Poliţia este incapabilă să evite cursele automobilistice ilegale

Oamenii legii au propus înăsprirea sancţiunilor pentru organizatorii de curse automobilistice ilegale

3_94321600

Asemenea curse, potrivit locuitorilor din Băcioi, se organizează în fiecare weekend. Captură video: Jurnal TV

 

După ce o cursă ilegală de maşini, pe drumul M3, sectorul Băcioi, mun. Chişinău, a luat în noaptea de vineri spre sâmbăta trecută, 24 iulie 2015, viaţa a cinci persoane, poliţia, până acum incapabilă să evite acest dezmăţ pe drumurile publice, a anunţat despre existenţa unui proiect de lege care ar înăspri sancţiunile împotriva şoferilor ce suferă de mania vitezei. Acelaşi fenomen este înregistrat şi în Germania, a scris zilele acestea Deutsche Welle, dw.com, când, în urma organizării curselor, pe teritoriul Germaniei, mor tot mai mulţi oameni nevinovaţi şi poliţia nu reuşeşte să facă faţă situaţiei.

Asemenea curse, potrivit locuitorilor din Băcioi, se organizează în fiecare weekend şi, deşi poliţia patrulează, este incapabilă să le evite. „Legislaţia moldovenească nu permite pe moment organelor de resort să sancţioneze persoanele care participă sau care organizează aceste curse fără acordul prealabil al autorităţilor competente”, a comunicat pentru JURNAL de Chişinău, Tatiana Procopii, şefa serviciului relaţii publice a Inspectoratului General al Poliţiei (IGP).

Unii locuitori ai localităţii respective, cărora le păstrăm anonimatul, ne-au declarat că aceste curse sunt frecvente, în special în zilele de weekend. Imaginile făcute de către cei care se aflau la faţa locului arată că organizatorii cursei au blocat ambele benzi pe un sens al drumului M3. Impactul s-a produs în timp ce două maşini, ce urmau să participe la cursă, erau în aşteptarea semnalului să demareze. Şoferul maşinii de marca BMV, pentru a evita impactul cu maşinile parcate, a ieșit pe contrasens şi a lovit frontal un microbuz ce transporta pepeni verzi. În acest vehicul, care circula regulamentar, se aflau trei bărbaţi.

Tragedia s-a produs la ora 23:13. Şoferul microbuzului, de 28 de ani, a murit pe loc, iar pasagerii au fost transportaţi la spital, unul, spitalizat în secţia traumatologie, în stare de gravitate medie, iar al doilea s-a ales cu leziuni uşoare.

În BMW erau trei bărbaţi şi două femei. Patru pasageri, inclusiv şoferul, au decedat pe loc. A supravieţuit doar un bărbat internat în secţia de reanimare în stare gravă. Rudele celor doi fraţi din BMW au spus că automobilul ar fi ieşit pe contrasens pentru a evita o ciocnire. Din spusele unui martor, autoturismul ar fi avut o viteză de circa 200 km/oră. Potrivit poliţiei, persoanele decedate au vârstele cuprinse între 30 şi 46 de ani.

Weekenduri cu curse de maşini

O locuitoare a comunei Băcioi ne-a spus că, pe această porţiune de drum, se organizează de vreo doi ani curse de maşini, în special în weekenduri. „Poliţia îi alungă, iar ei se întorc”, ne-a spus sursa noastră.

În zilele trecute, primarul de Băcioi, Vitalie Şalari, a depus o sesizare la Comisia pentru securitatea naţională şi ordinea publică din legislativ, în care a cerut efectuarea de raiduri de către poliţie pe drumul respectiv şi la intersecţia bulevardului Dacia şi comuna Băcioii Noi. În plus, primarul a solicitat Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor şi Ministerului Afacerilor Interne să examineze posibilitatea de a instala camere video în aceleaşi locuri. Şalari crede că supravegherea video îi va determina pe şoferi să nu apese pe accelerator.

Au fost înregistrate apeluri telefonice

„În urma unor apeluri telefonice, o maşină a IPN a efectuat, cu circa jumătate de oră până la producerea accidentului, un control pe segmentul respectiv. Poliţia a fost informată că mai multe persoane se adunaseră deja pentru curse pe segmentul respectiv. Însă denunţurile nu s-au adeverit. În momentul producerii accidentului, nu se efectuau curse, abia începeau să se adune nişte unităţi de transport”, a precizat pentru JURNAL de Chişinău, Tatiana Procopii.

Aceasta ne-a mai comunicat că poliţia a identificat până în prezent patru martori. Anume aceştia au plasat imaginile video pe reţelele de socializare. În cadrul anchetei se va stabili dacă aceştia au fost participanţi la curse. Ei sunt audiaţi în cadrul celor două cauze penale deschise în urma producerii accidentului: pentru încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei rutiere, care a cauzat, din imprudenţă, decesul a două sau mai multe persoane şi pentru lipsirea de viaţă, din imprudenţă, a două sau mai multor persoane. În cazul în care va fi identificat, vinovatul riscă între doi şi şase ani de detenţie.

Poliţia cere modificarea legislaţiei

Reprezentantul INP a menţionat de asemenea faptul că, pe moment, legislaţia Republicii Moldova nu permite organelor de resort să sancţioneze persoanele care participă sau care organizează evenimente pe drumuri publice fără acordul prealabil al autorităţilor competente. „Locuri special amenajate există doar pentru cursele organizate legal, coordonate şi gestionate cu organele competente după caz, îngrădite şi la care asistă serviciile abilitate pentru asigurarea securităţii şi bunei desfăşurări a evenimentului, precum şi prevenirea unor consecinţe grave”, a declarat şefa Serviciului relaţii publice al IGP.

În acest scop, oamenii legii au înaintat un proiect de lege privind înăsprirea sancţiunilor pentru organizarea curselor ilegale de maşini în vederea îmbunătăţirii situaţiei la capitolul respectiv. Astfel, în primul semestru al anului 2015, INP a înaintat un proiect de lege privind modificarea şi completarea Codului contravenţional, care cuprinde un articol despre deplasarea în grup a vehiculelor sau organizarea evenimentelor pe drumuri publice fără acordul prealabil al autorităţilor de resort. Proiectul prevede amenzi între 30 de unităţi convenţionale şi trei puncte de penalizare şi 100 de unităţi convenţionale cu privarea dreptului de a conduce un vehicul de la şase luni la un an pentru participarea şi organizarea evenimentelor pe drumurile publice, fără acordul subdiviziunii specializate a poliţiei, inclusiv pentru generarea riscului producerii unui accident de circulaţie. Schimbările propuse sunt în proces de examinare şi aprobare.

The following two tabs change content below.