Polițistul bătăuș a răpit camera JURNAL TV

Polițistul bătăuș, despre care JURNAL a scris în numărul de vinerea trecută că ar putea fi un posibil torționar al tinerilor arestați după 7 aprilie, este cercetat penal pentru răpirea unei camere video de la JURNAL TV.

Vitalie Burlacu este unul dintre cei doi polițiști care în seara de 8 aprilie 2009 l-a agresat pe operatorul JURNAL TV Oleg Brega și i-a sustras două camere. Una dintre acestea este proprietatea JURNAL TV, iar cealaltă îi aparține lui Oleg. Vitalie Burlacu, angajat civil al Ministerului de Interne, i-a răpit camerele operatorului JURNAL TV pentru că acesta filmase mai multe momente de reținere ilegală a protestatarilor în spatele Guvernului și refuzase să șteargă imaginile filmate.
„Cercetările în acest dosar durează de mai mult timp. În ultimele luni însă Burlacu a refuzat să vină la procuratură atunci când a fost citat. Am auzit că e plecat din republică. Procurorii nu îi puseseră interdicție de a părăsi țara”, ne spune Oleg Brega.

Procurorul Vladimir Severin, care se ocupă de acest dosar, a confirmat că Vitalie Burlacu a fost citat în calitate de bănuit, dar în ultimele două luni nu a răspuns citaţiei. Dar, spune Severin, nu știe dacă este sau nu Burlacu în republică. Potrivit procurorului, dacă suspectul nu se va prezenta nici în continuare la procuratură, el va fi dat în urmărire. În fața procurorilor, Burlacu nu și-a recunoscut vina.

Procurorul Severin susține că nu știe de alte dosare în care să fie cercetat acest polițist. „Am văzut pozele publicate de JURNAL. Este clar din acestea că Burlacu lovește cu piciorul o persoană. Noi însă nu am putut să o identificăm și nici aceasta nu s-a adresat la procuratură să depună plângere împotriva lui Burlacu”, ne-a declarat procurorul.

Amintim că, acum trei săptămâni, JURNAL a publicat mai multe poze cu polițiști și persoane suspecte, surprinse la 7 aprilie în preajma Parlamentului şi Preşedinţiei, rugând Procuratura Generală, Serviciul de Informaţii şi Securitate, Ministerul Afacerilor Interne şi toate persoanele care ştiu ceva despre persoanele din poze să ne ajute la identificarea acestora.

Cu ajutorul cititorilor JURNALULUI, am identificat anterior două persoane. Pe angajatul MAI, Vitalie Burlacu, și pe un fost polițist, Aureliu Matei. Ultimul, după ce și-a văzut numele și poza în ziar, ne-a telefonat la redacție pentru a ne spune că pe 7 aprilie el a încercat să ajute polițiștii care erau atacați de protestatari. „Eu nu am avut nicio treabă cu provocatorii. În timpul devastărilor eu încercam să-i liniștesc pe cei care loveau cu pietre în polițiști și să-i ajut pe polițiștii răniți”, ne-a declarat Matei.

Tot cu ajutorul cititorilor, la începutul acestei săptămâni, l-am mai identificat pe unul dintre polițiștii bătăuși de pe 8 aprilie. Acesta apare în aceeași fotografie cu Vitalie Burlacu, ținându-l de după cap pe un tânăr, în timp ce Burlacu îl lovește cu piciorul în spate. Potrivit cititorilor noștri, acesta este Dimitrie Curniuc și în acea perioadă el activa în paza de corp a lui Vladimir Voronin.