Pofte culinare în largul mării

Premiera largul mariiUna dintre piesele celebrului dramaturg polonez Sławomir Mrożek, „În largul mării”, a fost jucată în premieră, duminică, 11 mai, la Chișinău. Montat de Teatrul Național „Mihai Eminescu” în colaborare cu Ambasada Poloniei în Republica Moldova, spectacolul „În largul mării” are o distribuție de excepție din care fac parte Anatol Durbală, Emil Gaju, Petru Oistric și Valentin Zorilă, regia fiind semnată de Petru Hadârcă.

Criminali în cămăşi albe

„Scena înfățișează o plută în largul mării. Trei naufragiați în costume negre, elegante, în cămăși albe”, menționează Sławomir Mrożek în didascalii, de aici pornind aventura unor personaje fantasmagorice, cu trăsături burleşti, hiperbolizate, dar care totuşi sunt rupte din realitate. Grasul (Emil Caju), Slabul (Anatol Durbală) și Mijlociul (Petru Oistric) au cravate înnodate impecabil, iar în buzunarele de la piept, batiste sclipitor de albe. După o perioadă petrecută pe plută fără breakfast-uri, prânzuri, cine copioase ori frugale, decid să se mănânce unul pe altul, pe rând. O decizie firească. Dar cine va fi primul sacrificat-înfulecat? Începe vânătoarea reciprocă ce include manevre, viclenii, ticăloșii deghizate, dezbateri, discursuri, chiar și o procedură de vot. Bineînțeles, fraudată.

Flămânzi de teatrul absurdului

Regizorului Petru Hadârcă i-a fost de folos experiența apropierii de teatrul absurdului, dramaturgia ionesciană sau beckettiană fiind determinantă pentru formarea sa. Actorii, de asemenea, se simt în largul lor, ei își asumă stilistica grotescului și, în plus, transmit emoție. Cel sortit să fie mâncat, Slabul, ajunge în final transfigurat de presimțirea sfârșitului, tristețea lui e autentică și paloarea, cadaverică. Un rol magistral, creat de Anatol Durbală.

În linii mari, însă, spectacolul nu e funebru, dimpotrivă, râsul se răspândește în valuri prin spațiul scenic, prin sală. Satiră cu aluzii politice clare, „În largul mării” e și o comedie spumoasă care atinge apogeul în momentul apariției Poștașului (Valentin Zorilă), omul care te găsește oriunde pentru a-ți aduce o telegramă funestă sau o pensie de mizerie. Emil Gaju are grijă ca personajul său, îmbuibat și necruțător, să nu-și piardă din eleganță chiar și în fața unui act de canibalism. Mijlociul (Petru Oistric), cunoscător de rețete culinare sofisticate, plutește într-un abur de naivitate, de cumsecădenie, dar nu uită nici o clipă de necesitățile „sacre” ale stomacului.

Un spectacol de actualitate, inspirat din furtuni politice și sociale prin care trecem cu toții, o producție pe care publicul o va gusta nu doar în acest an electoral, dar și în stagiunile următoare ale Naționalului.

Mrożek a debutat cu „Policja”

La premiera piesei „În largul mării” a fost prezentă doamna Monika Smoleń, sub-secretarul de Stat al Ministerului Culturii și Patrimoniului Național al Poloniei.

Amintim că Sławomir Mrożek, unul dintre cei mai cunoscuţi dramaturgi şi autori de proză satirică, s-a născut în Borzecin, lângă Cracovia. A supraviețuit anilor de război, ocupaţiei Poloniei de către nazişti, înfiinţării „republicii populare” de după război şi represiunii staliniste. Ca dramaturg a debutat în 1956 cu piesa „Policja”(Poliţia), în care descrie rolul central al „poliţiei” – inclusiv pe cel al poliţiei secrete – într-un stat totalitarist. Mrożek exploatează grotescul, exagerarea absurdă, satira şi parodia cu ajutorul unui infailibil simţ al comicului. În acelaşi timp creaţiile sale conţin idei ce le transformă în parabole, poveşti moralizatoare sau experimente filosofice. Este autorul unor piese de mare succes care se joacă în toată lumea: „Tango”, „Emigranții”, „Dragoste în Crimeea”.