Poliţia de Frontieră, la prima aniversare

Şeful adjunct al Departamentului Poliţie de Frontieră, Ianuş Erhan, raportează: „A scăzut numărul de cazuri de încălcări la frontieră”

Şi-au schimbat denumirea din grăniceri în poliţişti de frontieră, au trecut în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, au noi atribuţii, din cele poliţieneşti, precum şi un şef nou, surprizele sunt în toi…

La un an de când Serviciul de Grăniceri s-a transformat în Poliţie de Frontieră, şeful adjunct al Departamentului Poliţie de Frontieră, Ianuş Erhan, raportează JURNALULUI cum subalternii săi fac faţă noilor angajamente şi cum reuşesc să reziste tentaţiilor corupţiei, în pofida faptului că mutaţiile nu au atins şi salariile lor.

Timp de un an, ofiţerii de urmărire penală din cadrul Departamentului Poliţie de Frontieră (DPF) au intentat 135 de cauze penale, din care 51 au fost trimise spre examinare procurorilor, iar 18 au fost deja expediate în instanţa de judecată. „Nu mai suntem doar un organ constatator. Departamentul Poliţie de Frontieră mai exercită şi competenţe cum ar fi urmărirea penală, activitatea specială de investigaţie, expertiza judiciară a documentelor de călătorie şi procedura contravenţională. Competenţele respective au ca sarcină combaterea criminalităţii transfrontaliere şi a migraţiei ilegale”, a menţionat şeful adjunct al Departamentului Poliţie de Frontieră, Ianuş Erhan.

Dacă acum un an grănicerii se limitau doar la fixarea cazurilor de infracţiuni sau contravenţii, în prezent, aceştia gestionează cazul până la transmiterea în judecată. Erhan recunoaşte că responsabilităţile căzute pe umerii poliţiştilor de frontieră îi fac pe aceştia mai sensibili la capitolul corupţie. „Pe moment, instrumentăm un caz de corupere activă a unui angajat de-al nostru”, a menţionat şeful adjunct al Departamentului Poliţie de Frontieră.

Amenzi de peste 400 mii de lei

Potrivit conducerii Departamentului, unul din motivele de bază de ce poliţiştii de frontieră au fost însărcinaţi cu atribuţiile ofiţerului de urmărire penală este că, anterior, poliţiştii din comisariate, fiind chemaţi la faţa locului pentru a investiga infracţiunile sau contravențiile comise la frontieră, nu-şi făceau bine treaba. „Au fost foarte multe cazuri în care persoanele reţinute pentru trecerea ilegală a frontierei de stat, peste o lună, erau din nou prezenţi la frontieră cu aceeaşi intenţie”, a subliniat Erhan.

Potrivit acestuia, nu a fost nevoie de o pregătire mai minuţioasă a ofiţerilor de urmărire penală ai DPF în sensul investigării cauzelor şi interogării infractorilor, deoarece 90% din aceştia au lucrat anterior în diferite subdiviziuni ale MAI.

Poliţiştii de Frontieră s-au apucat şi de disciplinarea transportatorilor. Mai nou, cei care au la bord pasageri cu acte falsificate riscă să fie amendaţi. N-a scăpat de un proces-verbal şi o companie aeriană din Rusia care a transportat în R. Moldova opt indieni cu paşapoarte izraeliene false.

În ultimele cinci luni au fost întocmite 1414 procese-verbale pentru contravenţii în cazul deteriorării sau permutării semnelor de frontieră, încălcării regimului de frontieră, încălcării termenului de şedere pe teritoriul RM etc., în total încasându-se amenzi de peste 400 mii de lei.

Loc de mai bine există şi la capitolul dotare tehnică a poliţiştilor de frontieră. „Direcţia expertiză a documentelor ar avea nevoie de echipament pentru examinarea criminalistică a documentelor. Echipamentul este aplicabil, dar învechit. Aş putea menţiona şi pregătirea angajaţilor la capitolul documentarea cazurilor, în special a celor contravenţionale”, ne-a comunicat Ianuş Erhan.

Reformele au rărit simţitor rândurile poliţiştilor de frontieră. Foştii angajaţi susţin că noile sarcini şi volumul de lucru mărit i-au făcut să plece. Conducerea departamentului însă invocă motivul incompatibilităţii celor plecaţi cu angajamentele prevăzute în noul statut al poliţistului de frontieră.

Pe 10 iunie curent, poliţiştii de frontieră vor sărbători 21 de ani de la fondarea instituţiei în care activează în prezent, iar pe 1 iulie 2013, un an de când din grăniceri s-au transformat în poliţişti.

Şeful adjunct al Departamentului Poliţiei de Frontieră, Ianuş Erhan: „Până a fi numit în funcţia de director adjunct al DPF, am lucrat în cadrul Serviciului Vamal în calitate de şef al Direcţiei Urmărire Penală. Cred că sunt un specialist bun în domeniul combaterii criminalităţii transfrontaliere”.

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.