Poezie politică la Chișinău

 

Miercuri, 27 noiembrie, la Biblioteca Municipală B. P. Hasdeu, s-a desfășurat un eveniment inedit – un recital de poezie politică, în premieră la Chișinău. Recitalul e o reacție la manevrele politicienilor autohtoni care au dus la înrăutățirea situației în Republica Moldova.

„Prin acest recital de poezie, am transmis un semnal către societate că nu ne resemnăm, nu permitem să fie atacată limba română în R. Moldova, nu acceptăm mascarada politică ce ne aruncă în urmă, în trecutul sovietic și nu aprobăm metodele perfide ale politicienilor din RM de a se muta din fotoliu în fotoliu, de a-și urmări cu orice preț propriile interese, ignorându-i în totalitate pe cei care merg la urnele de vot. Schimbările nu se întâmplă, de fapt, e orânduirea de cândva, ușor cosmetizată, în prim-plan aflându-se, din nou, partidul socialist, moștenitorul celui comunist, în frunte cu un personaj ce instaurează treptat dictatura, salutată de Kremlin. Recitalul e o pledoarie pentru libertate. Dorim să urmăm calea europeană, drum înapoi nu există”, subliniază poeta Irina Nechit, care face parte din echipa de organizatori.

În cadrul recitalului, au citit versuri poeți din diferite generații: Liliana Armașu, Andrei Țurcanu, Arcadie Suceveanu, Radmila Popovici, Teo Chiriac, Emilian Galaicu-Păun, Dumitru Crudu, Nicolae Popa, Moni Stănilă, Alexandru Vakulovski, Virgil Botnaru, Grigore Chiper, Julie Iaroslavski, Cristina Dicusar, Irina Nechit, Vitalie Șega, Artiom Oleacu, au mai citit poeme pictorul Nicolae Guțu, criticul literar Oxana Gherman, au fost prezenți scriitorii Lucreția Bârlădeanu, Emanuela Iurkin, pedagogii Mariana Jitari, Victor Ambroci ș.a.

Potrivit lui Arcadie Suceveanu, „noua Danemarcă e mai Danemarcă decât vechea Danemarcă”. E necesar să urmeze recitaluri mai extinse, chiar în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt, afirmă Arcadie Suceveanu, președinte al Uniunii Scriitorilor din R. Moldova, unul dintre poemele citite de el se numește „Mărul îndrăgostit de vierme”.

Scriitorul Andrei Țurcanu a menționat că poezia politică vine din Occident, e un gen literar cu rădăcini istorice profunde, și în România există o tradiție a poeziei militante, unul dintre cele mai cunoscute poeme civice fiind „Noi” de Octavian Goga. Titlul poemului pe care l-a citit Andrei Țurcanu este „În țara lui Papură”.

Mariana Harjevschi, director al Bibliotecii Municipale B. P. Hasdeu apreciază cu entuziasm astfel de recitaluri: „Un eveniment excelent! Dacă ar avea mai multe ediții, sigur ar avea și mai mulți participanți, pentru că e o atitudine și este educație civică! Mulțumim că Biblioteca Municipală a fost locul și spațiul întâlnirii și dialogului!”.

Emilian Galaicu-Păun i-a îndemnat pe colegii de breaslă să organizeze și în zilele următoare astfel de recitaluri, în diverse locații: librării, biblioteci, cafenele, centre comerciale. Recitalurile vor fi niște manifestări de nesupunere civică și se vor desfășura sub genericul „ZI SANITARĂ (pentru țară).

Scriitorul Arcadie Suceveanu

Scriitoarea Liliana Armașu

Scriitorul Emilian Galaicu-Păun

Scriitorul Nicolae Popa

Scriitoarea Moni Stănilă

 

Scriitorul Grigore Chiperi

Scriitorul Andrei Țurcanu

Scriitorul Dumitru Crudu

Scriitoarea Radmila Popovici

Scriitorul Nicolae Guțu

Scriitorul Teo Chiriac

 

Scriitoarea Julie Iaroslavski

 

Scriitorii Arcadie Suceveanu și Irina Nechit

Scriitorul Vitalie Șega

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)