Poetul clujean Ion Mircea a câştigat Premiul Naţional de Poezie “Mihai Eminescu”

Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia i-a fost acordat duminică, 15 iunie, poetului clujean Ion Mircea. Din juriul prezidat de Nicolae Manolescu, preşedinte al Uniunii Scriitorilor a României, au mai făcut parte Mircea Martin, Cornel Ungureanu, Ion Pop și Alexandru Călinescu.

Irina Nechit

La ieşirea de la slujba de pomenire a lui Mihai Eminescu, oficiată la Biserica Uspenia din Botoşani, câştigătorul celui mai important premiu pentru poezie din România a declarat: “Noi nu suntem vrednici nici măcar să-i dezlegăm cureaua încălţămintei. Să nu uităm că această zonă are o mare evlavie la Eminescu. Aici s-a construit acest brand al oraşului, care este şi brandul de profunzime al naţiunii române”. Potrivit botosaninews.ro, Ion Mircea a făcut un apel către laureaţii marelui premiu de poezie, acordat în fiecare an la Botoşani, să nu fie “mândri”, ci “smeriţi”.

Ion Mircea (1947) a debutat cu volumul “Istm” (1971). Mircea Cărtărescu îl plasa în compania Angelei Marinescu, a lui Daniel Turcea și a lui Virgil Mazilescu în zona poetică în care persistă mari teme ale modernității, observând în textele sale “o latură ludică, mai puțin încrâncenată”. Ion Mircea a mai publicat volumele “Tobele fragede” (1978), “Copacul cu 10 000 de imagini” (1984), “Die wurde der rose/ Demnitatea trandafirului”, volum antologic în limba germană (1989), “Piramida împădurită” (1989), “Poezii”, antologie de autor (1996), “Şocul oxigenului” (2002), “Pororoca”, antologie de autor (2004). Poeziile autorului au fost traduse în peste 15 limbi străine.

Premiul Naţional “Mihai Eminescu” pentru debut a fost împărţit de Andrei Dosa şi Crista Bîlciu

Premiul Naţional “Mihai Eminescu” – Opera Prima (pentru debut) a fost împărţit, în acest an, de doi tineri scriitori: Andrei Dosa, pentru volumul „Când va veni ceea ce este desăvârşit” şi Crista Bîlciu, pentru cartea „Poema desnuda”.

Contravaloarea bănească a Premiului Naţional “Mihai Eminescu” – Opera Omnia este de 10 000 de lei, iar a celui pentru debut este de 3000 de lei.

Zilele Mihai Eminescu (13-15 ianuarie) s-au desfăşurat nu doar la Botoşani şi la Memorialul Eminescu din Ipoteşti, ci şi în Republica Moldova, la Bălţi şi Soroca. Vineri 13 ianuarie participanţii la manifestările consacrate poetului-nepereche s-au întâlnit cu oficialităţile din Bălţi, urmând ceremonia depunerii de flori la statuia lui Eminescu de pe Aleea Clasicilor din Bălţi. Biblioteca Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi a găzduit o întâlnire cu profesorii şi studenţii Facultăţii de Filologie, au fost lansate cărţi, reviste.

La Soroca au fost depuse flori la statuia lui Ştefan cel Mare şi la statuia lui Mihai Eminescu. De asemenea, la Cetatea Soroca a a avut loc o şezătoare literară, iar localnicii au susţinut un spectacol de datini şi obiceiuri de iarnă.

Zilele Eminescu la Bălţi

„Pentru Universitatea „Alecu Russo”, pentru oraşul Bălţi în general Zilele Eminescu au constituit un eveniment. Atâţia scriitori români, care acoperă toate provinciile româneşti, n-au fost niciodată la Bălţi, după 1944. Dar iată că la începutul acestui an, de ziua lui Eminescu, ne-au vizitat scriitori şi profesori de mare valoare, precum Mircea Martin, Cornel Ungureanu, Mircea Diaconu, Vasile Spiridon, Lucian Vasiliu, Cassian Maria Spiridon, Gellu Dorian”, a comunicat pentru JURNAL Maria Şleahtiţchi, poetă, prorector al Universităţii „A. Russo” din Bălţi. Dintre chişinăueni la eminesciana bălţeană au participat Arcadie Suceveanu, Leo Butnaru, Emilian Galaicu-Păun, Nicolae Spătaru. Oaspeţii din România au adus la Bălţi toată colecţia de volume ale câştigătorilor Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”.

„A fost o întâlnire emoţionantă, am simţit că facem parte din ceva integru, rotund şi foarte valoros, ne-am simţit parte din ceea de înseamnă cultura română, iar Eminescu e spiritul tutelar care ne uneşte”, subliniază Maria Şleahtiţchi. De notat, că traseul Zilelor Eminescu din anul viitor va fi Botoşani-Chişinău-Orhei-Botoşani.