Poezia, ca formă de rezistenţă // OAMENI BUNI

I-a fost lumină în minele de cărbuni din Kazahstan

„Acestea sunt cele mai fericite zile pe care le trăiesc pe acest pământ!”, a mărturisit duminică Simion Plămădeală în faţa consătenilor din Grinăuţi, Râşcani. Şi când te gândeşti că aceste emoţii au venit la capătul întunericului ce s-a lungit pe parcursul a cincizeci de ani în minele din Kazahstan unde poezia i-a fost lumină şi floare-de-mină. De fapt, acolo, în negrul de cărbune, limba română a minerului Simion Plămădeală căpăta esenţe de poezie.

 „Sunt cele mai fericite zile pe care le trăiesc”

Acum, în satul natal, pe mal de Răut, lângă sălciile plângătoare atât de des evocate în poeziile sale, poetului ce îşi trăieşte viaţa de după studenţie în îndepărtata regiune Karaganda a Republicii Kazahstan i se înmânează Decoraţia Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer (categoria A „Literatură”), conferită de domnul Traian Băsescu, Preşedintele României. Cel care i-a transmis-o pe 25 martie este domnul Eugen Tomac, Secretarul de Stat pentru românii de pretutindeni. Prezent la eveniment a fost şi preşedintele comunităţii româneşti din Karaganda, al Societăţii „Dacia”, Nicolae Pliuşchis.

Sora poetului, Maria, îşi aminteşte că Simion visa din copilărie să devină poet şi că pentru el poezia însemna totul: „Poezia l-a ajutat să reziste de-a lungul vieţii”.

Câteva sute de săteni s-au adunat la școala din Grinăuți, raionul Râșcani, pentru a-l sărbători pe Simion Plămădeală, autorul unor poeme ce concentrează energia unui suflet liber, aşa cum în zăcămintele de cărbune se concentrează energia solară. Acum jumătate de veac poetul basarabean a fost forţat să plece la munci grele în Kazahstan. Fiind student la litere şi înspăimântat de perspectiva predării limbii ruse într-o şcoală de pe malul Prutului, Simion Plămădeală a ales să vorbească cu voce tare româna într-o mină de cărbuni din Caraganda decât în şoaptă pe meleagurile natale.

 

Acasă, lângă sălciile plângătoare

 

De-a lungul anilor, poetul-miner a scris mai multe versuri care au fost publicate în presa locală din Kazahstan. În aprilie trecut, el a lansat la Chişinău un volum intitulat „Departe-aproape. 100 de poezii româneşti din Kazahstan”, care a devenit apogeul creaţiei sale.

La ceremonia de decorare a lui Simion Plămădeală cu Ordinul Meritul Cultural au fost prezenţi Excelenţa sa Marius Lazurca, Ambasador al României în Republica Moldova, Petre Guran, preşedintele ICR „Mihai Eminescu” de la Chişinău, poeta Ana Blandiana, scriitorul Romulus Rusan, reprezentanţi ai Uniunii Scriitorilor a R. Moldova.

În contextul acestui eveniment, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a făcut o donaţie de carte (350 de volume de carte şcolară şi dicţionare) şcolii gimnaziale din Grinăuţi.

 

Nicolae Popa

 

The following two tabs change content below.
Nicolae Popa

Nicolae Popa

Nicolae Popa

Ultimele articole de Nicolae Popa (vezi toate)