucruri din domeniul educaţiei. Avem dovada că este un om cinstit. Îndemn oamenii să voteze corectitudinea”, a mai spus preotul Vlad Mihăilă

Reprezentanţi ai comunităţii bisericeşti condamnă acţiunile acestor preoţi, reiterând că biserica nu ar trebui să se implice în politică, nu ar trebui să semene discordie şi ură, ci să împace spiritele. Mai mult, un preot aminteşte că şi episcopul de Făleşti şi Bălţi, Marchel, ar trebui, înainte să arunce cu piatra, să-şi amintească de propriile fapte pentru care a fost înlăturat din serviciul bisericii la începutul carierei sale la Mănăstirea Japca, de către arhiepiscopul Ionatan Kapolovici.

„Ştim despre meritele deosebite ale Maiei Sandu”

Preotul Bisericii „Sfânta Teodora de la Sihla” din Chişinău, Vlad Mihăilă, consideră că implicarea preoţilor în politică, în plină campanie electorală, este o mare greşeală. „Preoţii au rolul de păstori de suflete, şi nu de călăuze politice. Cu atât mai mult cu cât aceşti preoţi au recurs la caracterizarea unei persoane politice. Nu este treaba preotului ori a altui slujitor bisericesc să caracterizeze şi să condamne public pe cineva. Ei pot să vină cu sfaturi doar la mărturisire, unde este prezent duhovnicul, creştinul şi duhul sfânt”, a observat părintele Vlad Mihăilă.

Acesta a mai precizat că este important ca oamenii să meargă duminică la vot. „Ştim despre meritele deosebite ale Maiei Sandu. Ştim că a fost din start o luptătoare cu neadevărul şi a încercat să amelioreze starea de lucruri din domeniul educaţiei. Avem dovada că este un om cinstit. Îndemn oamenii să voteze corectitudinea şi să se ferească de ceea ce este hoţie atât de păguboasă pentru societate şi sufletele omeneşti”, a mai spus preotul.

„Cum a început el viaţa clericală”

La rândul său, protoiereul Petru Buburuz, parohul Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Chişinău, din cadrul Mitropoliei Basarabiei, a afirmat că acţiunile episcopului de Făleşti şi Bălţi, Marchel, nu au nimic în comun cu canoanele bisericeşti. „După absolvirea seminarului, Marchel a fost diacon la Mănăstirea Japca. IPS Ionatan Kapolovici, arhiepiscopul Chişinăului şi al Întregii Moldove, l-a oprit din serviciul în slujba bisericii pentru purtare urâtă, pentru preacurvie. Nu trebuie să facă el acum ordine, cine şi cum să trăiască. Mai bine şi-ar aminti cum a început viaţa clericală. A fost repus în slujbă abia după plecarea la pensie a IPS Ionatan şi venirea IPS Serapion, care l-a numit la Mănăstirea Căpriana. Ceea ce face acesta e împotriva canoanelor. Toţi trebuie să intre în biserică, indiferent de culoarea politică”, a spus protoiereul.

„PCRM, pepiniera cozilor de topor”

În ce priveşte atacul episcopului Marchel împotriva Maiei Sandu, protoiereul a declarat că unde e ură faţă de o persoană nu mai este credinţă. „Îi îndemn pe creştini, dar şi pe toţi cetăţenii, să deschidă ochii şi să vadă ce şi cum, cine şi cu cine luptă şi pentru ce luptă. De 25 de ani suntem supuşi cozilor de topor ieşite din Partidul Comunist. Voronin a născut alţi monştri care ne duc pe calea cea oarbă. Dacă lumea nu s-a săturat să trăiască aşa, să fugă din ţară, să-i aleagă pe cei care le dau câte un pachet de hrişcă şi promisiuni deşarte. Eu consider că Maia Sandu este pentru noi un semn pe care trebuie să-l urmăm. Ea nu face parte din mafia asta de la guvernare”, a mai spus părintele Petru.

Timp de mai multe zile am încercat să discutăm cu episcopul de Bălţi şi Făleşti, Marchel, dar acesta nu a răspuns la telefon pentru a comenta declaraţia care îl vizează.

„O fac pe răspunderea personală”

Un alt preot, căruia i-am solicitat opinia, Vasile Ciobanu, parohul Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Costeşti, Ialoveni, a precizat că opinia preoţilor ieşiţi în conferinţa de presă nu reprezintă întreaga biserică.

„Ei dezbină poporul, în loc să-i dea linişte şi unitate. O fac pe răspunderea personală. Biserica nu trebuie să se implice în politică. Duminică, la alegeri, oamenii sunt liberi să voteze candidatul pe care îl simpatizează. Să facă recurs la memorie, la evenimentele istorice, pentru a evita greşelile şi a vota candidatul potrivit, un candidat onest”, a mai spus preotul.

The following two tabs change content below.