Poliţa medicală obligatorie va asigura încă 188 de servicii de diagnostic şi tratament costisitoare noi

Deţinătorii poliţelor de asigurare medicală obligatorie vor avea acces la încă 188 de servicii de diagnostic şi tratament costisitoare noi, potrivit unui comunicat difuzat de Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM).

Potrivit ajustărilor, medicul de familie va avea dreptul să prescrie bilet de trimitere pentru o serie de investigaţii de înaltă performanţă. Este vorba despre: determinarea hemoglobinei glicozilate; determinarea colesterolului (a-colesterol, b-colesterol, colesterol liber); determinarea anticorpilor la hepatitele cronice; determinarea PSA (antigenul specific prostatei); determinarea hormonilor glandei tiroide (T3, T4 şi TSH); cercetări citologice după investigaţii endoscopice; investigaţii ecografice (ecografia ficatului, pancreasului, splinei, rinichilor, vezicii urinare, ovarelor, prostatei, glandei tiroide, glandei mamare, osteodensitometria); ecografie cardiacă; mamografia; urografia; renografia; scintigrafia glandei tiroide; scintigrafia ficatului; investigaţii endoscopice de diagnostic (esofagogastroduodenofibroscopia, bronhoscopia, rectoscopia, colonoscopia).

Până acum, dreptul de prescriere a biletului de trimitere pentru investigaţii de înaltă performanţă îl avea doar medicul specialist de profil. Tot spectrul de servicii de înaltă performanţă completat şi ajustat va intra în uz odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Programului unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală modificat.

Documentul reînnoit mai prevede şi reglementarea modalităţii de accesare a serviciilor de diagnostic şi tratament costisitoare noi.

De asemenea, ajustarea Programului unic prevede ca 70 de investigaţii pentru pacienţii din ambulatoriu să fie transferate din lista serviciilor medicale de înaltă performanţă în lista investigaţiilor paraclinice (analize de laborator) efectuate la trimiterea medicului de familie şi medicului specialist de profil. Modificarea vine în contextul nevoii de servicii medicale a populaţiei în teritoriu, susţinută prin dotarea instituţiilor medico-sanitare primare cu tehnologii moderne de diagnosticare din fondurile Guvernului.

Victoria Popa

 

The following two tabs change content below.