Poftă bună! Dar riscaţi să vă intoxicaţi

Vănzătorii: „Sunteţi primul client care cere certificatul sanitar”

Sunt nemulțumiți de calitatea produselor, dar vin oricum la piaţă de fiecare dată când au nevoie de un kilogram-două de legume sau carne. Deşi cam strâmbă din nas, puţini dintre cumpărători îndrăznesc să solicite certificatul sanitar al produsului cumpărat. Mai mult, o bună parte din aceştia cad în plasa comercianților ambulanţi.

Aurel Manea

Sergiu Niculiţă

Suntem pe drumul din preajma Pieţei Centrale din Chişinău. „Hai la lapte prospăt! Găini de casă!”, strigă vânzătoarele. Interesant, acestea au certificate sanitare? „Pleacă de aici! Nu ne fotografia!”, strigă femeile care nu au certificate sanitare. Culmea este că acest gen de vânzători nici măcar nu pot fi sancționați, prin urmare, continuă să profite de naivitatea cumpărătorilor.

Comercianţii de la Piaţa Centrală sunt surprinşi atunci când li se cere certificat sanitar. „Aţi venit cu vreun control?”, ne întreabă nedumerită o vânzătoare, după care ne prezintă certificatul.

Piaţa Centrală dispune de un laborator veterinar-sanitar de expertiză în cadrul căruia lucrează 18 specialiști prezenți la locul de muncă de la ora 5 dimineața. Fiecare zonă a pieţei se află sub controlul a doi experţi. Munca lor constă în colectarea probelor şi oferirea certificatului de expertiză ce confirmă calitatea mărfii.

Securitatea sanitară pe teritoriul pieţei este menţinută şi de o comisie specială. Menirea acesteia este să verifice ca toţi comercianţii să respecte regulile igienico-sanitare. Dacă vrei să vinzi un produs alimentar, trebuie să ştii că vei avea „oaspeţi” de la Agenţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Produselor de Origine Animală; Direcţia de Politici Veterinare şi Fitosanitare din cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare; de la Inspectoratul General de Supraveghere Fitosanitară şi Control Semincer; Inspectoratul pentru Protecţia Consumatorului din cadrul Ministerului Economiei. Mai simplu este pentru cei care îşi expun produsele pe drumul din preajma pieţei. Aceşti vânzători nu sunt verificaţi.

Vânzătoarea care ştie drepturile cumpărătorului

Potrivit administraţiei, toţi vânzătorii din Piaţa Centrală au certificate de calitate a produselor. Îi credem, dar totuşi verificăm. Mergem direct în pavilioanele în care sunt comercializate produsele uşor alterabile: laptele, carnea, brânzeturile, peştele etc. „Nu-mi amintesc vreun cumpărător care mi-ar fi cerut actele de proveniență a mărfii. De ce nu solicită? Probabil că au încredere în prodisele noastre. Probabil, nu le pasă sau se grăbesc. Eu, când merg la cumpărături, cer să mi se prezinte documentele necesare de fiecare dată când marfa îmi pare suspectă”, ne mărturiseşte una dintre vânzătoarele de carne.

„Sincer să vă spun, sunteţi primii clienţi care mi-au cerut să le prezint certificatul sanitar”, ne spune o altă vânzătoare de produse lactate.

Bacteriile care provoacă intoxicaţii

Salmonella, Staphilococcus Aureus, E. Coli, Cl. Botulinum sunt agenții bacterieni care provoacă toxiinfecții şi intoxicaţii de origine microbiană. Experţii laboratorului de expertiză din Piaţa Centrală susţin că lista ar putea continua, iar locurile de unde cumpărătorii se pot aproviziona cu produse periculoase pentru viaţă sunt tarabele şi tejghelele improvizate amplasate pe teritoriul adiacent al Pieţei Centrale, confundat deseori cu piaţa propriu-zisă.

Aici sunt expuse la soare, la o temperatură de 30 de grade cu semnul plus, butelii cu lapte, legume care nu mai înţelegi de unde sunt aduse, carne etc. Culmea este că şi aceste produse îşi găsesc cumpărătorul. Mai mult, unii consideră că sunt mai calitative decât cele care sunt vândute în tarabele din Piaţa Centrală. Deşi administraţia pieţei oferă locuri gratuite vânzătorilor ambulanţi, aceştia preferă locul de pe marginea drumului.

Cereţi bonul de plată!

Totuși această piaţă improvizată se bucură zilnic de valuri de cumpărători care sunt indiferenți faţă de movilele de gunoi sau gazele eliminate de microbuzele ce trec prin preajmă. Nepăsarea cumpărătorilor poate avea consecințe grave ce vor fi resimțite după consumarea alimentelor contaminate.

Potrivit medicilor de la serviciul de urgenţă, sunt internaţi săptămânal zeci de pacienţi cu intoxicaţii alimentare. Unii recunosc că au consumat produse cumpărate de la piaţa improvizată. Dacă aceştia vor încerca să-şi recupereze daunele, nu vor reuşi, deoarece reprezentanţii de la Agenţia pentru Protecţia Consumatorului vor cere bonul de plată pentru produsul cumpărat (sursa intoxicării).

 

În piaţa de pe marginea drumului nu vedem niciun vânzător de găini de curte sau de lapte de vaci care ar avea casă de marcat. „Am cumpărat lapte, dar nu mi-a dat bon”, spune un cumpărător. Îl rugăm să scoată capacul. „Fu! E chişleac!”, exclamă acesta. Întoarce imediat laptele vânzătoarei, îşi recuperează banii şi cumpără o altă butelie cu lapte tot de aici, din piaţa de pe marginea drumului. „O! Acesta e bun”, constată cumpărătorul.

Cât este de bun ne poate spune doar certificatul de calitate pe care nu-l are nici această vânzătoare. „Da’ de ce? E de la vaca mea, Dun’ka. E sănătoasă şi laptele ei e sănătos”, insistă vânzătoarea.

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)